• Η νίκη του Καραβία, το hot παρασκήνιο με τη short θέση στην ΤΕΝΕΡΓ, η Morgan Stanley και το mononews

    Όταν μια εκ των κορυφαίων τραπεζών του πλανήτη επικαλείται ένα μέσο μαζικής ενημέρωσης, για να γράψει μια ανάλυσή της ή ένα report, ε τότε αυτό νομίζω πως λέγεται επιτυχία. Xθες το πρωί το report της Morgan Stanley για την Mytilineos έκανε σαφή αναφορά στο mononews.gr.

    image

    Η Morgan Stanley και το mononews.gr

    Όταν μια εκ των κορυφαίων τραπεζών του πλανήτη επικαλείται ένα μέσο μαζικής ενημέρωσης, για να γράψει μια ανάλυσή της ή ένα report, ε τότε αυτό νομίζω πως λέγεται επιτυχία.

    Δεν μπορούσα να συγκρατηθώ λοιπόν και να μην γράψω, ότι χθες το πρωί το report της Morgan Stanley για την Mytilineos έκανε σαφή αναφορά στο mononews.gr (διαβάστε παρακάτω την πρώτη σελίδα του report).

    To report της Morgan Stanley για την Mytilineos που υπογράφει ο Ioannis Masvoulas CFA,  επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι:

    «Ενώ αναμένουμε την επιβεβαίωση της πιθανής εξαγοράς της IMERYS Βωξίτες και τους σχετικούς οικονομικούς όρους, επισημαίνουμε τα βασικά στρατηγικά πλεονεκτήματα που θα μπορούσε να έχει μια τέτοια συναλλαγή:

    Ενίσχυση της δυναμικής εξόρυξης γαλλίου: η εταιρεία στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου τόνισε τα σχέδια για επένδυση που θα έχει στόχο την εξόρυξη γαλλίου και την κάλυψη των αναγκών της Ευρώπης μετά την κίνηση της Κίνας να περιορίσει τις εξαγωγές. Το γάλλιο είναι ένα υποπροϊόν της επεξεργασίας βωξίτη για την παραγωγή αλουμίνας.

    Ένα διευρυμένο αποτύπωμα βωξίτη θα αυξήσει την κλίμακα και την ανταγωνιστικότητα για τα υποπροϊόντα σε γάλλιο και άλλα ορυκτά, όπως το σκάνδιο.

    Σχεδιάζουμε να αξιολογήσουμε την πρόταση αξίας μιας πιθανής συναλλαγής μόλις γνωστοποιηθούν οι οικονομικοί όροι», εκτιμά ο Masvoulas, αναλυτής της Morgan Stanley.

    Από οικονομική άποψη, η MS εκτιμά ότι η ετήσια βάση εσόδων της Imerys Βωξίτες είναι της τάξης των 30-40 εκατ. ευρώ.

     

    To report της Morgan Stanley

     

    Ο Κόκκαλης για τις ελληνικές τράπεζες

    Χθες ο Σωκράτης Κόκκαλης στην Γενική Συνέλευση της Intralot έκανε μια αποκάλυψη για τις ελληνικές τράπεζες.

    Όπως εξήγησε «Η αμερικανική αγορά βρίσκεται βέβαια σε μια περίεργη κατάσταση, έχει επέλθει μια αβεβαιότητα ως προς ορισμένα βασικά μεγέθη, αλλά εγώ πιστεύω ότι η αμερικανική οικονομία είναι τόσο ισχυρή, ώστε αυτή η κατάσταση είναι πρόσκαιρη.

    Η Intralot Inc είναι θυγατρική της Intralot κ αυτό είναι παράξενο.

    Οι ελληνικές τράπεζες, όμως προσφέρουν καλύτερους όρους από τις τράπεζες της Αμερικής».

     

    Φωκίων Καραβίας: H τεράστια επιτυχία της Eurobank       

    Χθες η αγορά έμεινε έκπληκτη από την αλλαγή που είχαμε στις εταιρίες της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

    Η Eurobank για πρώτη φορά στην ιστορία της, πέρασε στη δεύτερη θέση των κεφαλαιοποιήσεων, πίσω από την COCA COLA 3 E, αφήνοντας στην τρίτη θέση τον ΟΤΕ.

    Η Eurobank πλέον έχει αξία 5,9 δισ. ευρώ και ο ΟΤΕ βρίσκεται στα  5,89 δισ. ευρώ.

