• Οι αυστηρές εντολές του Βασίλη Ψάλτη στα καταστήματα της Alpha Bank

    Οι αυστηρές εντολές του Βασίλη Ψάλτη στα καταστήματα της Alpha Bank, η επίθεση σε όλα τα (υπερχρεωμένα μέτωπα) του Χρήστου Μεγάλου της Τράπεζας Πειραιώς και οι φρούδες ελπίδες για αραβικές επενδύσεις. Επίσης ποια είναι η νέα θέση του Κώστα Βουσβούνη στη Eurobank.

    the wise man
    image
    the wise man

    Οι αυστηρές εντολές του Βασίλη Ψάλτη στα καταστήματα της Alpha Bank, η επίθεση σε όλα τα (υπερχρεωμένα) μέτωπα του Χρήστου Μεγάλου της Τράπεζας Πειραιώς και οι φρούδες ελπίδες για αραβικές επενδύσεις. Επίσης ποια είναι η νέα θέση του Κώστα Βουσβούνη στη Eurobank.

    Alpha Bank Ι: Πουλήστε δάνεια!

    Η στήλη δεν θα αναφερθεί εκτενώς στο θέμα της έκδοσης του ομολόγου Tier II από την τράπεζα καθώς ο CEO βρίσκεται ήδη στο Παρίσι και αύριο θα μεταβεί με όλη την ομάδα του στο Λονδίνο ώστε μεθαύριο Πέμπτη να ανοίξει το βιβλίο προσφορών.

    Το ενδιαφέρον βρίσκεται αλλού και δείχνει ότι ο Βασίλης Ψάλτης αφού βάζει on track το ομόλογο και την τιτλοποίηση των 12 δισ. ευρώ, στοχεύει σε αύξηση των εσόδων της τράπεζας και κατ ` επέκταση της κερδοφορίας της.

    Η στήλη, λοιπόν, έμαθε ότι ο CEO έχει δώσει εντολή σε όλα τα καταστήματα της τράπεζας ανά την επικράτεια να πουλήσουν δάνεια σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

    Μου μετέφεραν, λοιπόν, ότι η εντολή έχει ως εξής: Από τις αρχές Μαρτίου όλοι οι διευθυντές και οι υποδιευθυντές των καταστημάτων θα πρέπει να βγουν από τα γραφεία τους, να πατήσουν σε χωράφια και εργοστάσια και να χρηματοδοτήσουν τις τοπικές επιχειρήσεις…

    Όπως έλεγε και ο αείμνηστος Αντώνης Καψάσκης (ιδρυτής της πάλαι ποτέ τράπεζας Εργασίας) αν δεν κυνηγήσεις τον επιχειρηματία-πελάτη, δεν σηκώσεις τα μανίκια τότε δεν είσαι τράπεζα αλλά κάτι άλλο.

    Alpha Bank II: Τον Μάρτιο οι μη δεσμευτικές για το Galaxy

    Οι επαφές με τους επενδυτές για το project Galaxy έχουν όπως μαθαίνω προχωρήσει αρκετά και όταν αλλάξει ο μήνας αναμένεται να κληθούν από τη διοίκηση της Alpha να καταθέσουν τις μη δεσμευτικές προσφορές.

    Πειραιώς: Επίδειξη δύναμης από τον Χρήστο Μεγάλου

    Με δεδομένο ότι η τράπεζα έχει τον μεγαλύτερο όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ενόψει της ενεργοποίησης από τον ανταγωνισμό του Ηρακλή ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου σήμανε συναγερμό και ξεκίνησε μια πιο επιθετική πολιτική σε όλα τα μέτωπα.

    Διότι πέραν της επίσπευσης κατά ένα έτος – το 2022 από το 2023 – της δραστικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω της τιτλοποίησης 7 δις ευρώ, πληροφορούμαι ότι ετοιμάζεται να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο όσον αφορά χρονίζουσες βαριές υποθέσεις υπερχρεωμένων επιχειρηματικών ομίλων. Ένα παράδειγμα είναι η MIG και οι θυγατρικές αυτής. ‘Ένα ακόμη παράδειγμα είναι το Ερρίκος Ντυνάν. Και ο κατάλογος δεν σταματά εδώ…

    MIG: Η Πειραιώς πατάει το κουμπί

    Όπως σας ανέφερα παραπάνω ο Χρήστος Μεγάλου έχει αποφασίσει να τελειώνει με τον βαρύ όγκο των προβληματικών δανείων της MIG και των θυγατρικών της. Η Vivartia έχει μπει στο στόχαστρο του δισεκατομμυριούχου Γίρι Σμετς, ο οποίος έχει δείξει ιδιαίτερα θεσμό ενδιαφέρον. Μαθαίνω ότι και Έλληνες επιχειρηματίες ετοιμάζονται να μπουν στο παιχνίδι.

