• «No free lunch» για τον Ευτύχη, η ατάκα της Βρεττού και η «κρυφή» δράση του Χανδακά

    Όπως λένε και στις αγορές, «free lunch» δεν υπάρχει!

    The Wise Man
    image
    The Wise Man

    Όπως λένε και στις αγορές, «free lunch» δεν υπάρχει!

    Aegean: Κρατική στήριξη με όρους, όχι κρατικοποίηση

    Η στήλη πληροφορείται ότι σχέδιο κρατικής στήριξης της Aegean υπάρχει, αλλά τα λεφτά δεν θα δοθούν χωρίς όρους διαφύλαξης των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου όπως θέλει η εταιρεία.

    Μαθαίνω ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν επιδιώκει την αυστηρή κρατικοποίηση αλλά θα βάλει όρους, όπως συνέβη και σε άλλες περιπτώσεις στήριξης με κρατικό χρήμα (π.χ. στις τράπεζες) και θα στηρίξει την εταιρεία και τους εργαζόμενους.

    Το ποιο εργαλείο θα επιλεγεί θα προκύψει μετά από τις εξελισσόμενες συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και με την εταιρεία. Θα είναι με CoCos, δηλαδή ομολογίες μετατρέψιμες σε μετοχές, με κάτι άλλο; Θα το μάθουμε σύντομα.

    Πλησιάζει, λοιπόν, η ώρα που ο Ευτύχης πρέπει να αποφασίσει σοβαρά τι θα κάνει, διότι όπως λένε και στις αγορές δεν υπάρχει «free lunch»!

    Βρεττού: Οι δυνατότητες των τραπεζών είναι πεπερασμένες!

    Η ανώτερη Γενική Διευθύντρια Corporate και Investment Banking της Τράπεζας Πειραιώς, Ελένη Βρεττού, είπε κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, πρωτίστως ρεαλιστικό, όσον αφορά στην δυνατότητα των τραπεζών να χρηματοδοτούν πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.

    «Όταν μιλάμε για επενδυτικά σχέδια πολλών δισεκατομμυρίων, οι δυνατότητες των τραπεζών είναι πεπερασμένες λόγων και των εποπτικών κανόνων», είπε.

    Η Ελένη έχει χρόνια εμπειρία στο investment και γνωρίζει σε βάθος την συγκεκριμένη αγορά καθώς έχει κλείσει επενδυτικά deals εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι οι τράπεζες με σημαντικό όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων και σταθερές καταθέσεις μπορούν να ανοίξουν τη στρόφιγγα μέχρι ενός σημείου.

    Με πλούσιο βιογραφικό ο νέος πρόεδρος του Μητέρα

    Το αφεντικό του CVC Capital -που αποτελεί τον μεγαλομέτοχο του Μαιευτηρίου Μητέρα- στην Ελλάδα, Δημήτρης Σπυρίδης, έψαξε και βρήκε έναν ικανότατο ιατρό για το τιμόνι του νοσοκομείου.

    Ο λόγος για τον Στέφανο Χανδακά, μαιευτήρα-γυναικολόγο, ο οποίος έχει εργασθεί επί σειρά ετών στο Μητέρα και διαθέτει εταιρική μνήμη, βασικό προαπαιτούμενο για τον επικεφαλής μιας εταιρείας.

    Ο νέος πρόεδρος του μεγαλύτερου ιδιωτικού νοσοκομείου με βάση τον αριθμό των κλινών (πάνω απο 500 κλίνες) , τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει έντονη φιλανθρωπική δράση μέσω της ΜΚΟ «Ομάδα Αιγαίου», από το 2007 έως και σήμερα, παρέχοντας δωρεάν υπηρεσίες υγείας στα ακριτικά νησιά.

    Το 2015 ίδρυσε τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό HOPE GENESIS, που στόχο έχει να ανατρέψει το κλίμα υπογεννητικότητας της Ελλάδος, παρέχοντας δωρεάν τοκετούς και θεραπείες γονιμότητας σε κατοίκους των ακριτικών νησιωτικών και ηπειρώτικων περιοχών της Ελλάδας.

    Η Κύπρος άνοιξε την πόρτα του ESM

    Η Κύπρος, λοιπόν, αποφάσισε να ανοίξει πρώτη – θα δούμε πόσες ακόμη θα ακολουθήσουν – την πόρτα του Ενιαίου Μηχανισμού Στήριξης, ζητώντας 400 εκατ. ευρώ, τα οποία θα τα δαπανήσει με στόχο την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας του νησιού.

    Το ποσό είναι μικρό -ανάλογο και του ΑΕΠ της- ωστόσο τώρα θα έρθουν στην επιφάνεια οι όροι που θέτει ο ESM για την πιστωτική αυτή γραμμή… Θα ζητήσει μεταρρυθμίσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα ή μέτρα λιτότητας… διότι ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.