• Ο θρίαμβος του Βασίλη Ψάλτη της Alpha Bank με τα 1,3 δισ. ευρώ, τα 40 πλοία του Κωνσταντακόπουλου και ένα JUICY quiz για τους υπουργούς των ρουσφετιών

    the wise man
    Δημοσιεύτηκε:

    Ένας χρηματιστής Γενικός Δ/ντης Μεγάλων Επενδύσεων στο Υπουργείο Ανάπτυξης…

    Οι …παλιοί της χρηματιστηριακής αγοράς, σίγουρα θυμούνται την ευγενική, πάντα καλοντυμένη και σεμνή, ολιγομίλητη φιγούρα του Κωνσταντίνου Φέγγου στο περιστύλιο του Χρηματιστηρίου αλλά και αργότερα στις ωραίες και συναρπαστικές, ανοδικές και πτωτικές μέρες της αγοράς μας.

    Από τον περασμένο Νοέμβριο, επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικών Επενδύσεων η οποία είχε συσταθεί το 2014, με σκοπό να συμβάλει στη διευκόλυνση των επενδυτών  όταν η αξία των επενδύσεων ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ, έχει αναλάβει ο πρώην χρηματιστής Κωνσταντίνος Φέγγος, πιστοποιημένος Διαχειριστής Χαρτοφυλακίων με μεγάλη εμπειρία στην τεχνική και θεμελιώδη ανάλυση για την επιλογή επενδύσεων.

    Με σπουδές στην Ουάσιγκτον (George Washington University) και Δίπλωμα Πολιτικού Μηχανικού από το Πανεπιστήμιο Πατρών, ο κ. Φέγγος (προσωπική επιλογή του Αναπλ. Υπουργού Νίκου Παπαθανάση) κινείται πραγματικά με …χρηματιστηριακές ταχύτητες στις μεγάλες επενδύσεις που έρχονται ιδιαίτερα τώρα που το νέφος του κορωνοϊού απομακρύνεται.

    Πολύ σύντομα θα ακούσουμε πολλά κι ενδιαφέροντα σχέδια από το γραφείο του κ. Φέγγου…

    Ο Κωστής  Κωνσταντακόπουλος στοχεύει στα 40…

    H Wall Street και ο DOW JONES πετάνε από το ένα ρεκόρ στο επόμενο και οι πραγματικά δυναμικές επιχειρήσεις έχουν την ευκαιρία να αντλούν φθηνά κεφάλαια για να πραγματοποιούν σημαντικές επενδύσεις. Έτσι κινείται η παγκόσμια οικονομία…

    Νέους μεγάλους και φιλόδοξους στόχους έχει θέσει η οικογένεια  Κωνσταντακόπουλου, για την εταιρεία Costamare στην αγορά των bulk carriers.

    Η Costamare  διαθέτει τον μεγαλύτερο -ελληνικών συμφερόντων- στόλο containerships.

    Πρόσφατα ξεκίνησε ένα νέο δυναμικό άνοιγμα στην αγορά του χύδην ξηρού φορτίου, με την αγορά 16 bulk carriers αλλά και ηχηρές «μεταγραφές» ανθρώπινου δυναμικού.

    Στελέχη που θεωρούνται «ειδήμονες και γνώστες» στον συγκεκριμένο τομέα.

    Η ναυτιλιακή πιάτσα όμως «βουίζει», ότι ο Κωστής Κωνσταντακόπουλος, επικεφαλής της εισηγμένης στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά  ναυτιλιακής εταιρείας, έχει μεγαλύτερες βλέψεις.

    Ήδη ο αριθμός των προς απόκτηση bulk carriers έχει ξεπεράσει, μαζί με τα 16 που έχουν ανακοινωθεί, τα 25 πλοία, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες.

    Αν μάλιστα το rally στην αγορά των bulk carriers συνεχιστεί, αφού πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία αντιμετώπισης της πανδημίας, ώστε να γίνει σωστά η επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας, ο στόλος, από bulk carriers, της Costamare, μπορεί να ξεπεράσει και τα 40.

    Εμείς απλά να ευχηθούμε να τα εκατοστίσει.

    Γιατί «τρέχει η αγορά των bulk carriers;

    Η αγορά των bulk carriers διανύει golden days…Mετά ανοδικό ράλι τιμών των containerships, η αγορά των bulk carriers ανεβαίνει με ταχύτητα.

    Οι λόγοι είναι κυρίως δύο.

    Η «επαναφορά» του μεταποιητικού τομέα, αλλά και οι σχεδόν μηδενικές νέες παραγγελίες για bulkers έχουν εκτοξεύσει τη ζήτηση.

