• The Wiseman

    Ο μυστικός δείπνος των Δελφών και οι σπάνιες εμφανίσεις

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Ο μυστικός δείπνος των Δελφών: Πολύ «ξύλο» περίμενε τους δύο ατυχείς κυβερνητικούς παράγοντες που συμμετείχαν το βράδυ του Σαββάτου στο ξενοδοχείο «Αμαλία» των Δελφών σε ένα κλειστό δείπνο στο περιθώριο του Delphi Economic Forum. Κάτι θα ήξεραν οι υπουργοί που δεν εμφανίστηκαν και άφησαν τον πρωθυπουργικό εξάδελφο και οικονομικό σύμβουλο Γιώργο Τσίπρα και τον διευθυνή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη στο δείπνο! Επιχειρηματίας που συμμετείχε μας μεταφέρει πως στο μεγάλο τραπέζι κάθονταν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, ο πρόεδρος των βιομηχάνων της Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) Θανάσης Σαββάκης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) και επικεφαλής της γαλλικής Imerys στην Ελλάδα Θανάσης Κεφάλας. Συμμετείχαν, επίσης ο πρώην υπουργός και πρόεδρος της Lamda Development Τάσος Γιαννίτσης, η πρώην υπουργός Αννα Διαμαντοπούλου, ο πρώην υπουργός Μάκης Βορίδης, ο βουλευτής Χάρης Θεοχάρης και άλλοι.

    Οι πλέον ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις έγιναν, και να μας συμπαθούν οι επιχειρηματίες, από τον Τ. Γιαννίτση και την Αννα Διαμαντοπούλου. Οι περίπου 200 καλεσμένοι χειροκροτούσαν, πάντως, κάθε φορά που ένας από τους ομιλητές άφηνε αιχμές για την κυβέρνηση. Ο ατυχής Γιώργος Τσίπρας προσπάθησε, όπως και ο Κ. Ζαχαριάδης, αλλά δέχθηκαν επίθεση από την πρώην επίτροπο που τους είπε πως «η αερολογία έχει ένα όριο»! Στο τέλος, αντί για μια συζήτηση για το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, που ήταν το θέμα, είχαμε μια πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Οι επιχειρηματίες προτίμησαν τη σιωπή…

    Οι σπάνιες εμφανίσεις!

    Στο Delphi Economic Forum, όσοι ήταν αρκετά ευέλικτοι καθώς επικρατούσε πανζουρλισμός, λόγω μικρού χώρου και πολύ κόσμου, ήταν τυχεροί. Κατάφεραν, για παράδειγμα, να ακούσουν για πρώτη φορά τον Αλεξ Φωτακίδη, Partners της βρετανικής επενδυτικής εταιρείας CVC Capital Partners η οποία απέκτησε το Metropolitan Hospital και το Ιασώ. Η CVC έχει και άλλα σχέδια στην υγεία, αλλά ο Αλ. Φωτακίδης μίλησε και για τα πλάνα του βρετανικού ομίλου στον τομέα του τουρισμού. Η CVC έχει αγοράσει την ελληνική e-Travel, γνωστή στη χώρα μας από το pamediakopes.gr, την οποία συγχώνευση με τη σουηδική Etraveli που επίσης ελέγχει.

    Εμφανίστηκε και ο επίσης ακριβοθώρητος Σπύρος Σπυρόπουλος της Oaktree Capital Management, συνεταίρου των αδερφών Ανδρεάδη στην Ikos που επενδύει στα ξενοδοχεία. Μέχρι και ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος αναγκάστηκε να κάνει δημόσια εμφάνιση έπειτα από καιρό, επειδή δεν κατάφερε να έρθει στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Imerys. Η τελευταία αγόρασε την S&B προ ετών και ο Οδ. Κυριακόπουλος είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της. Και φέτος ήταν στους Δελφούς δεκάδες Έλληνες που κάνουν μεγάλη καριέρα στο εξωτερικό όπως ο Νίκος Σταθόπουλος της BC Partners ο οποίος είχε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Tony Barber των Financial Times. Τελευταία επένδυση του Ν. Σταθόπουλου στην Ελλάδα ήταν η Pharmathen.

    Πήγαν οικογενειακώς!

    Δεν ήταν λίγοι οι επιχειρηματίες και οι καθηγητές πανεπιστημίου που ήρθαν, πάντως, οικογενειακώς στους Δελφούς για το Παρασκευο-Σαββατο-Κύριακο! Μεταξύ μας, τα γυναικόπαιδα έμειναν στην Αράχωβα, αν και αρκετά εξ αυτών πέρασαν μια επίσκεψη από το Delphi Economic Forum. Ευτυχώς που εμφανίστηκαν, πάντως, αφού οι διοργανωτές του Forum είχαν, πάντως, ένα πρόβλημα: Ήταν εξαιρετικά περιορισμένος ο αριθμός των γυναικών που συμμετείχαν στις διάφορες συζητήσεις, διαπίστωση που συνδέεται με την άκρως ανδροκρατούμενη επιχειρηματική σκηνή της χώρας μας. Ευτυχώς που ήρθαν κάποιες Ελληνίδες του εξωτερικού και κάποιες καθηγήτριες ξένων πανεπιστημίων και έσωσαν την κατάσταση!

    Μήπως να δώσουμε «Χρυσή Βίζα» στον Erol User;

    Πολύ δραστήριος επικοινωνιακά εμφανίζεται τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα ο Τούρκος τραπεζίτης / επενδυτικός σύμβουλος Erol User ο οποίος μίλησε και στο Delphi Economic Forum για τους αγωγούς φυσικού αερίου. Ο User, που έσπευσε να φωτογραφηθεί και με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της τουρκικής εταιρείας συμβούλων User Danismanlik. Ανήκει στον κύκλο του Λεβέντ Σαδίκ που, όπως γράφαμε προ μηνών, επικράτησε στη μάχη για την προεδρία του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου.

    the wise man
    the wise man



    ΣΧΟΛΙΑ