• Οι αλλαγές στο Μποδοσάκειο Μέγαρο, οι 12 του CVC, ο έμπειρος Σπήλιος Λιβανός και 2 κουίζ για μυημένους

    Ο Σπήλιος βρίσκεται επαγγελματικά στο πλευρό του Κυριάκου από την ώρα που ο Πρωθυπουργός ανέλαβε την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας. 

    the wise man
    image
    the wise man

    Πιάνει δουλειά και επισήμως

    Ο νέος αναπληρωτής CEO της Eurobank Ανδρέας Αθανασόπουλος πληροφορούμαι ότι θα πάει στο γραφείο του στο κτήριο Μποδοσάκη στην καρδιά της Αθήνας από την επόμενη Δευτέρα. 

    Βέβαια, εδώ και καιρό ο Ανδρέας συμμετέχει σε όλες τις συσκέψεις της τράπεζας, ετοιμάζει με την ομάδα των στελεχών το πλάνο μετασχηματισμού, έχει συμβάλλει στο νέο business plan της «Eurobank 2030» και το μόνο που απομένει είναι να πηγαίνει κάθε πρωί στο γραφείο του. 

    Στο μεταξύ η τράπεζα μαθαίνω ότι ετοιμάζεται πυρετωδώς για να μπει δυναμικά στο σκέλος των δανειοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, αρκεί να βρεθούν αξιόπιστα business plan από τις επιχειρήσεις. 

    Να σας πω ότι όσοι πάρουν δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να βάλουν το 20% της επένδυσης από την τσέπη τους, να πάρουν το 40% σε μορφή τραπεζικού δανείου και το υπόλοιπο 40% απευθείας από τα δάνεια του Ταμείου.

    Οι 12δα του CVC και οι συσκέψεις της Παρασκευής

    Η στήλη σας ενημερώνει κατά διαστήματα για τις κινήσεις του ενός εκ των δύο στρατηγικών ανθρώπων του CVC στην Ελλάδα, του Άλεξ Φωτακίδη. 

    Ο έτερος είναι ο Δημήτρης Σπυρίδης. Και οι δύο χαμηλών τόνων. 

    Αφού λοιπόν εγκαταστάθηκε μόνιμα – βρήκε και σπίτι – στην Αθήνα έχει μπει για τα καλά στη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων που αποκτά συνεχώς το fund στην Ελλάδα. 

    Και δεν μιλάμε για απλή διαχείριση καθώς οι αποφάσεις για κάθε επένδυση πρέπει να λαμβάνονται ομόφωνα παρακαλώ από την 12μελής Επενδυτική Επιτροπή που έχει συστήσει το fund. 

    Αν διαφωνήσει ένας η επένδυση δεν γίνεται… 

    Μα θα μου πείτε ομόφωνα, δεν αρκεί για παράδειγμα να συμφωνήσουν οι 10 από τους 12; 

    Όχι, διότι η ομοφωνία περιορίζει σύμφωνα με την πολιτική του CVC το ρίσκο της επένδυσης… 

    Διότι σου λέει αν συμφωνήσουν και οι 12 τότε δεν μπορεί 12 νοματαίοι να κάνουν όλοι λάθος. 

    Όσο για τον Φωτακίδη, μαθαίνω ότι είναι ιδιαίτερα μεθοδικός με τους αριθμούς. 

    Αν τα νούμερα δεν βγαίνουν σε δίνει το OK με τίποτα. 

    Ένα ακόμη χαρακτηριστικό της πολιτικής του fund, την οποία την εφαρμόζει κατά γράμμα ο Φωτακίδης είναι η συνεχής ενημέρωση και επικοινωνία της ομάδας. 

    Εξ ου και κάθε Παρασκευή κάνουν σύσκεψη, διότι πως αλλιώς θα κοντρολάρουν τις δουλειές στην Ελλάδα. 

    Πόσο μάλλον όταν το fund ετοιμάζεται να επενδύσει άλλο 1 δισ. ευρώ σε ελληνικά assets.

    Μαζεύει «χρήμα» η Πειραιώς 

    Στο τέλος του μήνα η τράπεζα Πειραιώς θα δεχθεί τις δεσμευτικές προσφορές για την πώληση του κλάδου εργασιών POS. 

    Η στήλη πληροφορείται ότι οι ενδιαφερόμενοι που έχουν εμφανιστεί είναι 2-3 και μεταξύ αυτών η Nexi και η Euronet. 

    Από την πώληση η τράπεζα θα βάλει στο ταμείο γύρω στα 250 εκατ ευρώ ενώ θα προσθέσει άλλα 400 εκατ ευρώ από το swap των ομολόγων με το Ελληνικό Δημόσιο.

    Not bad. 

    Το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης εξυφαίνεται και μέχρι το καλοκαίρι θα γίνει και η επιστροφή στον ιδιωτικό τομέα.

    Ο χαμηλών τόνων Σπήλιος

    Ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός μπορεί να μην κάνει φασαρία σε κανάλια και άλλες παρόμοιες φασαριόζικες εκδηλώσεις αλλά δεν είναι τυχαίος. 

