• Το μυστικό της ανόδου της Mytilineos, το σχέδιο του Μεγάλου με την MIG, η κίνηση του Λάμπρου της IDEAL και τι θα πει η διοίκηση του ΟΠΑΠ

    Tο ομόλογο ΤΙΕR 1 της Πειραιώς σκαρφάλωσε σε υψηλότερα επίπεδα και για την ακρίβεια στο 100,250. Προφανώς και μετά από αυτή την εξέλιξη στην Πειραιώς είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι.

    The wise man
    image
    The wise man

    Να τους ζήσουν 

    Ίσως δεν το θυμάστε αλλά ο wise man ήταν ο πρώτος που πληροφορήθηκε και βεβαίως σας ενημέρωσε για τον μυστικό γάμο της Όλγας Κεφαλογιάννη και του Μίνωα Μάτσα στις Σπέτσες.

    Η ημερομηνία του δημοσιεύματος ήταν 4 Μάϊου του 2021.  Στην συνέχεια σας αποκαλύψαμε ότι η κ. Κεφαλογιάννη ήταν έγκυος σε δίδυμα.

    Χθες λοιπόν μάθαμε ότι η κ. Κεφαλογιάννη γέννησε. Να τους ζήσουν τα μικρά…

     

    «Εδώ είναι πάντοτε Χειμώνας;»

    To σύνθημα είναι γραμμένο σ’ έναν τοίχο στη Λεωφόρο Κατεχάκη. Εδώ είναι πάντοτε Χειμώνας; Κι όμως όλα δείχνουν πως η Ελληνική οικονομία μπαίνει στην Άνοιξη.

    Όλοι οι αριθμοδείκτες συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι ξεκινά ένας μεγάλος ανοδικός κύκλος.

    Το μεγάλο στοίχημα τώρα είναι να συμπεριληφθεί ολόκληρη η κοινωνία σ’ αυτή τη νέα εποχή.

    Για να γίνει αυτό πρέπει να βγει στην επιφάνεια ένα μεγάλο μέρος της γκρίζας οικονομίας της χώρας.

    Από που έρχονται οι νέες καταθέσεις στις τράπεζες; Πως το χρήμα αυτό θα εμφανιστεί στην νόμιμη καθημερινότητα του πολίτη;

    Κάποιες απαντήσεις θα δοθούν αυτό το Σαββατοκύριακο σε επίπεδο πολιτικών κατευθύνσεων.

    Η εφαρμογή είναι το πρόβλημα.

     

    Oι μύχιοι πόθοι ενός Υπουργού

    Με την τιμητική ελληνική ιθαγένεια ο νέος Υπουργός ρίχνεται στην μάχη για την Πολιτική Προστασία.

    Υπάρχουν βέβαια κάποιες -πολύ κακές- γλώσσες που την ώρα της προσευχής μου ψιθύρισαν ότι η θητεία του νέου Υπουργού θα είναι πολύ μικρή.

    -«Μα γιατί το λέτε αυτό;» ρώτησα με ανυπόκριτη περιέργεια.

    -«Γιατί το 2023 είναι χρονιά Προεδρικών Εκλογών στην Κύπρο και ο Χρήστος Στυλιανίδης ποτέ δεν έκρυψε τη φιλοδοξία του να διεκδικήσει τον Προεδρικό θώκο στην γενέτειρα του» μου απάντησαν χαιρέκακα…

     

    Η ημερομηνία που συνδέει τον Ευάγγελο Αποστολάκη με τον Ευάγγελο Τουρνά

    Εκτός από την συνωνυμία και την λαμπρή στρατιωτική τους καριέρα στις Ένοπλες Δυνάμεις, ο παρ’ ολίγον Υπουργός Προστασία και ο σημερινός Υφυπουργός συνδέονται με μια κοινή κρίσιμη επέτειο.

    Ήταν 7 Μαρτίου του 2013 όταν ο Ευάγγελος Αποστολάκης επελέγη για τη θέση του Γενικού Αρχηγού στο Ναυτικό ενώ την ίδια μέρα ο Ευάγγελος Τουρνάς τοποθετήθηκε Γενικός Αρχηγός Αεροπορίας…. Συμπτώσεις…

     

    ώρα του  ΟΠΑΠ

    Τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσει αύριο ο ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ 0,37% 16,15 θα είναι ικανοποιητικά.

