• The Wiseman

    Ο Αστυφίδης και η ΔΕΗ, τι ενώνει Πειραιώς και Alpha Bank, o εφοπλιστής που χρωστάει και εκνευρίζει τους τραπεζίτες και τι γύρευαν Νίκος Σταθόπουλος και Δέσποινα Βανδή στο Λονδίνο (8 φωτό)

    • The Wiseman

    The wise man


    Ο Αστυφίδης και το buy Back της ΔΕΗ

    Τα νέα από την αγορά δεν είναι και τόσο ευχάριστα.

    Την Παρασκευή οι δείκτες βυθίστηκαν σε Ευρώπη και WALL Street.

    Άρα λογικά θα επηρεαστεί και η ελληνική αγορά στην σημερινή συνεδρίαση.

    Το μοναδικό καλό νέο είναι ότι ξεκίνησε το buy Back της ΔΕΗ ΔΕΗ 0,88% 11,46.

    Την Παρασκευή αγοράστηκαν συνολικά πάνω από 110.000 μετοχές.

    Οι ειδικοί επί των αγορών, εξηγούν ότι οι αγορές άνω των 100.000 μετοχών “θεωρούνται σοβαρές κινήσεις”.

    Την αγορά ξάφνιασε η εμπλοκή του “πολύ” Τάσου  Aστυφιδη στην όλη διαδικασία, αν και η AMBROSIA CAPITAL που είναι στην ιδιοκτησία του,  δεν είναι χρηματιστηριακή εταιρεία.

    Πηγές αναφέρουν ότι είναι ο άνθρωπος που δίνει τις εντολές για λογαριασμό της ΔΕΗ,  στις χρηματιστηριακές εταιρίες, για να αγοράσουν μετοχές της εισηγμένης, κατά την διάρκεια της διαδικασίας του BUY BACK.

    Πάντως οι ειδικοί επι των αγορών που τον ξέρουν, αιφνιδιάστηκαν….

     

    Πώς τα ακίνητα «ενώνουν» Πειραιώς με Alpha Bank

    Μπορεί το παλιό  «όραμα» της συγχώνευσης των τραπεζών να ναυάγησε τελικώς  να δείτε όμως που τελικά θα καταλήξουμε μεγάλες τράπεζες  να συνενώνονται  δια τις πλαγίας… μέσω θυγατρικών που διαχειρίζονται ακίνητα

    Επειδή  το πράγμα αρχίζει να γίνεται  λίγο πολύπλοκο, θα προσπαθήσουμε να το περιγράψουμε με  όσο πιο απλό τρόπο γίνεται.

    Στην ελληνική αγορά λειτουργεί μία εταιρεία  διαχείρισης ακινήτων και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών με περισσότερους από 200 εργαζομένους και γραφεία σε 12 χώρες σε όλη την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή,  η Resolute Asset Management  η οποία «εκπροσωπείται» στην Ελλάδα από τον  Χριστόφορο Στράτο (είχε διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας).

    Η εν λόγω εταιρεία φαίνεται ότι είναι πολύ κοντά να αποκτήσει από την Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ -0,75% 3,97 το λεγόμενο project  Valley το οποίο αφορά στην πώλησης της Πειραιώς Real Estate Management (PREM), η εταιρεία που κατά κύριο λόγο διαχειρίζεται το Εμπορικό Κέντρο City Link στην Αθήνα, το αντίστοιχο «Λιμάνι» στη Θεσσαλονίκη και το Kosmopolis Park στην Κομοτηνή.

    Η ίδια εταιρεία, η Resolute τον Αύγουστο που μας πέρασε προχώρησε στη σύναψη στρατηγικής συμμαχίας με την Cepal – θυγατρική  της Alpha Bank ΑΛΦΑ 0,61% 1,64 η οποία πλέον κατά 80% ανήκει στο Hedge Fund, Davidson Kempner, – για τη συγχώνευση των δραστηριοτήτων τους στην ελληνική αγορά διαχείρισης ακινήτων.

    Προς τούτο δημιούργησαν μία κοινοπραξία την Resolute Kaican Greece.

    Για τη συναλλαγή αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος ενήργησε τότε η UBS,  η οποία επίσης  έχει αναλάβει σύμβουλος της  Πειραιώς  για το project  Valley.