    Ο Σπήλιος βρίσκεται επαγγελματικά στο πλευρό του Κυριάκου από την ώρα που ο Πρωθυπουργός ανέλαβε την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας. 

    Βέβαια, οι δύο τους γνωρίζονται από τα μαθητικά θρανία και η σχέση τους κρατά πολλά χρόνια. Ο Σπήλιος, παιδί πολιτικής οικογένειας, είναι χαμηλών τόνων με εμπειρία και συνδυαστική σκέψη. 

    Η στήλη θα τον παρακολουθεί στο νέο του πόστο και ανάλογα θα τους αποδίδει τα δέοντα.

    ΤτΕ: Έρχεται η Χριστίνα…

    Θέμα χρόνου είναι να ανακοινωθεί ποιος/α θα αντικαταστήσει τον υποδιοικητή Θόδωρο Μητράκο στην Τράπεζα της Ελλάδος. 

    Η επιλογή της Χριστίνας Παπακωνσταντίνου από τον διοικητή Γιάννη Στουρνάρα για την κάλυψη της θέσης δεν έχει αλλάξει και η Χριστίνα πληροφορούμαι ότι ήδη ετοιμάζεται για τα νέα της καθήκοντα. 

    Η θητεία του Μητράκου λήγει στις 31 Μαρτίου και τότε – εκτός απροόπτου – η κυρία θα πάει στο νέο της γραφείο στην ΤτΕ. 

    Σήμερα εκτελεί καθήκοντα προέδρου της PQH.

    Στο 4,91% με εντολές από το εξωτερικό

    Με άνοδο 4,91% έκλεισε την χθεσινή χρηματιστηριακή συνεδρίαση η μετοχή της Eurobank ΕΥΡΩΒ 0,50% 2,02 στα 0,6070 ευρώ. 

    Μάλιστα τα τελευταία λεπτά ήλθε μια μεγάλη εντολή από το εξωτερικό 2.850.000 τεμαχίων. 

    Η στήλη πληροφορείται ότι τις μετοχές αγόρασε ξένο fund.

    Αντίθετα για την Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ -0,76% 2,60 η συνεδρίαση κύλησε ήρεμα.

    Μόλις 258.000 χαρτιά άλλαξαν χέρια και η μετοχή έκλεισε στα 1,682 ευρώ με πτώση 2,49%. 

    Ο λόγος της αγοραστικής ηρεμίας ήταν ότι οι μετοχές που θα αγοραστούν Δευτέρα και Τρίτη (η Τετάρτη 6 Ιανουαρίου είναι αργία) δεν “μετράνε” στην επικείμενη Γενική Συνέλευση της Πέμπτης 7η  Ιανουαρίου, καθώς ισχύει ο κανόνας Τ-2. 

    Δηλαδή όποιος αγόρασε μετοχές, χθες και θα αγοράσει και σήμερα, δεν μπορεί να τις δηλώσει στην Γενική Συνέλευση της Πέμπτης.

    Άρα το πιθανότερο είναι ότι και σήμερα η μετοχή θα κινηθεί σε ήπιους τόνους. 

    Lamda και Mytilineos κράτησαν το ΧΑ

    Η μετοχή της Lamda Development ΛΑΜΔΑ -0,44% 6,86 ενόψει της συμμαχίας με επιχειρηματία για το Ελληνικό αποτελεί ένα καλό story για τους επενδυτές όπως φάνηκε στην πρώτη χρηματιστηριακή συνεδρίαση του 2021. 

    Η μετοχή έκλεισε με άνοδο 3,38% στα 7,34 ευρώ. 

    Εντυπωσιακή πορεία κατέγραψε εχθές και η μετοχή της Mytilineos ΜΥΤΙΛ 0% 38,20 που έκλεισε με άνοδο 4,12% στα 12,39 ευρώ.

    Κουίζ 1: 

    Αληθεύει πως μια επιχείρηση (της πρώτης γραμμής στον κλάδο της) αφού κατάφερε με ξένες πλάτες να «κλείσει» μια ιδιαίτερα επωφελής συμφωνία για το δάνειό της – μεγάλο κι αυτό – σε μια εκ των τραπεζών τώρα «ψάχνεται» να κάνει το ίδιο και με ένα μικρό σε άλλη τράπεζα; 

    Θα το παρακολουθούμε…

    Κουίζ 2:

    Για ποια μετοχή λένε οι ειδικοί ότι αντέδρασε χθες Δευτέρα,  όπως ο ΜJ (Michael Jordan)  όταν έβαζε εκείνα τα Θρυλικά καλάθια προ 3 δεκαετιών;  

    Η Morgan Stanley

    Όλες οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες προσπαθούν να μαντέψουν πώς θα κινηθούν οι επόμενοι μήνες.

    Ετσι λοιπόν  η  Morgan Stanley υποστηρίζει πως τους επόμενους 12 μήνες θα ξεσπάσει νέα ύφεση, ενώ η προσπάθεια ενίσχυσης των δομών δημόσιας υγείας εκ μέρους του κράτους των ΗΠΑ θα ανεβάσει τους φορολογικούς συντελεστές, στο πλαίσιο μιας πιο «σφικτής» δημοσιονομικής πολιτικής μετά την επιθετική χαλάρωση των τελευταίων μηνών.