    Όλοι όμως περιμένουν την διοίκηση, να αφήσει ένα υπονοούμενο για μια θετική έκπληξη.

    Στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, τα καταστήματα του ΟΠΑΠ έμειναν κλειστά μόνον 12 μέρες αλλά τα καταστήματα PLAY είχαν απαγορευτικό λειτουργίας για 2 ολόκληρους μήνες.

    Η ανανέωση των συμβολαίων για τα λεγόμενα legacy games του ΟΠΑΠ (KINO, Joker κλπ) αρχίζει πλέον να αποδίδει.

    Ο ΟΠΑΠ έχει προπληρώσει και τώρα πλέον εισπράττει τα κέρδη του. Όλα αυτά οδηγούν τους αναλυτές στην προσδοκία ότι ο ΟΠΑΠ θα μοιράσει προμέρισμα στους μετόχους του.

    Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για προμέρισμα της τάξης των 0,15€ έως 0,25€ ανά μετοχή.

    Fait evos jeux κύριοι…τώρα πια θα μιλήσει ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΟΠΑΠ, Kamil Ziegler, ο διευθύνων σύμβουλος Jan Karas και στο τέλος ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Οδυσσέας Χριστοφόρου…

    Οδυσσέας Χριστοφόρου, Αναπληρωτής CEO ΟΠΑΠ

     

    Τα σχέδια του Παπακωνσταντίνου

    Χθες φάνηκε ότι ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου έχει σχέδια για την IDEAL ΙΝΤΕΚ 0,33% 6,10.

    Σχέδια τα οποία είναι καλοσχεδιασμένα και ξεδιπλώνονται σιγά σιγά.

    Για να ξέρετε η στρατηγική του έμπειρου fund manager είναι αγοράζουμε πλειοψηφίες και όχι μειοψηφίες.

    Όπως κάνουν όλες οι σοβαρές εταιρείες παγκοσμίως (CVC, BC Partners κλπ.).

    Χθες στην IDEAL άλλαξαν χέρια πακέτα που αντιστοιχούν στο 12,67% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

    Σοβαροί θεσμικοί τοποθετήθηκαν στην εταιρεία η οποία όπως καταλαβαίνω έχει να ανακοινώσει και άλλα σχέδια έως το τέλος του χρόνου.

     

    Οι τράπεζες στο προσκήνιο…

    Μόνον τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται η σύμπτωση ότι η Eurobank ανακοίνωσε την δεύτερη μεγάλη έξοδο στις αγορές, με το ομόλογο των 500 εκατ. Ευρώ ακριβώς την ίδια μέρα που η FITCH Ratings ανακοίνωσε την αναβάθμιση των senior bonds όλων των συστημικών τραπεζών.

    Ο τραπεζικός κλάδος ανακτά σιγά-σιγά την πραγματική του δυναμική γιατί πραγματοποιεί βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.

    Οι τραπεζίτες δεν ασχολούνται πλέον και δεν απασχολούν την κοινωνία με τα εσωτερικά τους προβλήματα, αλλά βάζουν στόχους που αναβαθμίζουν την επιχειρηματικότητα στη χώρα.

    Για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια, η κοινωνία ταυτίζεται με τους στόχους του τραπεζικού μας συστήματος.

    Και αυτό θα φανεί αμέσως και στο Χρηματιστήριο….

     

    Τα καλά νέα της FITCH και το TIER 1 της Πειραιώς

    Χθες ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch Ratings αναβάθμισε  τα senior ομόλογα της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank σε ‘B-‘/’RR4’ από ‘CCC’/’RR6’.

    Η Fitch αναβάθμισε επίσης το αντίστοιχο rating της Τράπεζας Πειραιώς σε ‘CCC’/’RR5’ από ‘CCC-‘/’RR6’.

    Μετά από αυτή την εξέλιξη το ομόλογο ΤΙΕR 1 της Πειραιώς σκαρφάλωσε σε υψηλότερα επίπεδα και για την ακρίβεια στο 100,250.

    Προφανώς και μετά από αυτή την εξέλιξη στην Πειραιώς είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι.

