• The Wiseman

    Η Τράπεζα Πειραιώς λύνει την θηλιά της ΕΒΖ

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Η Τράπεζα Πειραιώς λύνει την θηλιά της ΕΒΖ

    Μετά από παλινωδίες και απανωτά πέρα δώθε με την κυβέρνηση, ξένους επενδυτές κ.ά., η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς αποφάσισε να βάλει τέλος στην πτωχευμένη εδώ και πολλά χρόνια Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Η στήλη πληροφορείται ότι, αν όλα εξελιχθούν ομαλά, την επόμενη εβδομάδα η Πειραιώς θα οδηγήσει την ΕΒΖ στην προπτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης, στο γνωστό άρθρο 106Β. Τα μόνα που θα συνεχίσουν αναπόσπαστα την λειτουργία τους είναι τα εργοστάσια στην Σερβία ενώ τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΒΖ στην Ελλάδα θα βγουν σταδιακά προς πώληση. Με το δύσκολο εγχείρημα ασχολήθηκε επί μακρόν η μονάδα διαχείρισης των κόκκινων δανείων της Τράπεζας Πειραιώς, επικεφαλής της οποίας είναι ο Γ. Γεωργακόπουλος.

    Τα δάνεια της Βιομηχανίας ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 170 εκατ. βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της Πειραιώς. 

    Ο ΣΒΕ κινείται και όχι γύρω από τον εαυτό του

    Σιωπηλά αλλά με στόχευση και απτά αποτελέσματα. Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΕ) τιμά τον ρόλο του ως κοινωνικός εταίρος, εκμεταλλευόμενος κάθε ευκαιρία να μιλήσει για την ανάγκη της τόνωσης της βιομηχανίας και ειδικότερα για την ανάγκη ευθυγράμμισης με τις πρωτοβουλίες της ΕΕ για την ανάδειξη της ως μοχλό ανάπτυξης σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο.

    Σε αντίθεση με όλους τους άλλους εμπλεκόμενους, ο ΣΒΕ εμμένει στην ανάγκη στήριξης των περιφερειακών και ΜμΕ βιομηχανικών/μεταποιητικών μονάδων με όραμα και στρατηγική.

    Για αυτό ο Πρόεδρος του, Αθανάσιος Σαββάκης, τονίζει με νόημα, στις δημόσιες τοποθετήσεις του, ότι «ζητάμε όμως να υπάρξει ρεαλιστικό όραμα και ουσιαστική στόχευση. Χωρίς όραμα και στόχευση για τη βιομηχανία, αυτό που θα καταφέρουμε στο τέλος είναι να αναμασάμε τα παλιά. Η χώρα μας δεν μπορεί πλέον να αρνείται πεισματικά να προσαρμοσθεί στην Ευρωπαϊκή απόφαση επαναφοράς της μεταποίησης στο προσκήνιο».

    Τέτοιες θέσεις κερδίζουν συμμάχους και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και το Γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδας συνδιοργανώνει εκδηλώσεις για την βιομηχανία σε όλη την Ελλάδα.

    Τι έγινε στο συνέδριο της Morgan Stanley στο Λονδίνο

    Μέσα στο χαμόγελο και την χαρά ήταν ο Φωκίων Καραβίας στο συνέδριο που διοργάνωσε τα προηγούμενα 24ωρα η Morgan Stanley στο Λονδίνο.

    Αυτόπτης μάρτυρας μετέφερε στην στήλη ότι ο CEO της Eurobank είχε άλλον αέρα, καθώς το πλάνο της τράπεζας για την ταχεία μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι ξεκάθαρο. Κάτι που εκτίμησαν και οι συνομιλητές του…

    Ευδιάθετοι όμως ήταν και οι υπόλοιποι CEOs, Βασίλης Ψάλτης και Χρήστος Μεγάλου, καθώς οι επενδυτές τούς αντιμετώπισαν με θετικά σχόλια. 

    Έχουν λιώσει στις τηλεδιασκέψεις

    Τα πιο λογικά και ψύχραιμα στελέχη της κυβέρνησης έχουν λιώσει από προχθές στις τηλεδιασκέψεις με τους δανειστές για το θέμα της πρώτης κατοικίας…

    Το κουβάρι συνεχίζει να είναι τυλιγμένο ωστόσο η ελπίδα πεθαίνει τελευταία…

    Βέβαια, σήμερα το νέο πλαίσιο θα έρθει στην Βουλή κι όπως μαθαίνω με τροπολογία σε νομοσχέδιο που βρίσκεται σε συζήτηση στις επιτροπές… 



    ΣΧΟΛΙΑ