    Για να σας φρεσκάρουμε τη μνήμη, στα τέλη του 2020 η μετοχή της Eurobank δεν ξεπερνούσε τα 0,40 ευρώ και χθες έκλεισε στα 1,60 ευρώ.

    Αντίστοιχα, η μετοχή του ΟΤΕ την ίδια περίοδο είχε 11,60 ευρώ και χθες έκλεισε στα 13,82 ευρώ.

    Είναι γεγονός ότι ο επικεφαλής της Eurobank, Φωκίων Καραβίας έχει κάνει θαύματα τα τελευταία χρόνια, επιτυγχάνοντας μεγάλη κερδοφορία και μείωση των κόκκινων δάνειων.

    Επιπρόσθετα τον τελευταίο χρόνο η τράπεζα ξεκίνησε να επεκτείνεται και στο εξωτερικό με την εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο.

    Όπως ανακοίνωσε χθες, κατέχει πλέον το 55,3% των μετοχών.

    Επίσης η Eurobank θα γίνει η πρώτη συστημική τράπεζα που θα «ξεφύγει» από τα δεσμά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας καθώς επίκειται η πώληση ποσοστού 1,9%.

    Το πιθανότερο είναι ότι θα το εξαγοράσει η ίδια η τράπεζα.

    Μετα από αυτές λοιπόν τις εξελίξεις πώς να μην είναι happy o βασικός μέτοχος της Eurobank, ο Prem Watsa, αφεντικό της Fairfax.

    Μέσα σε διάστημα μόλις 3 ετών έχει τετραπλασιάσει την περιουσία του.

    Η Fairfax κατέχει to 33,47% των μετοχών της τράπεζας.

     

    Τέρνα Ενεργειακή: To παρασκήνιο με τη short θέση

    Τις τελευταίες δυο ημέρες η αγορά έχει αιφνιδιαστεί από τον όγκο συναλλαγών της Τέρνα Ενεργειακής.

    Χθες άλλαξαν χέρια περίπου 1 εκατ. χαρτιά και προχθές περίπου 920.000 μετοχές.

    Χθες η μετοχή έκλεισε στα 16,50 ευρώ με κέρδη 1,80%.

    Για να σας φρεσκάρω τη μνήμη η ΤΕΝΕΡΓ προ ημερών βρέθηκε εκτός δείκτη MSCΙ GREECE, και θα μετακινηθεί από αύριο το απόγευμα στο MSCI Small Cap.

    Αυτό σημαίνει ότι σήμερα το απόγευμα στο rebalancing θα αλλάξουν χέρια 3,5 εκατομμύρια μετοχές της εισηγμένης.

    Όμως, υπάρχει και δεύτερο εντυπωσιακό νέο.

    Ένα αμερικανικό hedge fund (κεφάλαιο αντιστάθμισης κινδύνου) το Millennium International management LP με έδρα τη Νέα Υόρκη και με 60 δισ. δολάρια ενεργητικό, ανακοίνωσε ότι έχει net short θέση στην Τέρνα Ενεργειακή σε ποσοστό 0,75%.

    Στις 24 Αυγούστου είχε πάρει θέση στο 0,51% των μετοχών και στις 25 Αυγούστου η θέση του αυξήθηκε στο 0,61%.

    Δηλαδή συνολικά έχει δανειστεί περίπου 870.000 μετοχές.

    Οι ειδικοί αναφέρουν ότι δανείστηκαν τις μετοχές σε μια μέση τιμή περίπου στα 17,5 ευρώ.

    Η εκτίμηση αυτή είναι θεωρητική καθώς δεν ξέρουμε από ποιο σημείο άρχισε να σορτάρει τις μετοχές, καθώς η υποχρέωση να ενημερώσουν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς «γεννάται» μετά που θα συγκεντρώσουν το 0,50% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

    Άρα η λογική αναφέρει ότι σήμερα το Fund αυτό θα αναζητήσει στο rebalancing να εξαγοράσει τις μετοχές που δανείστηκε για να κλείσει τη θέση του.

    Πάντως, η Τέρνα Ενεργειακή θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον στη σημερινή συνεδρίαση, μετά από αυτή την εξέλιξη.

    Προσοχή, όμως τα παιχνίδια αυτά είναι για πολύ μεγάλα παιδιά με μεγάλα πορτοφόλια.