     

    Ο Μεγάλου και η MIG

    Η διοίκηση του Χρήστου Μεγάλου έχει αποφασίσει να βγάλει από την …μύγα ξύγκι στην υπόθεση της «κατακόκκινης» από τα χρέη Marfin Investment Group.

    Γι’ αυτό η Τρ. Πειραιώς θέλει να αξιοποιήσει το τελευταίο αξιόλογο περιουσιακό στοιχείο της MIG που δεν είναι άλλο από την Attica Συμμετοχών.

    Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιοι Έλληνες επιχειρηματίες θα κρυφτούν πίσω από τους ξένους επενδυτές που θα διεκδικήσουν την Attica Συμμετοχών τώρα που ο Τουρισμός ανακάμπτει.

    Περισσότερο ενδιαφέρον ωστόσο θα έχει η αξιοποίηση του …κελύφους της εισηγμένης MIG η οποία μετά την πώληση της Attica Holdings θα μείνει με κάτι …Mall στη Σερβία.

    Τον τελευταίο καιρό στην χρηματιστηριακή αγορά διαμορφώνεται η άποψη πως τα …κελύφη …έχουν αξία.

    Θα υπάρξουν πολλοί επιχειρηματικοί όμιλοι που θα προσπαθήσουν να επιταχύνουν την είσοδο τους στο Χρηματιστήριο με την αγορά εισηγμένων εταιρειών που σήμερα είναι …άδειες πραγματικού περιεχομένου…

    Είναι κελύφη…

     

    Γιατί η Γουινέα απογειώνει την Mytilineos

    Φίλοι αναγνώστες, η απόπειρα πραξικοπήματος στην μακρινή Γουινέα έχει βάλει φωτιά στην τιμή του αλουμινίου.

    Οι τιμές στο Λονδίνο έφτασαν σε νέο υψηλό 10 ετών, στα $2775/t και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στην Κίνα αυξήθηκαν στο υψηλότερο από το 2006, καθώς η πολιτική αστάθεια

    αυξάνει την πιθανότητα διαταραχών στις αποστολές προμηθειών βωξίτη από την Γουινέα στην Κίνα.

    Όσοι δεν γνωρίζετε, ο βωξίτης είναι η πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για την παρασκευή αλουμίνας, η οποία μετατρέπεται περεταίρω σε αλουμίνιο.

    Η Γουινέα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των κινέζικων εισαγωγών.

    Η Aluminum Corp, ο μεγαλύτερος παραγωγός αλουμινίου στην Κίνα και η οποία έχει έργο βωξίτη στην Γουινέα, δήλωσε ότι όλες οι δραστηριότητές της είναι φυσιολογικές και διαθέτει άφθονα αποθέματα βωξίτη στα εργοστάσια στην Κίνα.

    Οι μετοχές της Aluminum Corp στο Χονγκ Κόνγκ αυξήθηκαν έως και 10%.

    Στο ελληνικό χρηματιστήριο, οι επενδυτές μπερδεύτηκαν.

    Νόμιζαν ότι η MYTILINEOS εισάγει βωξίτη από την Γουινέα, άρα θα έχει πρόβλημα.

    Ο Wiseman σας αποκαλύπτει ότι η MYTILINEOS ΜΥΤΙΛ 2,81% 36,62 καλύπτει τις ανάγκες της κατά 80% από ελληνικό βωξίτη και κατά 20% από βραζιλιάνικο βωξίτη.

    Άρα, αυτό το απρόσμενο νέο μόνο θετικό είναι για την MYTILINEOS.

    Με την τιμή του αλουμινίου στα $2750/t η MYTILINEOS έπρεπε κανονικά αυτή να κάνει ράλι 10% και όχι η Aluminum Corp, που εξαρτάται και από την Γουινέα.

    Η στήλη πιστεύει ακράδαντα ότι είναι θέμα χρόνου και μόνο να ακολουθήσει η MYTILINEOS  το ράλι των εταιρειών αλουμινίου.

    Φίλοι αναγνώστες, μετά το τελευταίο report της Goldman Sachs και την πολιτική αναταραχή στην Γουινέα, είναι ολοφάνερο ότι πλέον το αλουμίνιο μπαίνει σε μια καινούργια χρυσή εποχή.

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.