    Περίεργους κύκλους που κάνει επιχειρείν  στην Ελλάδα ….

     

    Πειραιώς: Κλείνουν οι εκκρεμότητες του project Terra

    Μια που αναφερθήκαμε στην Πειραιώς να σταθούμε στην πώληση  της  Πειραιώς Real Estate (project Valley) με την οποία  κλείνουν οι εκκρεμότητες του project Terra, από το οποίο αποσυνδέθηκε η μεταβίβαση της εταιρείας διαχείρισης ακινήτων.

    Αυτό βέβαια αποφασίστηκε στην πορεία, αφού αρχικά σκοπός ήταν η Πειραιώς Real Estate και τα 2.500 ακίνητα της τράπεζας να καταλήξουν σε έναν επενδυτή.

    Αιτία φέρεται να είναι η ευελιξία, ώστε ο επενδυτής του χαρτοφυλακίου ακινήτων αξίας 820 εκατομμυρίων να είναι ελεύθερος να συνεργαστεί με asset manager της επιλογής του, πέρα από την προφανή, αυτή της Πειραιώς Real Estate.

    Εκτός αυτού, το Project θα προχωρήσει γρηγορότερα, αφού η διαδικασία πώλησης της Πειραιώς Real Estate είναι λιγότερο χρονοβόρα, δεδομένου ότι στην περίπτωση του Terra οι μνηστήρες βάζουν στο μικροσκόπιο κάθε διεκδικούμενο ακίνητο.

    Για την  απόκτηση του Terra κοντά βρίσκονται Bain Capital & Brook Lane.

    Τα περισσότερα από τα ακίνητα έχουν αποκτηθεί μέσω πλειστηριασμών, ενώ το πακέτο περιλαμβάνει και χαρτοφυλάκιο 120 ιδιοχρησιμοποιούμενων από την τράπεζα ακινήτων, αξίας 300 εκατομμυρίων.

    Ο φιλόδοξος στόχος της Πειραιώς είναι να κλείσουν όλα τα μέτωπα φέτος, καθώς η τράπεζα θα μειώσει τα REOs από 2,1 δισ. σε 1,6 δισ. ευρώ.

    Ο ταλαντούχος κύριος Κατρής

    Intrakat και Watt εδώ και καιρό είχαν αναπτύξει μία στενή  συνεργασία τους στους διαγωνισμούς για τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων, η οποία απ΄ότι φαίνεται εξελίσσεται σε μετοχική συνεργασία.

    Η εξέλιξη αυτή μου φέρνει διάφορες «πικάντικες», σχετικά με τον ιδρυτή της Watt, Θανάση Κατρή.

    Η πορεία του στο χώρο ξεκίνησε με την ΤΟΜΗ Α.Ε, την οποία και ίδρυσε το 1985 και στη συνέχεια πούλησε στον Όμιλο Ελλάκτωρ το 2001, ενώ ήταν συνιδρυτής της ΗΛΕΚΤΩΡ, η οποία μέχρι και σήμερα αποτελεί το σημερινό βραχίονα του Ομίλου για τη διεκδίκηση δημόσιων έργων και ΣΔΙΤ απορριμμάτων.

    Ο Θανάσης Κατρής είχε συνδεθεί με τη διοίκηση Μπόμπολα, αλλά ύστερα από ένα επεισοδιακό διαζύγιο αποχώρησε από την ΗΛΕΚΤΩΡ το 2012 και ίδρυσε τη Watt.

    Σήμερα συνέταιρος του Θανάση Κατρή είναι ο Αν. Τζιλάλης, ενώ τα έσοδα της ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ.

    Η συγκεκριμένη εταιρεία είχε προκαλέσει μεγάλες αναταράξεις στην την Κύπρο με την υπόθεση ΧΥΤΑ Πάφου το 2016, για την οποία κάθισαν στο σκαμνί δύο Δήμαρχοι μαζί με τον Λεωνίδα Μπόμπολα και τον Θανάση Κατρή, ο οποίος όμως μετατράπηκε σε μάρτυρα κατηγορίας,  αλλά και στην Ελλάδα με το έργο της επέκτασης ΧΥΤΑ Φυλής με Περιφερειάρχη τη Ρένα Δούρου) το 2019.

