• The Wiseman

    Ο λευκός ιππότης Σπύρος Θεoδωρόπουλος και ο «Manager της Χρονιάς» Οδυσσέας Αθανασίου

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Il grande ritorno

    Τα σενάρια θέλουν τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο να έχει δεχθεί πρόταση να πουλήσει τη Chipita στην πολυεθνική Mondelez. Για όσους αναρωτιούνται “ποια είναι η Montelez”, πρόκειται για την Kraft Foods η οποία το 2012 άλλαξε την επωνυμία της επιλέγοντας το (άχρωμο και άγευστο όνομα) Mondelez International, μετά την απόσχιση της επιχείρησης τροφίμων στη Βόρεια Αμερική.

    Ο επιχειρηματίας αρνείται ότι υπάρχει τέτοια πρόταση. 

    Στο υποθετικό, λοιπόν, σενάριο, η Chipita, κορυφαίος διεθνής παραγωγός κρουασάν και σνάκς έχει όντως νόημα να εξαγοραστεί από τη Montelez, στο χαρτοφυλάκιο της οποίας βρίσκονται προϊόντα όπως τα Cadbury, LU, Milka, Oreo, μεταξύ άλλων. Κοινώς, η πολυεθνική αποκτά ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο προϊόντων σε τομείς που δεν έχει παρουσία. 

    Επιπλέον, στο υποθετικό πάντα σενάριο πώλησης της Chipita, αποεπενδύει ο Όμιλος Olayan και άλλοι μέτοχοι και αποφεύγεται η χρονοβόρα και “ενοχλητική” διαδικασία ενός ΙΡΟ.

    Το ερώτημα είναι γιατί να πουλήσει ο Θεοδωρόπουλος; Η απάντηση, υποστηρίζουν όσοι αρέσκονται σε τέτοια σενάρια, λέγεται Vivartia. 

    Η επιστροφή Θεοδωρόπουλου ως απόλυτου κυρίαρχου στον προς πώληση όμιλο από τον οποίο έφυγε χωρίς να ολοκληρωθεί ένα από τα πιο φιλόδοξα project των περασμένων ετών, είναι κάτι που λειτουργεί ακόμη ως πρόκληση.

    Άλλωστε εκείνο το διαζύγιο κόστισε και στον ίδιο τον Θεoδωρόπουλο κάποια εκατομμύρια ευρώ παραπάνω, συνολικά 730 εκατ. ευρώ, όσα έδωσε δηλαδή μαζί με τον δανεισμό που πήρε, για να αποκτήσει τον κλάδο αρτοσκευασμάτων και ζαχαρωδών της Vivartia.

    Μόνο που υπάρχει ένα μικρό ζήτημα. Από τη MIG λένε πως η Vivartia δεν είναι προς πώληση. Βέβαια το ίδιο έλεγαν και για το Υγεία. 

    Όμως στην περίπτωση της Vivartia το ζήτημα των δανείων και των collaterals είναι όντως σύνθετο. Παρόλα αυτά είναι πλέον φανερό πως στη MIG ανησυχούν για το ενδεχόμενο ο όμιλος συμμετοχών να μείνει χωρίς συμμετοχές

    Chapeau για τον μάνατζερ της χρονιάς Οδυσσέα Αθανασίου

    Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε χθες το βράδυ στο Περιστύλιο του Ζαππείου για να τιμήσει τον Οδυσσέας Αθανασίου, Διευθύνων Σύμβουλος της LAMDA Development, που ανακηρύχθηκε από την Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων  Manager of the Year 2017.

    Παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της ΝΑ Κωστής Χατζηδάκης, ο Πέτρος Δούκας, ο Χρήστος Χαρπαντίδης της Παπαστράτος, ο Κώστας Αντωνόπουλος της Ιντραλότ, ο Ανδρέας Αθανασόπουλος της Dixons, ο Σίμος Αναστασόπουλος, επικεφαλής του Eλληνοαμερικανικού Eμπορικού Eπιμελητηρίου, ο Γιώργος Βελέτζας των ΚΑΕ, ο Θωμάς Βαρβιτσιώτης και πολλοί άλλοι.

