• Ποιος επιχειρηματίας έδωσε αυξήσεις 3%, η «κρυφή» χαρά του Μυλωνά, το άρωμα γυναίκας στην Alpha Bank και οι δωρεές Ιδρύματος Ωνάση & Γ. Προκοπίου

    Η στήλη όπως σας έχω ξαναπεί θα γράφει για τις δωρεές. Κι αυτό διότι η χώρα τις χρειάζεται περισσότερο από ποτέ.

    the wise man
    image
    the wise man

    Ο Ξάνθος Σαρρής δίνει αυξήσεις

    Λοιπόν μετά τους επικεφαλής των super market που έδωσαν bonus σε όλους τους εργαζομένους τους ήλθε και μια από τις μεγάλες εταιρίες της χώρας μας να δώσει αυξήσεις σε όλους τους υπάλληλους. Η εταιρία ΕΥΡΗΚΑ υπό τον Ξάνθο Σαρρή αποφάσισε  να αυξήσει τις αποδοχές των εργαζομένων κατά 3%.

    Η Εύρηκα παράγει και διανέμει το Υγρό μικροβιοκτόνο – απολυμαντικό Topine, οι πωλήσεις του οποίου έχουν εκτοξευτεί.

    Με ιστορία 60 χρόνων η Εύρηκα είναι μια ελληνική εταιρεία στον κλάδο των απορρυπαντικών και προϊόντων περιποίησης σπιτιού με κύκλο εργασιών της τάξης των 55 εκ. ευρώ και προσωπικό πέραν 400 ατόμων σε ομιλικό επίπεδο.

    Σε έναν κλάδο που κυριαρχούν πολυεθνικές εταιρείες η Εύρηκα καταφέρνει ακόμα και σήμερα να ηγείται της κατηγορίας των ενισχυτικών πλύσης/λευκαντικών, των απορρυπαντικών Μασσαλίας ενώ διατηρεί 2η ή 3η θέση σε πολλές άλλες κατηγορίες των προϊόντων πλύσης (χρωμοσυλλέκτες, ειδικά απορρυπαντικά για μάλλινα, μαύρα, βρεφικά, προϊόντα κατά των αλάτων κλπ). Ήταν η πρώτη που λάνσαρε τη δεκαετία του 1980 απολυμαντικό χωρίς χλώριο (Topine) ενώ είναι επίσης ηγέτης στα εντομοκτόνα με το brand Aroxol.

    Το εργοστάσιο της βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή του Βόλου, ενώ πέραν από τα branded προϊόντα δραστηριοποιείται και στα private label παράγοντας για λογαριασμό τόσο τοπικών αλυσίδων (ΑΒ, MyMarket, Μασουτης, Γαλαξίας) αλλά και πολυεθνικών (Kauffland, Konzum)

    Πέραν της Ελλάδας και της Κύπρου που δραστηριοποιείται από το 1959, το 2005 εξαγόρασε τη μεγαλύτερη τοπική εταιρεία του κλάδου της στη Ρoυμανία (Interstar)  ενώ εξάγει τα προϊόντα της σε όλες σχεδόν τις Βαλκανικές χώρες με σημαντικές επιτυχίες.

    H  πρώτη στρατηγική συνεργασία της Εύρηκα άρχισε το 1994, με τον αμερικανικό βιομηχανικό οίκο Dow Chemicals, για την παραγωγή του κατσαριδοκτόνου AROXOL Mec και ακολούθησε το 1997 η συνεργασία με τη γαλλική Compo, με τα προϊόντα οικιακής περιποίησης φυτών ALGOFLASH.

    Πλέον η εταιρεία διανέμει γνωστά brands, από είδη προσωπικής υγιεινής και χαρτικά (π.χ. Septona, Elite κ.α.) μέχρι σνακς και ξηρούς καρπούς (π.χ. Welly, Castania, Nutribakes κ.ά.). ενώ αναπτύσσεται δυναμικά στους τομείς business to business και private label καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα εξειδικευμένων υπηρεσιών όπως σύνθεσης και συσκευασίας προϊόντος, σχεδίασης εικαστικού του προϊόντος και δυνατότητες βελτιστοποίησης κόστους.