    Για την ιστορία η Watt αποτελεί μία από τις τρεις «μεσαίες» εταιρείες (οι άλλες δύο είναι η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ και η Θαλής), οι οποίες έχουν εξειδίκευση στα έργα απορριμμάτων και «κουμπώνουν» στα σχήματα των μεγάλων Ομίλων που συμμετέχουν σε διαγωνισμούς.

    Επίσης το 2021 εγκαινίασε το εστιατόριο DECK στην Πάρο.

    Not bad at all…

     

    Σε πλειστηριασμό η μονάδα παιδικής ένδυσης Mandarino

    Αλλαγή ιδιοκτησίας της μονάδας της Mandarino, εταιρείας παιδικής ένδυσης, επίκειται έως τον Δεκέμβριο, αφού το βιοτεχνικό – αποθηκευτικό κτίριο βγαίνει στο σφυρί σε λίγες ημέρες.

    Επισπεύδουσα είναι η DoValue και ως τιμή εκκίνησης έχει οριστεί το ποσό των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.

    Για την αγορά του ακινήτου που έχει ανεγερθεί σε οικόπεδο 6.8 στρεμμάτων, έχει επιδείξει ενδιαφέρον η Σπανός Εμπορία Αυτοκινήτων, με προσφερόμενο τίμημα 2,75 εκατ. ευρώ.

    Βέβαια, πρέπει η αγορά να πραγματοποιηθεί 10 ημέρες πριν από την ημερομηνία του πλειστηριασμού που έχει οριστεί για τις 14 Δεκεμβρίου.

    Σημειωτέον ότι η Mandarino έχει να δημοσιεύσει οικονομικά στοιχεία από το 2018, όταν ο τζίρος της ήταν 11,8 εκατομμύρια και τα κέρδη 104 χιλ. ευρώ και εστίαζε στην προσπάθεια να διεισδύσει στις διεθνείς αγορές.

     

    Ο ισχυρός ανήρ της Quintana, η Αλεξανδρούπολη και οι Έλληνες τραπεζίτες

    Μπορεί Ο William (Will) K. Robertson της Quintana να διεκδικεί μόνος του το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν κάνει deals με Έλληνες και δη με πρώην τραπεζίτες.

    Όπως ενημερώθηκα λοιπόν, ο γόνος της πασίγνωστης οικογένειας των πετρελαιάδων του Τέξας, έχει δημιουργήσει μία νέα εταιρεία μαζί το Σταύρο Σιόκο και την Τερέζα Φαρμάκη, οι οποίοι ήταν πρώην στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς και πλέον είναι συνιδρυτές του Astarte Capital Partners με έδρα το Λονδίνο.

    Το νέο εγχείρημα του Τεξανού επενδυτή είναι αρκετά φιλόδοξο, καθώς μέσω μίας νέας εταιρείας, η οποία θα ανήκει στην Quintana κατά 70% και στο  Astarte Capital Partners, ετοιμάζεται να «ρίξει» 1,5 δισ. δολάρια στη διαχείριση υδάτων και απορριμμάτων καθώς και τη μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα στη Βόρεια Αμερική.

    Το εύρος των επενδύσεων της νεοσύστατης εταιρείας θα διαμορφωθεί μεταξύ των 20 και 80 εκατ. δολαρίων και θα στοχεύει υπό σχεδιασμό (greenfield) ή ολοκληρωμένα projects

    Τράπεζα Κύπρου: Κληρώνει την Παρασκευή

    Περιθώριο έως την ερχόμενη Παρασκευή – εκτός εάν το Ιρλανδικό Συμβούλιο αποφασίσει να δώσει παράταση – έχει η Lone Star, προκειμένου να αποφασίσει εάν θα υποβάλλει νέα πρόταση εξαγοράς για την Τράπεζα Κύπρου.

    Να θυμίσουμε ότι η τελευταία  προσφορά του Αμερικανικού Fund για την Τράπεζα Κύπρου ήταν στα περίπου 700 εκατ. ευρώ.

    Η προσφορά αυτή βέβαια δεν ικανοποίησε ούτε τους μετόχους της Τράπεζας, αλλά ούτε και την Κυπριακή Κυβέρνηση, γεγονός που δημιούργησε «ένα πρόσφορο έδαφος» για να καλλιέργεια σεναρίων περί  «ελληνικής τραπεζικής απόβασης» στη «Μεγαλόνησο.

