Οι 100 επιχειρηματίες (και χωρισμένοι) που θα αγοράσουν στο Ελληνικό, τι είπε ο Σταϊκούρας για τον Ξηρουχάκη, η θεϊκή ατάκα Σκέρτσου και η διεθνής εμφάνιση Πατέλη

Ο υπουργός των Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας είδε την short list και προ ολίγων ωρών έδωσε την εντολή. Ξηρουχάκης.

the wise man
relates to The Global Economy Looks Good for 2018 (Unless Somebody Does Something Dumb)
the wise man

Ελληνικό: Οι 100 πρώτοι 

Λοιπόν το κτήριο που ονειρεύεται να πάει να ζήσει όλη η Αθήνα είναι ο Πύργος της Μαρίνας στο Ελληνικό.

Γυμναστήρια, εστιατόρια, κανονικό υπηρετικό προσωπικό για 24ωρη εξυπηρέτηση (μην πάει ο νους σας στο πονηρό), 24ωρη ασφάλεια κλπ, κλπ.

Μαθαίνω λοιπόν ότι περίπου 100 επιχειρηματίες (η στήλη ξέρει τουλάχιστον τους 20, άλλα περιμένει να τους μάθει όλους για να σας ενημερώσει πλήρως) είτε με τις οικογένειες τους είτε μόνοι τους έχουν αποφασίσει να αγοράσουν τα γνωστά πλέον διαμερίσματα στο θηριώδες κτήριο με τα 200+ σπίτια, στο Ελληνικό.

Έτσι ο ένας θα πηγαίνει στο σπίτι του άλλου χρησιμοποιώντας απλά το ασανσέρ.

Επιχειρηματίας χωρισμένος (με μεγάλα παιδιά) έλεγε προ ημερών σε άλλο φίλο του επιχειρηματία παντρεμένο:

«Τι να τα κάνω τα μεγάλα σπίτια και τις μονοκατοικίες. Τα βαρέθηκα.

Μόνο για 24ωρη ασφάλεια (φρουρά, κάμερες, εταιρία security κλπ.) πλήρωνα 10.000 ευρώ τον μήνα.

Τώρα θέλω ένα διαμέρισμα 200-250 τ.μ  στο Ελληνικό.

Άσε που θα έχω και στο σκάφος μου στα 200 μέτρα και δεν θα χρειάζεται να διανύω μεγάλες αποστάσεις για να πηγαίνω στην Μαρίνα με το αυτοκίνητο».

Πόσο απλή είναι η ζωή, όταν από το σπίτι σου κατεβαίνεις στο σκάφος σου και από εκεί «πετάγεσαι» μέχρι την Μύκονο, θα πρόσθετα εγώ!!!

H τιμή μαθαίνω ότι είναι κοντά στα 10.000 ευρώ το τμ στα χαμηλά πατώματα.

Η Εντολή Σταϊκούρα για Ξηρουχάκη

Λοιπόν η στήλη πληροφορείται ότι μάλλον «κλείδωσε» ο επικεφαλής για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ο υπουργός των Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, είδε την short list και προ ολίγων ωρών έδωσε την εντολή: Ξηρουχάκης!

Ο κ. Ξηρουχάκης, με καταγωγή από το Καστέλι της Κρήτης, διαθέτει 25ετή εμπειρία σε ανώτερες και ανώτατες διοικητικές θέσεις εταιριών του χρηματοπιστωτικού τομέα και του τομέα των υπηρεσιών σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Αφήστε δε που τον πάνε και οι τραπεζίτες καθώς μπορούν να συνεννοηθούν μαζί του.

Το απόλυτο σαπάκι και το μυθικό ράλι

Ένα νέο tweet του… CEO της Tesla, Elon Musk, ήταν ικανό για να εκτοξεύσει ξανά την τιμή του τρολ κρυπτονομίσματος Dogecoin.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος έγραψε στο Twitter την Τετάρτη 28/4 «The Dogefather SNL 8 Μαΐου» αναφερόμενος στο show «Saturday Night Live» που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι θα παρουσιάσει ο ίδιος και αυτοαποκαλέστηκε ως ο πατέρας του Doge.

Το tweet προκάλεσε ενθουσιασμό μεταξύ των κατόχων dogecoin καθώς το crypto αναμένεται να λάβει περισσότερη προβολή σε πιο μεγάλο τηλεοπτικό κοινό εξαιτίας του Musk.

Χθες μάλιστα έκανε πράξεις στα 0,225 με ημερήσια κέρδη 15%. Από τις αρχές του χρόνου τα κέρδη του είναι 11.000%.

Όσοι θυμάστε τα παλιά χρόνια πρόκειται για κάτι σαν τις Αθηναϊκές Συμμετοχές.

Το απόλυτο τίποτα δηλαδή.