    Φ. Καραβίας: Διευκόλυνση ουσίας στα δάνεια

    Η διοίκηση της Eurobank υπό το άγρυπνο βλέμμα του CEO Φωκίων Καραβία  ανακοίνωσε ότι θα δίνει 3μηνη αναστολή δανείων σε όλα τα φυσικά πρόσωπα που πλήττονται άμεσα και έμμεσα από τον κορωνοϊό.

    Η αναστολή αφορά ολόκληρη την δόση, δηλαδή και το κεφάλαιο και τον τόκο.

    Στις επιχειρήσεις δίνει 6μηνη αναστολή πληρωμής του κεφαλαίου με τη διαφορά ότι το χρέος των 6 μηνών δεν θα επιμεριστεί στους επόμενους μήνες αλλά θα μεταφερθεί στην λήξη του δανείου, το οποίο με την σειρά του θα επιμηκυνθεί για 6 μήνες.

    Το μέλλον της Εθνικής Ασφαλιστικής

    Μάλλον είναι γραφτό να μην πωληθεί η Εθνική Ασφαλιστική, αλλιώς δεν εξηγείται τόση γκίνια… Μετά και την δεύτερη αποτυχημένη προσπάθεια – η στήλη έγραφε τις προάλλες ότι το CVC έδωσε κάτι παραπάνω από 500 εκατ ευρώ – η διοίκηση της τράπεζας ξεκαθαρίζει, χωρίς τυμπανοκρουσίες, σε όλους τους τόνους ότι η πώληση πάει στις ελληνικές καλένδες.

    Ο Wiseman εδώ και καιρό όταν ξεκίνησε η δεύτερη προσπάθεια πώλησης έγραφε – σε σημείο να κατηγορηθεί για εμμονή – ότι εν τέλει η μπίλια θα κάτσει στο IPO.

    Κι αυτό διότι ο CEO της τράπεζας Παύλος Μυλωνάς δεν ήθελε – ουσιαστική έκανε την ανάγκη φιλοτιμία – να την πουλήσει καθώς πρόκειται για εταιρεία διαμάντι…

    Το ίδιο σκεφτόταν και ο πρώην CEO ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. Ένεκα όμως η εντολή από τον SSM και την Κομισιόν.

    Τώρα λοιπόν όταν και όποτε το επιτρέψουν οι συνθήκες θα βγει από το συρτάρι το plan b του IPO. Και για να σας δώσω και μια επιπλέον πληροφορία οι σύμβουλοι Goldman Sachs και Morgan Stanley δεν ήθελαν κι αυτοί να πουληθεί, αντίθετα έσπρωχναν το b.

    Alpha Bank: Πλούσιο άρωμα γυναίκας

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης αποδεικνύει ότι είναι ένας μάνατζερ της σύγχρονης εποχής.

    Το αποδεικνύει μεθοδικά με τις αποφάσεις που παίρνει για το μέλλον της τράπεζας, το αποδεικνύει όμως και για τις επιλογές και αναφέρομαι στο γεγονός ότι εμπιστεύεται φουλ τις γυναίκες-στελέχη και σιγά-σιγά εμπλουτίζει με τον θηλυκό δυναμισμό μια τράπεζα που παραδοσιακά – όπως οι περισσότερες με μεγάλη χρονικά ιστορία – διοικούνταν από άνδρες.

    Νέα άφιξη στο στελεχικό δυναμικό η Μαρία Ροντογιάννη, γνωστό στέλεχος κυρίως στην αγορά των telecoms, η οποία από την 1η Μαΐου θα αναλάβει καθήκοντα εντεταλμένης γενικής διευθύντριας στην διεύθυνση εσωτερικού ελέγχου της τράπεζας.

    Είναι η τρίτη γυναίκα που εντάσσεται στην διοικητική πυραμίδα της Alpha Bank καθώς είχαν προηγηθεί οι Αναστασία Σακελλαρίου και η Φραγκίσκη Μελίσσα.

    Δεν έχει νόημα το ποσοστό της ύφεσης!

    Η στήλη έχει αποφασίσει να μην γράφει κάθε ημέρα τα reports των ξένων επενδυτικών τραπεζών (Goldman Sachs, JP Morgan κλπ) για τις εκτιμήσεις της ύφεσης είτε στην Ελλάδα, είτε στην Γερμανία, είτε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Κι αυτό διότι η ύφεση είναι δεδομένη μετά από το πάγωμα του πλανήτη επί δύο μήνες, ίσως και παραπάνω. Βέβαια, όλα θα εξαρτηθούν όσον αφορά την γρήγορη ή μη ανάκαμψη της επόμενης ημέρας από το χρονικό σημεία ανακάλυψης του φαρμάκου και το πώς θα δίνεται αυτό το φάρμακο.

