• The Wiseman

    H D-Day για την Attica – Fortress και οι γκρίνιες στον ΟΛΘ

    the wise man

    the wise man


    Κρίνεται το deal Attica – Fortress

    Αύριο είναι η κρίσιμη ημέρα για την Attica Συμμετοχών και την τύχη του deal της Hellenic Seaways. Η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα συνεδριάσει την Πέμπτη και ως τις 5 Μαΐου αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση για το κατά πόσον η εξαγορά είναι συμβατή με τις διατάξεις περί προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού.

    Σύμφωνα με την εισήγηση, διαπιστώνεται ότι η συγκεκριμένη εξαγορά μπορεί να περιορίσει σημαντικά τη λειτουργία του ανταγωνισμού.

    Κατά συνέπεια, ανοίγει ο δρόμος για τη λήψη μέτρων στην κατεύθυνση της μείωσης της επιρροής στην αγορά του νέου σχήματος που θα προκύψει, δηλαδή για μείωση της παρουσίας του σε συγκεκριμένες γραμμές όπου υπάρχει δεσπόζουσα θέση ή και για πώληση κάποιων πλοίων.

    Από την απόφαση εξαρτάται και η ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου της «νέας» Attica στη Fortress, είτε σε άλλον ενδιαφερόμενο.

    Γκρίνιες DIEP για ΟΛΘ και Τζέφρι Πάιατ

    Ενημερωτική συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη από τους νέους επενδυτές του ΟΛΘ. Με φόντο τη πάντοτε γοητευτική παραλία της πόλης και το Λευκό Πύργο, οι επικεφαλής της κοινοπραξίας εξαπέλυσαν βολές κατά παντός για την κατάσταση που παραλαμβάνουν το λιμάνι.

    Όπως είπαν, η South Europe Gateway Thessaloniki που πλέον κατέχει το 66% του ΟΛΘ πρέπει άμεσα να δαπανήσει 27 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο για να φέρει σε ικανοποιητικά επίπεδα λειτουργίας τον εξοπλισμό..

    “Βρήκαμε παλιό εξοπλισμό, καθυστερήσεις στο ΣΕΜΠΟ, οργανωτικές δυσλειτουργίες και διαφορετική κατάσταση του εξοπλισμού απ’ αυτή που μας είχε παρουσιαστεί στο διαγωνισμό, σε τέτοιο βαθμό που μας κάνει να αισθανόμαστε ότι δεν είχαμε σωστή πληροφόρηση”, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΘ, Σωτήρης Θεοφάνης, «δείχνοντας» σαφώς προς την κατεύθυνση του ΤΑΙΠΕΔ. Δεν απέκλεισαν επίσης τυχόν ενεργοποίηση των σχετικών ρητρών που προβλέπονται στη σύμβαση παραχώρησης.

    Παράλληλα ο κ. Θεοφάνης άφησε υπονοούμενα και για την οικονομική κατάσταση του οργανισμού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «περιμένουμε τους ορκωτούς λογιστές για να δούμε την εικόνα και εκεί, ενώ τα αποτελέσματα θα μας παραδοθούν μέχρι τέλος Απριλίου».

    Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι, ο χρόνος που χάθηκε μέχρι να «μπει» ο νέος επενδυτής στον ΟΛΘ σε μεγάλο βαθμό οφείλεται σε καθυστερήσεις με εγγυητικές επιστολές, διάφορα έγγραφα που δεν έφθαναν στην ώρα τους και άλλα τινά.

    Αυτό που έκανε επίσης εντύπωση ήταν οι μομφές των νέων επενδυτών (στους οποίους η Belterra του Ιβαν Σαββίδη έχει μεν 20% στην κοινοπραξία, καθοριστικό ρόλο, δε) προς τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ. Ο τελευταίος θυμίζουμε, είχε πολλάκις αναφερθεί στην αποκρατικοποίηση του ΟΛΘ, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι ξεκάθαρη η προέλευση του προτιμητέου επενδυτή και των κεφαλαίων του.

    Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Θεοφάνης απάντησε ότι «δεν είναι δουλειά κρατικών διπλωματικών υπαλλήλων, διαπιστευμένων στη χώρα μου, να σχολιάζουν ή να τοποθετούνται σε επενδύσεις που πραγματοποιούνται στη χώρα μου, σε περιπτώσεις μάλιστα που δεν υφίσταται επιχειρηματικό ενδιαφέρον από την χώρα από την οποία προέρχονται». Touché.

    Στην Τουρκία για εξαγορές

    Επαφές στην Τουρκία με αντικείμενο τη διερεύνηση υλοποίησης εξαγορών ή συμφωνιών για την είσοδό τους στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα.

    Οι κινήσεις αυτές έχουν και… ελληνικές προεκτάσεις καθώς μεταξύ των ενδιαφερόμενων εμφανίζεται να περιλαμβάνεται και η Amerra που πρόσφατα πλειοδότησε στην κούρσα για την πώληση των Νηρέα και Σελόντα.

    Με την τουρκική οικονομία να βρίσκεται σε ιδιαίτερα κακή συγκυρία, οι τουρκικές επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας είχαν ξεκινήσει να υλοποιούν μεγάλα πλάνα ανάπτυξης και επενδύσεων που χρειάζονται σημαντικά κεφάλαια.

    Λέγεται, μάλιστα, ότι μεταξύ των τουρκικών ομίλων που αναζητούν στρατηγικό επενδυτή είναι και ο βραχίονας του ομίλου Kilic στις ιχθυοκαλλιέργειες.

    Ναι, αυτόν που είχε προβληθεί ως μεγάλο φαβορί για την εξαγορά των Νηρέα και Σελόντα πριν 1 χρόνο περίπου.

    the wise man
    the wise man



    ΣΧΟΛΙΑ