    Αποτέλεσμα; Ο μέσος βασικός δείκτης της ναυλαγοράς για το 2021 έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2020.

    Προσέξτε ότι στα μέσα Μάϊου, ο δείκτης των μεγάλων πλοίων της κατηγορίας των bulk carriers, αυτός των capesize, που μπορούν να μεταφέρουν φορτία 180.000 τόνων, ήταν εννέα φορές επάνω σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

    Στο 1,3 δις € η ζήτηση για μετοχές Alpha Bank, μόνο από το εξωτερικό

    Περίμεναν και θεωρούσαν επιτυχία αν υπήρχαν προσφορές της τάξης των 650 έως 800 εκατ. Ευρώ.

    Τελικά το Βιβλίο Προσφορών Εξωτερικού «γέμισε» με προσφορές 1,3 δις € από επενδυτές που θέλουν να αγοράσουν μετοχές Alpha Bank ΑΛΦΑ 1,23% 1,65 ακόμη και πάνω από 1 €/μτχ.

    Οι Έλληνες θα εκδηλωθούν σήμερα αφού ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους στο Χρηματιστήριο της Αθήνας επομένως το Ελληνικό Βιβλίο Προσφορών θα κλείσει σήμερα στις 4 το απόγευμα οδηγώντας την διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου σε υπερκάλυψη του ποσού των 800 εκατ. Ευρώ κατά τουλάχιστον 2 φορές…

    Επειδή όμως και η σημερινή μέρα θα είναι μεγάλη είναι πολύ πιθανόν η υπερκάλυψη να είναι μεγαλύτερη.

    Στο γραφείο του Βασίλη Ψάλτη της Alpha Bank, όλα τα τηλέφωνα κουδουνίζουν δαιμονισμένα, όχι μόνον για τα συγχαρητήρια (ως νέο μέλος Δ.Σ. του ΣΕΒ) αλλά και για τον σωστό σχεδιασμό που οδήγησε στον θρίαμβο της πρώτης αναπτυξιακής αύξησης κεφαλαίου Ελληνικής Τράπεζας…

    Η συμφωνία της Μytilineos με την Δανέζικη CIP κρύβει εκπλήξεις…

    Αυτή η Δανέζικη εταιρεία που συμμάχησε με την Mytilineos για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων σε θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας, έχει την δική της ιστορία και τα δικά της μυστικά.

    Η Copenhagen Infrastructrure Partners (CIP), είναι μια εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων που ειδικεύεται σε επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές και ιδιαίτερα στις ανανεώσιμες πηγές και στον τομέα της «πράσινης» ανάπτυξης.

    Διαθέτει περίπου 15 δισ. ευρώ υπό διαχείριση, γεγονός που την καθιερώνει ως το μεγαλύτερο fund παγκοσμίως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Ποιο είναι το μυστικό;

    Πληροφορίες από το …Άγιον Όρος αναφέρουν ότι είναι πάρα πολύ πιθανό, η CIP να αγοράσει μαζικά τα ….μέρος της επένδυσης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο Texas USA που όπως είναι γνωστό, λόγω μιας μεγάλης φυσικής καταστροφής, κατέρρευσε.

    Επομένως η σχέση της με την Ελλάδα θα είναι ακόμη πιο στενή.

    Η Copenhagen Infrastructrure Partners (CIP), θα προσπαθήσει μαζί με την Mytilineos να αναπτύξουν off shore (υπεράκτια) αιολικά έργα, συνδυάζοντας πόρους και τεχνογνωσία….

    Quiz

    Ποιοι υπουργοί (ένθεν κα κείθεν του πολιτικού μας στερεώματος) προσπαθούσαν, το περασμένο καλοκαίρι, να πείσουν τους Έλληνες τραπεζίτες να χρηματοδοτήσουν τον Μπόρις Μουζενίδη που από τότε αντιμετώπιζε σοβαρές δυσκολίες ρευστότητας;

    Βέβαια ουδείς τότε μπορούσε να προβλέπει ο άτυχος επιχειρηματίας θα πέθαινε από κορωνοϊό και αυτή η απώλεια θα οδηγούσε στην κατάρρευση του Ομίλου.

    Σε κάθε περίπτωση όμως, καλό είναι να θυμόμαστε ότι το να είσαι προσεκτικός και συντηρητικός τραπεζίτης, καμμιά φορά αποδίδει περισσότερο από το να είσαι αισιόδοξος και χουβαρντάς όπως λέμε εμείς στην Βόρεια Ελλάδα…

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές