• The Wiseman

    Παναγιώτης Αλεξάκης: Θα είναι ο τελευταίος πρόεδρος της EBZ;

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Η ΕΒΖ και ο… αυτοφωράκιας: Ο συμπαθής Παναγιώτης Αλεξάκης, πρόεδρος της ΕΒΖ και διορισμένος σε άλλα διοικητικά συμβούλια (όπως της ΔΕΗ) από την παρούσα κυβέρνηση, καταλαβαίνει όσο περνούν οι ημέρες πως η μοίρα του επιφύλαξε το ρόλο του… αυτοφωράκια. Δηλαδή του ανθρώπου που ενδέχεται να μείνει με τη ρετσινιά πως ήταν ο τελευταίος πρόεδρος της ΕΒΖ. Βλέπετε, θαύματα δε γίνονται. Ούτε τα ακροβατικά της τελευταίας στιγμής και τις απαιτήσεις για μειώσεις μισθών (τις οποίες αρνούνται οι εργαζόμενοι και ας είναι έτοιμη να κλείσει η βιομηχανία!) αρκούν. Ήδη ετοιμάζονται εξώδικα από τους τευτλοπαραγωγούς στους οποίους οφείλονται αρκετά εκατομμύρια ευρώ, καθώς η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς δικαίως επιφυλάσσεται να χρηματοδοτήσει μια επιχείρηση που υπό κανονικές συνθήκες έπρεπε να είχε κλείσει, κ.λπ.

    Βουνό οι ζημιές, ζητούν νέα δάνεια

    the wise man
    the wise man

    Οι σωρευτικές ζημιές της ΕΒΖ για την τριετία 2015 – 2017 έφτασαν τα 120 εκατ. ευρώ με τον κύκλο εργασιών να υποχωρεί τους τελευταίους μήνες του 2017 κατά 50% έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος. Η τιμή της ζάχαρης έχει βουτήξει διεθνώς και στην ΕΒΖ ζητούν νέα δάνεια από την Πειραιώς ενώ δεν εξυπηρετούν τα υφιστάμενα, ύψους 165 εκατ. ευρώ! Και κάποιοι υπουργοί καταγγέλλουν τη διοίκηση της τράπεζας αντί να σκέφτονται πως θα βρεθούν στο εδώλιο του ειδικού δικαστηρίου αν συνεχιστεί η φάμπρικα των κρατικών χρηματοδοτήσεων μιας επιχείρησης που έπρεπε να είχε κλείσει από καιρό. Τώρα θυμήθηκαν κάποιοι και την προσφορά του Σέρβου «βασιλιά της ζάχαρης» Kostic που απέρριψε η κυβέρνηση. Too little, too late σύντροφοι!

    Τα funds, ο Ιβάν και η Εγνατία Οδός

    Και αν στην ΕΒΖ συμβαίνουν διάφορα δυσάρεστα, με κρίσιμη ημερομηνία την 25η Ιανουαρίου, μια ημέρα μετά, στις 26 του μήνα ενδέχεται να κατατεθούν οι προσφορές για την Εγνατία Οδό. Γράφουμε «ενδέχεται» γιατί οι παρατάσεις διαγωνισμών είναι κανόνας στο ΤΑΙΠΕΔ, πάθηση η οποία δεν θεραπεύεται ούτε με τις απανωτές αλλαγές διοικήσεων! Στην τραπεζική αγορά υποστηρίζουν πως εκτός από τους γνωστούς εγχώριους μονομάχους των κατασκευών, αρχικό ενδιαφέρον για τη σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού δείχνουν τουλάχιστον δύο διεθνή funds.

    Στο πρώτο κύμα, με το αρχικό ενδιαφέρον, θα εμφανιστούν και ξένοι όμιλοι. Από τις διευκρινίσεις που παρείχε στους ενδιαφερόμενους προ ημερών η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ προκύπτει πως υπάρχουν τουλάχιστον και ένας ρωσικός όμιλος. Λέτε να εμφανιστεί και εκεί κανένα σχήμα υπό τον Ιβάν Σαββίδη; Ηδη το σχήμα που απέκτησε προ ημερών τον ΟΛΘ, με συμμετοχή κατά 20% του ομίλου Σαββίδη, διεκδικεί και το μεγάλο εμπορευματικό κέντρο στο πρώην Στρατόπεδο Γκόνου της συμπρωτεύουσας.

    ΕΛΛΑΚΤΩΡ
    ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Οι κ. Δ.Καλλιτσάντσης, Α. Καλλιτσάντσης, Δ. Κούτρας και Λ. Μπόμπολας

    Μετοχικές αλλαγές και στην Elpedison

    Μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει και η εικόνα με τις ενεργειακές συμμετοχές του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ με βάση και τη συμφωνία μεταξύ των βασικών μετόχων που εδώ και μήνες έχουν «ειρηνευτικές συνομιλίες»! Την προηγούμενη εβδομάδα διέρρευσε εντέχνως η συμφωνία, γιατί περί συμφωνίας πρόκειται αφού μένουν οι τελευταίες λεπτομέρειες, με ξένο όμιλο για την πώληση της συμμετοχής στην ΕΛΛΤΕΧ Ανεμος. Στην γενικής φύσεως απάντηση της διοίκησης της ΕΛΛΑΚΤΩΡ προς τις χρηματιστηριακές αρχές δεν αναφέρεται τίποτα και για την τύχη του περίπου 7% που έχει στην ΕΛΛΤΕΧ Ανεμος ο αντιπρόεδρος του ομίλου Αναστάσιος Καλλιτσάντσης. Μήπως θα το κρατήσει; Μήπως αποχωρήσει πλήρως από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ;

    Τι θα συμβεί όμως με το περίπου 24% που κατέχει ο όμιλος στην Elpedison; Όταν πωλούνται τα αιολικά θα κρατήσει τη μειοψηφική συμμετοχή στις θερμικές μονάδες; Αν ισχύουν όσα πληροφορείται ο ταπεινός σχολιογράφος σας, και αυτή η συμμετοχή θα μεταβιβαστεί. Βάζουμε και στοίχημα!



    ΣΧΟΛΙΑ