Τότε που 6-7 επιχειρηματίες (άλλοι ζουν, άλλοι έχουν πεθάνει) είχαν κάνει πύραυλο το απόλυτο σαπάκι….

O Pony Ma, ο Jim Breyer και ο Μr Viva

Ο δισεκατομμυριούχος κινέζος επιχειρηματίας πρόεδρος και CEO της πολυεθνικής εταιρείας Tencent Ma Huateng, με το παρατσούκλι Pony, που προκύπτει από την αγγλική μετάφραση του κινεζικού Ma και ο εκκεντρικός ιδρυτής του αμερικανικού Breyer Capital Jim Breyer επένδυσαν στην Viva Wallet ή Neobank του Χάρη Καρώνη.

Οι δύο billionaires μαζί με την EBRD έβαλαν στην Viva 80 εκατ ευρώ, ψιλά αν δει κανείς την περιουσία του Κινέζου αλλά και του αμερικανού fintech της Silicon Valley…

Ωστόσο, για τον Καρώνη το deal είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς οι δύο χρηματοδότες του, του ανοίγουν τις πόρτες των διεθνών αγορών και βάζουν  την Viva Wallet ή Neobank (όπως θέλετε πείτε την) στα σαλόνια του financial technologies. Για να καταλάβετε τα μεγέθη ο Κινέζος με βάση το Bloomberg Billionaires Index έχει καθαρή περιουσία 62,7 δισ. δολάρια (προσωπική)…

Όσο για τον Jim Breyer, ο οποίος μέσα από το site της εταιρείας του προτείνει τις προσωπικές του επιλογές σε βιβλία (The Odyssey, Al Super Powers, κ.ά) και σε ταινίες με αγαπημένη του το Black Panther έχει επενδύσει σε κολοσσούς όπως το Facebook, 21st Century Fox, Dell, Etsy, Facebook, Marvel Entertainment, Wal-Mart κ.ά.

Τρίβουν τα μάτια τους οι τραπεζίτες

Μπορεί το Θείο Δράμα να κορυφώνεται, δεν ισχύει το ίδιο και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας όπου ζει την εαρινή αναγέννηση ελέω τραπεζών…

Οι κινήσεις που γίνονται στις τράπεζες, παρά τις επιμέρους και ενδεχομένως βάσιμες έως ένα σημείο γκρίνιες, είναι αδιαμφισβήτητα εξυγιαντικού χαρακτήρα γεγονός που αποτυπώνεται στην όρεξη για τοποθέτηση στις μετοχές του κλάδου των ξένων επενδυτών…

Το ομόλογο της Eurobank απέδειξε ότι οι ξένοι έχουν ανοίξει ξανά – μετά από πολλά χρόνια – στο file των ελληνικών τραπεζικών μετοχών και αγοράζουν μετά μανίας όσο ακόμη οι τιμές είναι στα χαμηλά…

Αυτά βλέπουν οι CEO και ξεφυσούν ουσιαστικά μετά από καιρό διότι οι εποχές που οι τραπεζικές μετοχές έτρωγαν απανωτά ξύλο δεν είναι πολύ μακρινές…

Η κυβέρνηση από την πλευρά της δείχνει ότι έχει σχέδιο για τις τράπεζες, το οποίο όπως λένε και στο Μέγαρο Μαξίμου μόλις ξεκίνησε να ξεδιπλώνεται… Θα δούμε πολλά και ευχάριστα για τους απανταχού επενδυτές.

Εάν εξαιρέσουμε την Πειραιώς που βρίσκεται σε ένα ιδιότυπο καθεστώς για λίγες ημέρες , Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 0,85 και Alpha Bank ΑΛΦΑ -1,79% 1,10 χθες για μια ακόμα φορά ζωγράφισαν στο ταμπλό με κέρδη ως 3,56%.

Μάλιστα η Alpha Bank έκλεισε στα  1,295 ευρώ με κεφαλαιοποίηση τα 2 δισ. ευρώ.

Μοναδική (περίεργη) εξαίρεση η Εθνική τράπεζα ΕΤΕ -3,42% 2,54 που δεν λέγει να κουνηθεί και αυτό δημιουργεί αρνητικές εντυπώσεις και προβληματισμό στους ξένους.

Χθες έκλεισε με ισχνά κέρδη 0,9% στα 2,53 ευρώ.

Η κεφαλαιοποίηση της στα 2,32 δισ. ευρώ.