    Μάλιστα, όπως λέει χαρακτηριστικά η επενδυτική τράπεζα, έρχεται το τέλος των χρημάτων από το ελικόπτερο.

    pastedGraphic.png

    Πηγαίνοντάς το ένα βήμα παραπέρα, το αποτέλεσμα των πρόσφατων προεδρικών εκλογών και η επιλογή της Janet Yellen, πρώην προέδρου της Fed, στο τιμόνι του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, μπορεί να προοιωνίζεται χαλάρωση.

    Ωστόσο, η Fed μπορεί να μην έχει πια έλεγχο της ταχύτητας του χρήματος και αυτό μπορεί να οδηγήσει απροσδόκητα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τις αγορές.

    Φυσικά, μέχρι στιγμής έχουμε δει μόνο τα οφέλη από αυτήν την εκρηκτική έκρηξη στα helicopter money, με μια αύξηση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων που συνδέεται με την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης (δηλαδή μετοχές) – ιδίως με τις κυκλικές μετοχές.

    pastedGraphic_1.png

    Ωστόσο, ενώ σχεδόν όλες οι μετοχές τα πήγαν καλά από τα χαμηλά της αγοράς τον Μάρτιο, «αναδύεται νέα κατάσταση» σύμφωνα με τη Morgan Stanley. 

    Αυτό είναι φυσικό μετά από μια ύφεση, όπως αυτή που βιώσαμε το 2020.

    Κοιτώντας μπροστά, το ερώτημα για τους επενδυτές είναι αν θα πρέπει να επικεντρώνεται στις απροσδόκητες συνέπειες αυτής της αλλαγής πολιτικής και τι θα μπορούσε να σημαίνει για την εξέλιξη των τιμών στα περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με τον Morgan Stanley.

    «Η μεγάλη έκπληξη του 2021 θα μπορούσε να είναι υψηλότερος πληθωρισμός». 

    Και ενώ αναμένεται μια σταδιακή και ομαλή αύξηση των τιμών καθώς η οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει, η κίνηση στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων όπως το Bitcoin υποδηλώνει ότι οι αγορές αρχίζουν να πιστεύουν ότι αυτή η προσαρμογή μπορεί να μην είναι τόσο σταδιακή ή ελεγχόμενη. 

    pastedGraphic_2.png

    Eίναι, βέβαια, περιττό να ειπωθεί πως η Morgan Stanley συμφωνεί πως η προοπτική για την παγκόσμια οικονομία είναι αρνητική, με το παγκόσμιο ΑΕΠ να έχει ήδη επιστρέψει σε προπανδημικά επίπεδα και την οικονομία να είναι κοντά στο να ανοίξει ξανά, αλλά η υπερθέρμανση μπορεί να πυροδοτήσει οξείες πληθωριστικές πιέσεις. 

    Αυτό τον κίνδυνο θα τον αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα τομείς της οικονομίας των οποίων η εφοδιαστική αλυσίδα έχει καταρρεύσει.

    Ως εκ τούτου, ενώ οι καλύτερες αντισταθμίσεις για τον πληθωρισμό είναι οι μετοχές και τα εμπορεύματα στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, «ο πληθωρισμός μπορεί να είναι κρυπτονίτης για τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας και για κάποιες μετοχές».

    Ακόμη, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο δεν είναι τόσο λανθασμένα τιμολογημένο όσο τα ομόλογα.

    Με βάση μερικές απλές συσχετίσεις με τις μετοχές, τα εμπορεύματα και τις προβλέψεις οικονομικής ανάπτυξης, η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς (1%) είναι πολύ χαμηλή.

    pastedGraphic_3.png

    Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, αυτό πρέπει να το προσέξουν ιδιαίτερα οι επενδυτές, διότι κάθε asset στον κόσμο σχετίζεται με τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, και ιδιαίτερα με το δεκαετές.

    Πρόκειται για έναν μηχανισμό τιμολόγησης για τις πραγματικές τιμές των περιουσιακών στοιχείων.

    Με άλλα λόγια, η ανάπτυξη επιδρά θετικά στην αξία των assets, ενώ οι χαμηλές αποδόσεις στα ομόλογα έχουν αρνητικό αντίκτυπο.

    Μάλιστα, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα επιχειρεί με ένα παράδειγμα την ποσοτικοποίηση του κινδύνου για τον S&P 500.

    Mια αύξηση 1% στην απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς σημαίνει πτώση 18% στα P/E του χρηματιστηριακού δείκτη.

    Αντίστοιχα, στον σύνθετο τεχνολογικό δείκτη Nasdaq αυτή η πτώση θα είναι 22%.

    «Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για προσαρμογή στις αποτιμήσεις».

    Μια πτώση στις αποτιμήσεις θα ωθήσει προς τα πάνω την αγορά χρέους.

    Τότε πρέπει να προσμετράται και ο παράγων Fed, που θα σπεύσει να διασώσει τις αποδόσεις των ομολόγων, οδηγώντας τις μετοχές στον πάτο.

     

    Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.