• The Wiseman

    Το κρίσιμο σχέδιο για τα ΕΛΠΕ και οι ζυμώσεις της Κατερίνας Παπαλεξανδρή

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Ομολογιακό μετατρέψιμο σε μετοχές για τα ΕΛΠΕ: Κρίσιμες αναμένεται να είναι οι επόμενες εβδομάδες για το θέμα της αποκρατικοποίησης των ΕΛΠΕ (το ποσοστό του δημοσίου). Όπως πληροφορείται ο ταπεινός σας αρθρογράφος παρά τα υπερκέρδη του 2017 δεν φαίνεται να υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον από μεγάλο δυτικό παίκτη. Ενδιαφέρον μπορεί να υπάρχει από μεγάλο Ρώσο παίκτη αλλά όπως είναι γνωστό κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να περάσει από τις Βρυξέλλες. Με δεδομένη την ανυπαρξία ενδιαφέροντος το Υπουργείο Ανάπτυξης να σκέφτεται σοβαρά την έκδοση ομολογιακού μετατρέψιμου σε μετοχές. Πρόκειται για ένα σχέδιο που έχουν προτείνει οι εξειδικευμένοι σύμβουλοι της BNP. Βέβαια να σημειωθεί ότι ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης δεν έχει προχωρήσει σε πρόσληψη της BNP Paribas. Ως εκ τουτου λειτουργούν ως άτυποι σύμβουλοι. Το σχέδιο αυτό έχει μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα εάν δεν γινει η αποκρατικοποίηση. Το πλεονέκτημα είναι ότι το το ομολογιακό θα έχει πολύ χαμηλο επιτόκιο. Το μειονέκτημα είναι ότι το ποσο του ομολογιακού εγγράφεται στο δημόσιο χρέος.

    Ζυμώσεις με την τοπική κοινωνία για τον TAP

    Πάνω από  100 συναντήσεις με την τοπική κοινωνία στην περιοχή Τενάγη της Καβάλας έχει πραγματοποιήσει η γενική διευθύντρια του TAP και έμπειρη manager Κατερίνα Παπαλεξανδρή από τον Σεπτέμβριο, οπότε και ανέλαβε τα καθήκοντά της, προκειμένου να πείσει ότι η όδευση που έχει επιλεγεί για τον αγωγό είναι η πλέον κατάλληλη.

    Λόγω των αντιδράσεων, τα έργα του αγωγού έχουν σταματήσει στην περιοχή των Τεναγών από τον Οκτώβριο του 2016 σε μήκος 10 χλμ. Η κ. Παπαλεξανδρή, παρουσιάζοντας την πρόοδο του TΑP στην Ελλάδα, δεν άφησε κανένα ανοικτό ενδεχόμενο για νέες αλλαγές στην όδευση του αγωγού και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταφέρει να πείσει την τοπική κοινωνία. Εκτίμησε ότι το έργο θα έχει στο σύνολό του ολοκληρωθεί το 2019 και ότι το 2020 θα τεθεί σε λειτουργία. Στα έργα κατασκευής στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ίδια, απασχολούνται 3.500 εργαζόμενοι, ενώ 367 ελληνικές εταιρείες συνεργάζονται ως προμηθευτές ή υπεργολάβοι.

    Κατερίνα Παπαλεξανδρή. Επικεφαλής TAP

    Έφτασε η ώρα του ανασχηματισμού!

    Τα… νευράκια και το άγχος για την παρουσίαση «έργου» που έχουν τις τελευταίες ημέρες διάφοροι υπουργοί, όπως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης δείχνουν πως πλησιάζει η ώρα του ανασχηματισμού. Με το που θα τελειώσει το σίριαλ της τρίτης αξιολόγησης αναμένεται να προχωρήσουν οι αλλαγές που μαγειρεύουν εδώ και μήνες στο Μέγαρο Μαξίμου. Κυβερνητικά στελέχη επιβεβαιώνουν στον ταπεινό σχολιογράφο σας πως ο χρόνος έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα για αρκετούς υπουργούς. Τα ίδια στελέχη υποστήριζαν πως «κάποιοι υπουργοί, με περιορισμένη πολιτική εμπειρία, που έχουν μείνει τρία χρόνια στο ίδιο υπουργείο νομίζουν πως είναι αιώνιοι! Με τον ανασχηματισμό θα καταλάβουν πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει!» Δεν γνωρίζουμε αν «φωτογράφιζαν» υπουργούς όπως τον κ. Χαρίτση ο οποίος είναι και επιτυχημένος αφού – τουλάχιστον στα χαρτιά – έχει απορροφήσει το μισό ΕΣΠΑ! Στην πράξη βέβαια ακόμα περιμένουν να δουν τα πρώτα ευρώ στην αγορά.