    Όπως λένε οι ειδικοί το Short θέλει τεράστια εμπειρία και μεγάλες αντοχές.

     

    Η ζωή του Καραγεώργη

    Το 2010, μέσω της ναυτιλιακής εταιρείας που είχε τότε της Gramen Shipping and Trading, αγοράζει την ολλανδικών συμφερόντων εταιρεία Lyempf, παραγωγής γάλακτος για παιδιά σε σκόνη.

    Ο Έλληνας αποκτά το 80% της ολλανδικής εταιρείας, αλλά η εταιρεία έρχεται αντιμέτωπη με την πτώχευση.

    Την περίοδο αυτή ο κ. Καραγεώργης αντιμετωπίζει διώξεις, ενώ και ένα διεθνές ένταλμα σύλληψης εις βάρος του, εκδίδεται από την Ολλανδία.

    Τελικά από την περιπέτεια αυτή, για την οποία συνελήφθη, «καθάρισε» το 2016 όταν και ο Άρειος Πάγος με απόφασή του απέρριψε το αίτημα των ολλανδικών δικαστικών Αρχών για εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης σε βάρος του.

    Δύο χρόνια πριν όμως είχε προηγηθεί ο δεύτερος του γάμος με τη Σοφία Σωτηράκου, με την οποία αρραβωνιάστηκαν στις 4 Οκτωβρίου του 2014 στη Μόσχα, με τον γάμο τους να ακολουθεί μερικές ημέρες αργότερα.

    Κουμπάρος ο Ρώσος εθνικιστής κροίσος Κονσταντίν Μαλόφεγιεβ.

    Μάλιστα, οι καλεσμένοι του γάμου (Πάνος Καμμένος, Θόδωρος Ρουσσόπουλος, Μάρα Ζαχαρέα κ.λ.π.) ταξίδεψαν με πτήση τσάρτερ από την Ελλάδα και φιλοξενήθηκαν στο πολυτελές ξενοδοχείο  «Tsargrad», ιδιοκτησίας Μαλόβεφ.

    Τα «κουτσομπολιά» της περιόδου εκείνης ανέφεραν ότι ο γάμος έγινε στη Μόσχα επειδή ο Ρώσος επιχειρηματίας και κουμπάρος δεν είχε τη δυνατότητα να επισκεφτεί χώρα της Ε.Ε. αφού του είχε απαγορευτεί η είσοδος.

     

    Η έρευνα του FBI

    Έρευνα του αμερικανικού FBI  του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, αποκαλύπτει μια υπόθεση βαρύνουσας σημασίας, που αποκαλύπτει το ρωσικό σχέδιο διείσδυσης στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και άλλες χώρες με βασικό στόχο την επιρροή στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και «διαφώτισης της κοινής γνώμης» με τις ρωσικές θέσεις.

    Η αμερικανική έρευνα ξεκίνησε από το 2014, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, οπότε η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε αυστηρές κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες συνεργαζόμενους με το καθεστώς του Βλαντίμιρ Πούτιν, οι οποίοι χρηματοδοτούσαν τις αποσχιστικές ενέργειες στην Ανατολική Ουκρανία.

    Ένας από τους Ρώσους ολιγάρχες στον οποίο επεβλήθησαν κυρώσεις από την αμερικανική κυβέρνηση είναι ο Konstantin Malofeyev, υποστηρικτής του Πούτιν, διευθύνων σύμβουλος του δημοσιογραφικού ομίλου Tsargrad και από τους ιδρυτές του fund Marshall Capital Partners, που από το 2017 μπήκε από την Ουκρανία στην παγκόσμια λίστα καταζητούμενων με την κατηγορία δημιουργίας παράνομων παραστρατιωτικών οργανώσεων.

    Από το 2014, προσωπικά στον Malofeyev, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επιβάλλει συγκεκριμένες κυρώσεις.

    Στις 3 Φεβρουαρίου του 2022 συνελήφθη στο Λονδίνο ο 71χρονος Αμερικανός Jack Hanick, που ήταν το πρόσωπο που είχε προσληφθεί από τον Ρώσο ολιγάρχη για να «τρέχει» τις επιχειρήσεις του στα media σε χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Βουλγαρία.