    Ο κ. Αθανασίου επελέγη άξια ως Μάνατζερ της Χρονιάς από μια λίστα 22 υποψηφίων, Παραλαμβάνοντας το βραβείο, σε μια εκ βαθέων ομιλία, ο επικεφαλής της Lamda Development ανέφερε ότι το να αφουγκράζεσαι ουσιαστικά τις ανάγκες όλων των εμπλεκομένων μερών σε κάθε είδους συνεργασία, καθώς και το χτίσιμο εμπιστοσύνης σε κάθε σχέση αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά επιτυχίας

    Ο διευθύνων σύμβουλος της LAMDA Development κατάφερε, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες, να επιτύχει ρεκόρ κερδοφορίας τα τέσσερα τελευταία χρόνια και να εδραιώσει την εταιρεία ως ηγέτιδα της αγοράς. 

    Μιλώντας για την εμβληματική επένδυση στο Ελληνικό, έδωσε σαφές στίγμα. 

    Είπε ότι το ερώτημα δεν είναι πλέον πότε θα ξεκινήσουν τα έργα, αλλά ότι εάν αυτό θα συμβεί λίγο πριν ή λίγο μετά τις αρχές του 2019.

    Επιτέλους, λέει ο Wiseman.

    Οι αποκαλύψεις του Χριστόφορου (Chris) Παπαχριστοφόρου για τη Πανγαία

    Σύσσωμοι οι επικεφαλής της Πανγαία ΑΕΕΑΠ συναντήθηκε με τους δημοσιογράφους για να δοθεί ένα update αναφορικά με τα σχέδια της εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητα και κυρίως για τα επόμενα βήματα αναφορικά με το μεγάλο ομολογιακό της εταιρείας, ύψους 400 εκατ. ευρώ, που αναβλήθηκε.

    Παρών ήταν και ο Χριστόφορος (Chris) Παπαχριστοφόρου ιδρυτής και ανώτατο στέλεχος της Invel που ελέγχει το 65,49% της εταιρείας. 

    Όπως αναφέρθηκε, το σχεδιασμό της εταιρείας δυσχέρανε η κατάσταση στην Ιταλία και η επακόλουθη αύξηση του country risk της Ελλάδας, κάτι που αποτυπώνεται και στην πορεία των ομολόγων. 

    Το μέλλον της ομολογιακής έκδοσης είναι άδηλο και μάλλον αναβάλλεται επ’ αόριστον, χωρίς όμως να δημιουργείται πρόβλημα για την Πανγαία που έχει ανοικτές γραμμές χρηματοδότησης από τρεις μεγάλες τράπεζες. 

    Η ΕΤΕ κατέχει μειοψηφικό μερίδιο περίπου 33% στην θυγατρική της «Πανγαία» και αναμένεται να παραδώσει το μάνατζμεντ στην «Invel», στις αρχές του επόμενου έτους.

    Μάλιστα αποκάλυψε πως η Inνel μετά το Lazart Hotel στη Θεσσαλονίκη θα αναζητήσει προς απόκτηση και άλλα ποιοτικά ξενοδοχεία.

    Επίσης όταν ρωτήθηκε εάν τον ενδιαφέρει το Ερρίκος Ντυνάν (βγαίνει προς πώληση από την Τράπεζα Πειραιώς που έχει τις μετοχές) απλά χαμογέλασε!!!

    Η Gongbao και οι επενδύσεις της

    Τι θυμήθηκε ο Wiseman; Τέτοια εποχή πέρυσι η Forthnet και η ZTE, σε συνέχεια της συμφωνίας συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ τους το 2016 για την από κοινού δραστηριοποίηση στην ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών στην χώρα μας, υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας με την Shanghai Gongbao Business Consulting Co. Ltd και την KaiXinRong Group Co. Ltd, προκειμένου να διερευνήσουν επιχειρηματική συνεργασία για την χρηματοδότηση αυτού του δικτύου οπτικών ινών.

    Gongbao και KaiXinRong εξέφρασαν τη βούληση να διερευνήσουν μια επένδυση έως 500 εκατ. ευρώ τα επόμενα 7 χρόνια για την υλοποίηση νέου δικτύου τηλεπικοινωνιακής πρόσβασης στην Ελλάδα. 

    Τώρα που η διοίκηση της Gongbao βρίσκεται στην Αθήνα για τις παρουσιάσεις της Εθνικής Ασφαλιστικής, ίσως υπάρξει εξέλιξη για την επένδυση αυτή…

    the wise man
    the wise man



    ΣΧΟΛΙΑ