    Οι αλλαγές στα παραγωγικά υπουργεία

    Τους τελευταίους μήνες έχουν ακουστεί διάφορα για το ποιοι μπορεί να πάρουν υπουργικές θέσεις με τον ανασχηματισμό, αλλά το σίγουρο είναι πως θα υπάρξουν αλλαγές στο Οικονομίας. Κυρίως γιατί είναι αδύνατη η συγκατοίκηση του υπουργού Δήμου Παπαδημητρίου και του υφυπουργού Στέργιου Πιτσιόρλα.

    Θα μείνει άραγε εκτός κυβέρνησης ένα από τα δύο μέλη της οικογένειας Παπαδημητρίου; Θα μετακομίσει στο Ναυτιλίας ο Στ. Πιτσιόρλας;

    Ποιος θα τολμήσει να πειράξει τον Παν. Κουρουμπλή όταν ήδη βρίσκεται στο στόχαστρο λόγω και της υπόθεσης Novartis;

    Θα συσταθεί κάποια στιγμή εκείνη η Αναπτυξιακή Τράπεζα που λέγονταν πως θα τακτοποιήσουν τον Δ. Παπαδημητρίου ώστε να φύγει από την Πλατεία Συντάγματος;

    Όλα δείχνουν πως άλλος υπουργός θα υλοποιήσει το αναπτυξιακό σχέδιο που θα συνοδεύει το σχέδιο «clean exit».

    Η ΕΒΖ και η… Κούβα!

    Μέχρι και η διακρατική συμφωνία με την Κούβα η οποία έχει μεγάλη παραγωγή ζαχαρότευτλων, αλλά απαρχαιωμένες μονάδες παραγωγής ζάχαρης, είχε πέσει στο τραπέζι για την «ανάσταση» της ΕΒΖ, χωρίς να υπάρξει συνέχεια.

    Σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα το σχέδιο εξυγίανσης; Μα «δεν υπάρχει σχέδιο εξυγίανσης!», όπως εξηγούν πρόσωπα που παρακολουθούν άλλη μια υπόθεση που έχει αναλάβει, με τα γνωστά αποτελέσματα, ο Αλ. Χαρίτσης.

    Λέγεται, μάλιστα, πως όταν παραιτήθηκε ο προηγούμενος πρόεδρος της ΕΒΖ Αντώνης Χατζηδιαμαντής (πρώην δήμαρχος Λήμνου), επιλογής του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας, φρόντισε να τους ξεκαθαρίσει πως αν τολμήσουν να φορτώσουν στην απερχόμενη διοίκηση τις απανωτές αποτυχίες στην προσπάθεια διάσωσης, «θα τα βγάλει όλα στη φόρα»!

    Όσο για τη νέα διοίκηση, με πρόεδρο τον Παν. Αλεξάκη και διευθύνοντα σύμβουλο τον Παν. Καραχάλιο, ουδείς έχει μεγάλες προσδοκίες. Οι περισσότεροι μιλούν για το παρελθόν του Π. Καραχάλιου στην ΕΒΖ.

    Δέκα χρόνια διαμάχη για το στοιχειωμένο κτίριο της Σταδίου

    Από το 2008 χρονολογείται η δικαστική διαμάχη μεταξύ του νοσοκομείου «Σπηλιοπούλειο – Αγία Ελένη» και θυγατρικής του ομίλου Πειραιώς που είχε επικρατήσει σε διαγωνισμό για την αποκατάσταση του γνωστού ερειπωμένου κτιρίου στη γωνία των οδών Σταδίου και Αμερικής.

    Η άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ακίνητο, με τις σκαλωσιές και τα διαλυμένα σκεπάσματα να στέκονται επί χρόνια φαίνεται πως θα αντιμετωπιστεί μέσω ένταξης σε πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων, με στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

    Η αξιοποίηση, όμως, του σημαντικού ακινήτου, που είναι κλειστό από τα τέλη της δεκαετίας του ’80, συνδέεται με τις αποφάσεις των δικαστηρίων.

    Οι δικαστικές διαμάχες και τα ιδρύματα (που δεν έχουν πόρους και ενδιαφέρον) θεωρούνται οι κύριες αιτίες για την εγκατάλειψη πλήθος κτιρίων στο ιστορικό κέντρο.

    Παρά τις συνεχείς εξαγγελίες ελάχιστα έχουν γίνει στο συγκεκριμένο τομέα τα τελευταία χρόνια στην καρδιά της πόλης.

    the wise man
    the wise man



    ΣΧΟΛΙΑ