Ο αναβαλλόμενος στο μενού Κυριάκου-Στουρνάρα

Το γεύμα του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πέραν των θεμάτων γενικού περιεχομένου επικεντρώθηκε όπως πληροφορείται η στήλη και σε ένα από τα πλέον  «καυτά» θέματα, ίσως και το μοναδικό που μένει ανοικτό, για τις τράπεζες που δεν είναι άλλο από τον υψηλό αναβαλλόμενο φόρο που αυτές έχουν στα κεφάλαιά τους…

Το πρόβλημα είναι μεγάλος και πλέον αποτελεί τον ελέφαντα στο δωμάτιο…

Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα με μια ρύθμιση από την πλευρά της κυβέρνησης οι τράπεζες παρά τις πραγματικά εντυπωσιακές κινήσεις που κάνουν – με τη βοήθεια πάντα του γκουβέρνου – στα κόκκινα δάνεια θα παραμείνουν εγκλωβισμένες…

Οι δύο άνδρες συζήτησαν εκτενώς το θέμα και σύντομα όπως ακούω θα υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση αρκεί ο διάλογος με τους τραπεζίτες να μην σκαλώσει και πάλι…

Η ατάκα με νόημα του Άκη Σκέρτσου

Όλα αυτά τα πονεμένα χρόνια των διαδοχικών μνημονίων, της επαναστατικής γυμναστικής στις πλατείες, των ανέξοδων πολιτικών κορόνων, η μόνιμη επωδός από την πλευρά των ξένων (τροϊκανών και πολιτικών ηγετών) προς τις ελληνικές κυβερνήσεις ήταν: αποκτήστε την ιδιοκτησία των προγραμμάτων!

Έτσι μας έλεγαν την αλήθεια αλλά και μας τρόλαραν όπως εμείς κουνάγαμε το δάκτυλο δημοσίως μεν αλλά μέσα στα κλειστά γραφεία των υπουργείων και των ξενοδοχείων προτείναμε την αύξηση των φόρων και του ΦΠΑ ως αντίβαρο στην μείωση της κρατικής σπατάλης…

Τι πάω και θυμάμαι μέρες που `ναι…

Ας έρθουμε όμως στο θέμα μας και συγκεκριμένα στις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός παρά των πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος στο BBC.

Η στήλη θα σταθεί στη απάντησή του στην ερώτηση τι θα πουν οι Ολλανδοί και η παρέα τους…

«Το εθνικό σχέδιο «Ελλάδα 2.0» είναι δική μας ιδιοκτησίας», απάντησε ο υπουργός. Κάποτε έπρεπε να ακουστεί… καθώς δεν είναι ένα ακόμη τσιτάτο αλλά η ουσία των προβλημάτων μας διαχρονικά!

Η αντίδραση της «Miss Attica stores» Χαρούλας

Προφανώς και μπράβο τους στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών διαβάζουν τον wiseman.

Διάβασαν λοιπόν το παρασκήνιο που γράψαμε για την Viva και τις αντιδράσεις των στελεχών της και η αντίδραση της Ένωσης ήταν άμεση…

Η αντίδραση προήλθε από την «miss Attica» Χαρούλα Απαλαγάκη που κατέχει την θέση της Γενικής Γραμματέως της Ένωσης.

«Miss Attica», καθώς μέχρι και πέρυσι που την έβρισκες που την έχανες;

Μέσα στα Attica stores στο Σύνταγμα να ψωνίζει με μανία.

Άλλωστε όταν έχει μισθό 10.000 ευρώ/μήνα κάπου πρέπει να ξοδευτούν…

Πηγές του wise man λένε ότι η ΕΕΤ πληροφορήθηκε με κατάπληξη ότι υπάρχει δήθεν διακριτική μεταχείριση των συστημικών τραπεζών έναντι των μικρότερων…

Η ΕΕΤ έχει, όπως λένε οι ίδιες πηγές, στη διάθεση όλων των ενδιαφερομένων πλήρη στοιχεία για την εκπροσώπηση και ισότιμη συμμετοχή όλων των μελών, τακτικών και συνδεδεμένων, συστημικών και μη τραπεζών, στο σύνολο των επιτροπών και λειτουργιών της…

Ο Αλέξης και τα media

Ο οικονομικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξης Πατέλης τις τελευταίες ημέρες «βγαίνει» στα μεγάλα media του εξωτερικού και μιλάει για την Ελλάδα και τις τράπεζες.

Έτσι χθες βγήκε στο CNBC και μίλησε για τον τραπεζικό τομέα ενώ αναφέρθηκε στην πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, την οποία χαρακτήρισε πολύ σημαντική καθώς συγκέντρωσε «1,4 δισ. ευρώ ενώ ο αρχικός στόχος ήταν το 1 δισ.».

Όπως είπε «Κάποιοι θεσμικοί επενδυτές στην πραγματικότητα απογοητεύτηκαν καθώς δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν το μέγεθος της συμμετοχής που επιθυμούσαν.

Είχαμε νέα ονόματα που επενδύουν στην Ελλάδα ενώ μέχρι τώρα δεν το έκαναν και θα πρέπει να δούμε την μεγάλη αλλαγή που έχει συντελεστεί. »

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.