    Ο Αμερικανός Jack Hanick είχε διατελέσει διευθυντής και ανώτερο στέλεχος στο αμερικανικό δίκτυο Fox News από το 1996 μέχρι το 2011.

    Ο συλληφθείς Jack Hanick ήταν από τα πρόσωπα που μετείχαν στο Διοικητικό Συμβούλιο του τηλεοπτικού δικτύου Hellasnet, ενός δικτύου περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών στην Ελλάδα που επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί το 2015 με επικεφαλής τον εφοπλιστή Γιάννη Καραγιώργη.

    «Ναυαρχίδα» μεταξύ των 10 τηλεοπτικών σταθμών του Hellasnet ήταν το περιφερειακό κανάλι Attica TV, που εκπέμπει στην Αττική.

    Ο εφοπλιστής Καραγεώργης είναι κουμπάρος του Konstantin Malofeyev, αφού ο Ρώσος ολιγάρχης -που λόγω των διεθνών κυρώσεων δεν μπορούσε να ταξιδέψει εκτός Ρωσίας- πάντρεψε τον Έλληνα επιχειρηματία στην Μόσχα το 2014, με προσκεκλημένο, μεταξύ άλλων και τον πρώην υπουργό Πάνο Καμμένο.

     

    Κωτσόβολος: Και ελληνικό fund στη Singer India

    Διαβάσατε πρώτοι στον wiseman και το mononews.gr για τη Singer India που μπήκε στη διεκδίκηση της «Κωτσόβολος»και είναι, μαζί με τη ΔΕΗ και τον Θόδωρο Φέσσα, κάποιοι εκ των διεκδικητών.

    Για τους άλλους Έλληνες που ακούγονται και γράφονται μην είστε καθόλου σίγουροι, οι πιο πολλοί, τα εσωτερικά στοιχεία της αλυσίδας θέλουν να μάθουν, αλλά ο πωλητής δεν σκοπεύει να τους τα δώσει, η διαδικασία θα είναι περίπλοκη.

    Σήμερα σας αποκαλύπτουμε ότι στη Singer India που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Βομβάης, συμμετέχει και ελληνικό fund, το Ιδιωτικό Επενδυτικό Κεφάλαιο VELFUND του Κώστα Βελάνη, ενώ υπάρχει και πολύ μεγάλος Ινδός που επίσης συμμετέχει στη Singer India και δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, αλλά όχι στους τομείς που θα περίμενε κανείς (real estate, τουρισμός, τρόφιμα, ναυτιλία όπου συνήθως εκδηλώνεται ενδιαφέρον από ξένους) αλλά για βιομηχανικά προϊόντα, εμπόριο και διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας σε μεγάλη κλίμακα, αυτό που στο χωριό μου ονομάζουμε logistics.

    Κάποιο «πουλάκι» σε κεντρικό κτίριο της Αθήνας «τιτίβισε» το βαρύ ονοματεπώνυμο Λακσμί Μιτάλ, ο wiseman θα σας ενημερώσει σύντομα και αναλυτικά για το τι ισχύει και τι δεν ισχύει, ακριβώς.

    Ο Ινδός κροίσος πάντως, που υπολογίζεται σε 16 δισ. δολάρια περιουσία, πέρυσι και πρόπερσι περιηγήθηκε με την υπερπολυτελή θαλαμηγό του «Amevi» και την οικογένειά του, το Ιόνιο (Κεφαλονιά, Ιθάκη) και το Αιγαίο (εθεάθη στη Μύκονο η θαλαμηγός). Ήταν σημαδιακό; Θα δείξει…

     

    Ο Κώστας Βελάνης (δεξιά)

     

    Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): προσπαθεί να σώσει τον Euroasia Interconnector μέσω Ισραήλ…

    Δεν είναι ένα, αλλά ουσιαστικά δύο τα fund με τα οποία ο Μάνος Μανουσάκης της ΑΔΜΗΕ προσπαθεί να «ξαναβάλει στις ράγες» το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Κρήτης, το γνωστό Euroasia Interconnector.

    Από τη στιγμή που το κόστος του έργου εκτινάχθηκε κοντά στα 2 δισ. φαινόταν ότι θα ήταν από πολύ δύσκολο έως αδύνατο να συνεχιστεί το φαραωνικό αυτό σχέδιο.