    Πάντως για τη συγκυρία οι επιδόσεις της Τράπεζας κρίνονται ικανοποιητικές καθώς ό  Διευθύνων Σύμβουλος Πανίκος Νικολάου πέτυχε μια αξιοσημείωτη απόδοση 7,3% επί των ιδίων κεφαλαίων το πρώτο εξάμηνο του 2022.

    Αυτό εν μέρει εξηγεί και την απόρριψη των της τελευταίας πρότασης   που υπέβαλε η   Lone Star, η οποία την  αποτίμησε σε σχεδόν 0,4 φορές τα  ίδια κεφάλαια.

    Ο εφοπλιστής που εκνευρίζει τους τραπεζίτες

    Είναι μεγαλοεφοπλιστής από τους πιο γνωστούς και τους πιο κομψούς και γοητευτικούς εμφανισιακά.

    Παρόλο που ξεπέρασε τα 60 έτη παραμένει bon vivant, συλλέκτης έργων τέχνης, ιδιοκτήτης ενός εντυπωσιακού ιστιοπλοϊκού σκάφους.

    Έχει  στο ενεργητικό του (ή στο παθητικό του  ανάλογα από την οπτική γωνία που το βλέπει κάποιος) περισσότερους από δύο γάμους και τουλάχιστον δύο σοβαρές σχέσεις με γνωστές Ελληνίδες, η τωρινή μάλιστα καμιά 25αριά χρόνια νεότερή του.

    Η τωρινή σύντροφος του ήταν φίλη της κόρης του και τώρα έχει μαζί της δυο παιδιά.

    Πέρασε από σαράντα κύματα επαγγελματικά με φουρτούνες και μπουνάτσες αλλά έχει  το χάρισμα  να ελίσσεται πανέξυπνα, να προβλέπει και να προλαβαίνει καταστάσεις, ακόμη και εκτός ποντοπόρου ναυτιλίας.

    Λοιπόν ο «γοητευτικός», πέτυχε σχεδόν το ακατόρθωτο πολύ πρόσφατα εντός ελληνικής επικράτειας.

    Είχε καταλογισμό από την Εφορία για κάτι …μικροπαραλείψεις που έφτασαν, κεφάλαιο και προσαυξήσεις τα 20-25 εκατομμύρια ευρώ όπως μου λένε.

    Η υπόθεση ήταν πολύ σοβαρή και χρόνιζε.

    Οι αρμόδιοι που έκαναν τον καταλογισμό έλεγαν στους ανωτέρους τους πως «η υπόθεση είναι από παντού δεμένη, θα τα εισπράξουμε σίγουρα, δεν μπορεί να ξεφύγει ο τύπος».

    Οι ανώτεροι είχαν προϋπολογίσει τα χρήματα για τον κρατικό κορβανά στη διετία 2022-2023.

    Και ώ του θαύματος, η συνολική οφειλή τελικά μετά από δύο αποφάσεις, εξέπεσε σε μερικές χιλιάδες ευρώ! Μάλιστα.

    Όνειρο ήταν και πάνε τα 20 ή τα 25 εκατ.

    Εάν αναρωτιέστε τι «μαγικά» έγιναν και κατέληξε η υπόθεση σε κάτι ψιλά οφειλόμενα, να σας αποκαλύψουμε πως ο διαρκώς ελισσόμενος γοητευτικός εφοπλιστής, ενήργησε εγκαίρως τα δέοντα σε αυτούς που έπρεπε να απευθυνθεί.

    Είχε διαβλέψει την πραγματική πηγή δύναμης  των σχετικών αποφάσεων και κινήθηκε γρήγορα, αθόρυβα, αποτελεσματικά.

    Κι έμειναν με την απορία και την οργή 2-3 τραπεζίτες που τον είχαν δανείσει και δεν τους πλήρωνε λέγοντας: «περιμένετε, έχω ένα σκασμό λεφτά να πληρώσω στην Εφορία και μετά θα τακτοποιήσω και εσάς».

    Τώρα θα τρέξουν να εισπράξουν οι τραπεζίτες και πολύ καλά θα κάνουν, αλλά εγώ ως wiseman  αναρωτιέμαι τι θα σκαρφιστεί πάλι ο πολυμήχανος εφοπλιστής για να μην τους πληρώσει στην ώρα του και να κερδίσει –πάλι- χρόνο.