    Η σύμβαση του Μεγάλου

    Μιας και μιλάμε για την Πειραιώς και επειδή το ακούω συχνά το αντίθετο, να σας ενημερώσω ότι ο κ. Μεγάλου έχει υπογράψει με την τράπεζα σύμβαση αορίστου χρόνου. Αυτά, για να ηρεμήσουν κάποιοι πικρόχολοι.

    Οι Άραβες επενδύουν δύσκολα…

    Τον επόμενο μήνα ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Χάρης Θεοχάρης θα επισκεφθούν την Σαουδική Αραβία για να μιλήσουν για επενδύσεις. Μόνο που οι υπουργοί πρέπει να έχουν υπόψη, ότι οι Άραβες τάζουν, τάζουν αλλά δεν στάζουν! Άσε, που πολλά επενδυτικά σχέδια κολλάνε στα γρανάζια (συμφέροντα) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Δεν είναι τυχαίο ότι οι Άραβες επενδύουν με μεγάλη άνεση στην Βρετανία και όχι στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης.

    Κάντε κάτι κ. Στουρνάρα

    Εχθές ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στην συζήτηση που είχε με τον Λουίς Ντε Γκίντος (αντιπρόεδρο της ΕΚΤ) και τον Χρήστο Σταϊκούρα είπε μια μεγάλη αλήθεια: Ότι υπάρχει επιτοκιακό χάος μεταξύ του Βορρά της ευρωζώνης και του Νότου.

    Κι αυτό δημιουργεί πίεση στον επιχειρηματικό κόσμο. κ. Διοικητά, είναι γεγονός ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες πληρώνουν τσουχτερά επιτόκια και γι` αυτό όσοι είναι υγιείς δεν δανείζονται. Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα να αλλάξει αυτό; Αλλιώς δεν θα υπάρξει ισχυρή ανάπτυξη.

    Άλλαξε ο επικεφαλής στην Επιτροπή Πιστοδοτήσεων της Eurobank

    Ολοκληρώθηκε και επίσημα η «αλλαγή σκυτάλης» στην Επιτροπή Πιστοδοτήσεων μεγάλης συστημικής τράπεζας και συγκεκριμένα στην Eurobank, όπως σας πληροφορήσαμε έγκαιρα. Το κρίσιμο και νευραλγικό πόστο, όπως έγινε γνωστό, ανέλαβε ο Κώστας Βουσβούνης, ο οποίος καλείται να συνεχίσει το έργο της προκατόχου του, Ήβης Βίγκα, η οποία ολοκλήρωσε την επαγγελματική σταδιοδρομία της.

    Η στήλη να ευχηθεί καλή επιτυχία στον κ. Βουσβούνη στα νέα του καθήκοντα καθώς το στοίχημα της ανάταξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας περνάει μέσα από το τραπεζικό σύστημα, και την ικανότητά του να χρηματοδοτήσει την υγιή και καινοτόμα επιχειρηματικότητα με αξιοκρατικά κριτήρια.

    «Κλείδωσε» το τελικό κείμενο για την Creta Farms

    Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η υπογραφή της συμφωνίας εξυγίανσης της Creta Farms. Χθες όπως πληροφορούμαστε υπήρξαν δυο τηλεδιασκέψεις ανάμεσα στις πιστώτριες τράπεζες και των νομικών της Impala Invest του Δημήτρη Βιντζηλαίου, όπου «κλείδωσε» το τελικό κείμενο.

    Πηγές που παρακολουθούν πολύ στενά την υπόθεση αναφέρουν πως δεν υπάρχουν πλέον σχόλια και παρατηρήσεις και τονίζουν πως το μόνο που απομένει είναι να οριστεί η ημερομηνία για την υπογραφή εντός της τρέχουσας εβδομάδας. Είναι προφανές ότι η πλευρά Βιντζηλαίου επιθυμεί να κλείσει το ταχύτερο δυνατό η συμφωνία και να περάσει η διαδικασία στην επόμενη φάση…

    O CEO της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου στο studio του Bloomberg