    Τώρα φαίνεται πως οι επαφές Μανουσάκη στο Ισραήλ, για τις οποίες σας ενημέρωνε τακτικά ο wiseman, απέδωσαν και το ισραηλινό fund θα συμμετάσχει με ποσοστό πάνω-κάτω 30-33% στο έργο.

    Τι σημαίνει αυτό σε χρήμα; Τουλάχιστον  600-700 εκατομμύρια.

    Το μυστικό (και το θετικό της ιστορίας) είναι ότι οι  Ισραηλινοί έχουν μαζί τους και άλλο χρηματοδοτικό σχήμα, αμερικανο-ισραηλινό που σιγοντάρει οικονομικά και για το λόγο αυτό προχωρούν στο «τόλμημα».

    Παράλληλα από τη Νέα Υόρκη πιέζουν και τις αρχές 4ης χώρας (πλην Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ) να συμμετάσχει στο σχέδιο, κάτι που επιβεβαίωσε και ο Κύπριος Υπουργός Ενέργειας, όπως θα διαβάσετε στη συνέχεια.

    Θυμίζω πως επί ξηρού ακμής βρίσκεται και η οικονομική χρηματοδότηση του έργου από τις Βρυξέλλες αφού η Κομισιόν είχε δεσμεύσει ένα κονδύλι γύρω στα 650 εκατομμύρια από το Connecting Europe Plan.

    Αν όμως δεν υπάρξουν «ζεστές» εξελίξεις ως το Δεκέμβριο, το κονδύλι θα αποδεσμευτεί και θα πάει στους Ιταλούς που έχουν βάλει μπροστά διασυνδέσεις της Σικελίας με Αλγερία-Τυνησία και «ορέγονται» τα ωραία ευρώ που προορίζονται για την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Κρήτης.

     

    -….Αλλά οι αδελφοί Κύπριοι τα «μασάνε» λίγο…

    Εν τω μεταξύ, το ενδιαφέρον επενδυτών και από άλλες χώρες στον Euroasia Interconnector επιβεβαίωσε και ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας στη Μεγαλόνησο.

    Σε ό,τι αφορά στην ηχηρή απουσία της Kυπριακής Δημοκρατίας από ένα project που την ενδιαφέρει άμεσα, τόνισε ότι «για μας δεν νοείται σε ένα τέτοιο έργο να μην έχει εμπλοκή η Κυπριακή Δημοκρατία».

    Την επόμενη στιγμή όμως διευκρίνισε ότι «η κυβέρνηση εξετάζει προσεκτικά το θέμα, καθώς το πρότζεκτ έχει μεγάλο κόστος!».

    Στην Αθήνα πάντως σχολίαζαν με τη σειρά τους ότι το σχέδιο αυτό θα «ρίξει» το κόστος ηλεκτρικού ρεύματος για τους Κύπριους καταναλωτές (η λιανική ρεύματος έχει ανέβει σημαντικά και έχει προκαλέσει αντιδράσεις στη Μεγαλόνησο) οπότε χαρακτήριζαν «απορίας άξιο» ότι τα αδέλφια μας στην Κύπρο κωλυσιεργούν τόσο για το θέμα…

     

    -και ο …«Σωκράτης Κόκκαλης της Κύπρου»…

    Επικεφαλής της Euroasia Interconnector είναι ο γνωστός εκ Κύπρου κ. Νάσος Κτωρίδης που επιδιώκει να βάλει μέσα στο πρότζεκτ το Κυπριακό Δημόσιο (που όπως γράψαμε κωλυσιεργεί) όπως και τη νορβηγική Nexans που θα κατασκευάσει τα υποθαλάσσια καλώδια μήκους 2.000 χιλιομέτρων.

    Αλλά ακόμη και αυτά τα καλώδια, αν αργήσει η κοινοπραξία, θα καταλήξουν σε Γερμανούς, Δανούς και Νορβηγούς που τα ζητούν καιρό τώρα για να διασυνδεθούν μεταξύ τους αλλά και με τη Λιθουανία.

    Για την ιστορία και επειδή είναι ακόμη καλοκαίρι, άρα χρειάζεται λίγο μειδίαμα, θυμίζω πως πριν από περίπου 15 χρόνια ο κ. Κτωρίδης αποκαλείτο και «Σωκράτης Κόκκαλης της Κύπρου» λόγω της ενασχόλησής του με τα τυχερά παιχνίδια της μαρτυρικής Μεγαλονήσου.

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.