    Ο Μπιν Σάλμαν και το διαμέρισμα στον MT

    Η συζήτηση μεταξύ του wiseman  και πολύ σοβαρού τραπεζίτη της Αθήνας:

    -Αληθεύει πως ο Μπιν Σαλμάν, ο διάδοχος και ισχυρός άνδρας της Σαουδικής Αραβίας έχει ήδη αγοράσει ένα όροφο στον Μεγάλο Πύργο του Ελληνικού, λόγω και των παραδοσιακών σχέσεων με την οικογένεια Λάτση;

    -Όχι αλλά φαίνεται πως το σκέφτεται…

    -Από πού συμπεραίνουμε πως το σκέφτεται;

    -Είναι πολύ έξυπνος και ικανός στις διαπραγματεύσεις. Αφού αναχώρησε από την Ελλάδα μετά την επίσκεψή του, έβαλε μέσω έμπιστου προσώπου, ένα σοβαρό και χαμηλών τόνων άνθρωπο του real estate να βολιδοσκοπήσει πόσο κοστίζει μία τέτοια αγορά και τι καλύτερη τιμή μπορεί να γίνει ανάλογα και με τον τρόπο διακανονισμού.

    -Πώς κατέληξε αυτό;

    -Φυσικά ο άνθρωπος του real estate  στην Αθήνα δεν αποκαλύπτει ποιος είναι ο πελάτης του, αφού τυπικά θα γίνει, εφόσον ολοκληρωθεί η πώληση, μέσω offshore εταιριών.

    -Δηλαδή μου λες πως προσπαθεί  ο διάδοχος να αγοράσει αθόρυβα και φτηνότερα;

    -Ναι, οι φιλίες-φιλίες αλλά και οι μπίζνες-μπίζνες. Όλα όμως εξαρτώνται και από την άλλη πλευρά.

    Αν μάθουν  τον πραγματικό ενδιαφερόμενο αγοραστή προφανώς θα υπάρξει αντιπρόταση-πακέτο.

    Προφανώς ο Πύργος του Ελληνικού παρουσιάζει ομοιότητες με τον Πύργο του Downton, εξ ου και τα μικρά μυστήρια…

     

    Ο Σταθόπουλος και η Βανδή στο Λονδίνο

    To 6ο ετήσιο gala του Hellenic Initiative  πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο και για την ακρίβεια στο ξενοδοχείο  The Dorchester.

    Πρόκειται για μια διοργάνωση για την ελληνική ομογένεια της Βρετανίας, κατά την οποία συγκεντρώθηκαν – από δωρεές, εισιτήρια και πλειστηριασμό δεκάδων αντικειμένων – 305.000 στερλίνες (347.000 ευρώ), ποσό που θα διατεθεί σε φιλανθρωπικούς σκοπούς στην Ελλάδα.

    Στο gala ήταν καλεσμένος ο υπουργός Νότης Μηταράκης, ενώ μεταξύ άλλων μίλησαν ο Παύλος Γλύξμπουργκ, η Τατιάνα Μπλατνίκ και ο επικεφαλής της BC partners Europe Νίκος Σταθόπουλος.

    Στην συνέχεια άπαντες οι καλεσμένοι,  διασκέδασαν με την εκρηκτική Δέσποινα Βανδή.

    Το 6ο gala του The Hellenic Initiative που διοργανώθηκε στο ξενοδοχείο The Dorchester
    O Νίκος Σταθόπουλος της BC Partners EUROPE, διασκεδάζει στο gala.
    O Νίκος Σταθόπουλος της BC Partners EUROPE, στο gala του The Hellenic Initiative
    Η Δέσποινα Βανδή στο 6ο gala του The Hellenic Initiative
    O Νίκος Σταθόπουλος της BC Partners EUROPE, στο gala του The Hellenic Initiative
    Νίκος Σταθόπουλος (αριστερά) και Νότης Μηταράκης (δεξιά)
    Μαίρη Κατράντζου, Παύλος Γλυξμπουργκ και Τατιάννα Μπλάτινκ
    Η Δέσποινα Βανδή στο 6ο gala του The Hellenic Initiative

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.



    ΣΧΟΛΙΑ