• «Μαγνήτης» οι απολύσεις για το Ταμείο Εγγυοδοσίας, ακάθεκτος ο Στουρνάρας, στον Σιγανό το χρεωκοπημένο ξενοδοχείο της Ντίας και ποια μετοχή έλκει τους επενδυτές

    Η στήλη πληροφορείται ότι η δικαστική διαμάχη μεταξύ των πιστωτριών τραπεζών και της Ντίας Καψή για το Out of The Blue στην Αγία Πελαγία στην Κρήτη έληξε υπέρ των τραπεζών. 

    the wise man
    image
    the wise man

    Ξεκινάει σήμερα η μάχη του Ταμείου Εγγυοδοσίας

    Από τις 12.00 σήμερα το μεσημέρι οι εταιρείες θα μπορούν να αιτηθούν δανειοδότηση από το πρόγραμμα εγγυήσεων της Αναπτυξιακής Τράπεζας, μέσω του οποίου σε πρώτη φάση θα διοχετευθούν στην αγορά από τις τράπεζες 3,5 δις ευρώ. 

    Μια επιχείρηση θα μπορεί να αιτηθεί χρηματοδότησης σε περισσότερες από μια τράπεζες. 

    Αν για παράδειγμα με βάση τους όρους μπορεί να πάρει δάνειο 1 εκατ ευρώ και κάνει αιτήσεις σε 4 τράπεζες θα μπορεί να αντλήσει από κάθε τράπεζα 250.000 ευρώ (ή στην μία περισσότερο στην άλλη λιγότερο κ.ο.κ.). 

    Τραπεζικές πηγές έλεγαν στην στήλη ότι το ενδιαφέρον από μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις είναι αρκετά μεγάλο καθώς η χρηματοδότηση δεν συνοδεύεται από ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας όπως όριζε το ΤΕΠΙΧ ΙΙ. 

    Τρέχει την Bad Bank ο Στουρνάρας

    Η στήλη πληροφορείται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος και συγκεκριμένα ο Σπύρος Παντελιάς τρέχουν με γοργούς ρυθμούς την σύνταξη της πρότασης για τη δημιουργία της bad bank (η οποία πριν ακόμη η ιδέα μπει στο χαρτί ξύπνησε πάθη και έριδες στους κόλπους του τραπεζικού συστήματος)… 

    Ο Στουρνάρας, λοιπόν, ασχολείται εντατικά με το θέμα και μαθαίνω ότι η ιδέα έχει τις ευλογίες του Μεγάρου Μαξίμου. Βέβαια, το αν πάρει τις σχετικές εγκρίσεις από τον SSM και το πότε θα εφαρμοσθεί είναι ακόμη άγνωστο καθώς η bad bank θέλει λεφτά από το δημόσιο ταμείο που προς το παρόν (το τονίζουμε αυτό) δεν υπάρχουν… Στο μέλλον, όμως, όλα είναι πιθανά. 

    Στον Χάρη η διαχείριση του resort της Ντίας Καψή

    Η στήλη πληροφορείται ότι η δικαστική διαμάχη μεταξύ των πιστωτριών τραπεζών (Πειραιώς, Alpha Bank και συνεταιριστικής τράπεζας Χανίων) και της Ντίας Καψή για το Out of The Blue, το ξενοδοχειακό συγκρότημα που βρίσκεται στην Αγία Πελαγία στην Κρήτη έληξε υπέρ των τραπεζών. 

    Η Grant Thornton που έχει αναλάβει για λογαριασμό των τραπεζών ως ειδικός εκκαθαριστής μαθαίνω ότι επέλεξε τον Χάρη Σιγανό της Zeus International, ο οποίος θα διαχειρίζεται την εταιρεία μέχρι να βρεθεί ο αγοραστής. 

    Αμεσα θα ξεκινήσει η καταγραφή των asset της εταιρείας στην οποία ανήκει το ξενοδοχειακό συγκρότημα και εν συνεχεία θα ανοίξει ο διαγωνισμός πώλησης του. 

    Πληροφορούμαι ότι οι ενδιαφερόμενοι είναι πολλοί, γεγονός που χαροποιεί ήδη τις πιστώτριες τράπεζες…

    Eurobank: έλκει η μετοχή της

    Εντός 48 ωρών δύο ξένα επενδυτικά σπίτια η Wood και η Goldman Sachs «αποθέωσαν» τις προοπτικές της μετοχής της Eurobank ΕΥΡΩΒ -1,49% 1,99 , ορμώμενες κυρίως από το γεγονός ότι η τράπεζα έκλεισε το deal για την (οριστική) ολοκλήρωση της συναλλαγής του Cairo και της FPS, κίνηση που θα οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα τον δείκτη NPE`s από το 2020. 

    Οι αναλυτές της Wood βλέπουν περιθώριο ανόδου 84,2% για την μετοχή της τράπεζας, συστήνουν «αγορά» και δίνουν τιμή-στόχο τα 0,70 ευρώ. Η τράπεζα μετά την οριστική συμφωνία με την doValue θα παραμείνει με 6,1 δις ευρώ μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα από 13 δις τον Μάρτιο του 2020 και ο δείκτης NPE`s θα περιορισθεί στο 15,66% από 28,9%.

    Εξαιρετικής, όμως, σημασίας είναι η εκτίμηση που κάνει η Wood για τα καθαρά κέρδη της τράπεζας το 2020, τα οποία σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου είναι πιθανόν να προσεγγίσουν τα 200 εκατ ευρώ, εκτίμηση που ξεπερνά κατά πολύ τις αρχικές προβλέψεις τους. 

    Στο ίδιο ύφος κινήθηκαν και οι αναλυτές της Goldman Sachs, οι οποίοι βλέπουν περιθώριο ανόδου 69,4% για την μετοχή της Eurobank, δίνουν τιμή-στόχο στα 0,72 ευρώ και αναφέρουν ως ιδιαίτερα δυνατό σημείο την οριστική συμφωνία με την doValue για το Cairo και την FPS. 

    Σήμερα τα νέα από την Γερμανία

    Σήμερα το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας θα αποφασίσει την άρση των περιορισμών στα ταξίδια και το ενδιαφέρον της Αθήνας είναι μεγάλο διότι η γερμανική κυβέρνηση θα πουν στους πολίτες της χώρας σε ποιες χώρες μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς φόβο και ανασφάλεια καθώς θα δώσουν στη δημοσιότητα και υγειονομικά χαρακτηριστικά της κάθε χώρας.