    Δεν μιλάμε για το εμβόλιο, αυτό αρκεί! Μιλάμε για το φάρμακο, κυρίως αν αυτό θα δίνεται με μια απλή συνταγή ή θα δίνεται σε νοσοκομειακό περιβάλλον.

    Στην πρώτη περίπτωση ο κόσμος θα αρχίσει να συμπεριφέρεται κανονικά, στην δεύτερη όχι με αποτέλεσμα η αβεβαιότητα της κοινωνίας και κατ` επέκταση της οικονομίας να διατηρείται.

    Η ευγενική και επίμονη Χαρούλα

    Η στήλη δεν μπορεί να αντισταθεί στον πειρασμό και να μην σχολιάσει την παρουσία της γενικής γραμματέως της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χαρούλα Απαλαγάκη στην ενημέρωση που κάνει στον ελληνικό λαό κάθε απόγευμα ο Σωτήρης Τσιόδρας (δεν χρειάζονται περαιτέρω συστάσεις) και ο Νίκος Χαρδαλιάς.

    Εχθές, λοιπόν επιστράτευσαν και την Χαρούλα, η οποία πάνω από 5 φόρες εξήγησε στους ηλικιωμένους συμπολίτες μας ότι μπορούν να κάνουν τις τραπεζικές συναλλαγές τους με την κάρτα. «Έχει την κάρτα», απαντούσε μετ` επιτάσεως – και δικαίως – σε όλα τα ερωτήματα που η ίδια έθετε όπως για παράδειγμα: Θέλει να κάνει ανάληψη; Θέλει να κάνει κατάθεση; κ.ο.κ.

    Λοιπόν, η Χαρούλα, η οποία είναι εξαιρετική ακαδημαϊκός  επιστράτευσε το διδακτικό της ταλέντο και προσπάθησε να πείσει τους ηλικιωμένους ότι τα λεφτά τους θα μείνουν στους λογαριασμούς τους, δεν κινδυνεύουν από κάτι και πως πρέπει να έχουμε – όλοι μας – μια «πειθαρχημένη ελευθερία» – όπως είπε – προκειμένου να αποκτήσουμε εκ νέου την ελευθερία μας.

    Αποτελεσματική δωρεά από το Ίδρυμα Ωνάση και τον εφοπλιστή Προκοπίου

    Η στήλη όπως σας έχω ξαναπεί θα γράφει για τις δωρεές. Κι αυτό διότι η χώρα τις χρειάζεται περισσότερο από ποτέ.

    Θα αναφερθώ και θα αποδώσω τα εύσημα στο Ίδρυμα Ωνάση και προσωπικά στο αφεντικό του Αντώνη  Παπαδημητρίου καθώς χθες έφθασε στην Αθήνα υγειονομικό υλικό (μάσκες κλπ) αξίας πέριξ των 8 εκατ. ευρώ.

    Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος πήγε στο αεροδρόμιο μαζί με τον κ. Παπαδημητρίου προκειμένου να «υποδεχθούν» το αεροπλάνο που προσγειώθηκε στο Ελ. Βενιζέλος με το πολύτιμο υλικό.

    Επίσης τα εύσημα θα δοθούν στην οικογένεια Γεωργίου Προκοπίου, όχι μόνο για τη δωρεά του 1,2 εκ ευρώ, αλλά επειδή την έκανε και πολύ αποτελεσματικά καθώς χρησιμοποίησε τις δεξιότητές της και την οργάνωσή της ώστε να προμηθευτεί άμεσα για να δωρίσει με κόστος 1,2 εκατ. ευρώ,  30.000 ολόσωμες προστατευτικές στολές, 130.000 αδιάβροχες στολές και 2.500.000 γάντια, υλικά τα οποία αν προμηθευόταν το δημόσιο μάλλον θα είχαν κοστίσει περισσότερο αλλά και θα είχαν φθάσει πολύ αργότερα.

    Μακάρι να ακολουθήσουν το παράδειγμά αυτό και άλλοι για να στηρίξουν και με χρήματα αλλά κυρίως με δεξιότητες τη χώρα μας η οποία το έχει ανάγκη τώρα ακόμα περισσότερο.