• The Wiseman

    Γιατί ο Mr Chipita έχει θυμώσει τους τραπεζίτες

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Ποιοι Έλληνες επιχειρηματίες συζητούν για business με την Bank of China, η γυναίκα «κλειδί» στην ανάπτυξη της τράπεζας στην Ελλάδα, τα «ήξεις αφήξεις» του Mr Chipita και πού ετοιμάζει γραφεία ο Καραμούζης. 

    Τα «καυτά» ραντεβού της Κίνας 

    Ηχηρά ονόματα των επιχειρήσεων συναντήθηκαν στην Κίνα – κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Κυριάκου – με υψηλόβαθμα στελέχη της Bank of China, η οποία, όπως μαθαίνω, θα ανοίξει εντός του 2020 υποκατάστημα και στην Θεσσαλονίκη. 

    Ας δούμε, όμως, τους Ελληνες επιχειρηματίες που είδε η ηγεσία της Bank of China: Τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο (γνωστό και ως Mr Costa Navarino), τον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου, τον Χρήστο Κοπελούζο, τον απεσταλμένο του Ευάγγελου Μυτιληναίου, Κωνσταντίνο Μπίκα, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις διεθνείς επενδύσεις του ομίλου και τον πρόεδρο και CΕΟ της ΔΕΗ, Δημήτρη Στάσση. 

    Η στήλη πληροφορείται ότι η κινητικότητα της Bank of China, κυρίως η απόφασή της να χρηματοδοτήσει τις μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα, «ζαλίζει» τους Έλληνες τραπεζίτες… 

    Μια πρώτη γεύση των σχεδίων της κινεζικής τράπεζας θα πάρει ο CEO της Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, στο ραντεβού που έχει με την επικεφαλής Bank of China… 

    Βέβαια, στην Αθήνα η φημολογία δίνει και παίρνει για μετοχική «απόβαση» των Κινέζων στις ελληνικές τράπεζες… Δεν είναι τόσο απλό, καθώς η Ευρώπη έχει ένα ζητηματάκι με τα επενδυτικά ανοίγματα των Κινέζων στην Γηραιά Ήπειρο.

    Η ισχυρή Κινέζα τραπεζίτισσα 

    Ρωτώντας για τη στρατηγική των κινεζικών τραπεζών στην Ελλάδα έμαθα ότι πρόσωπο «κλειδί» για την ανάπτυξη της Bank of China στην Ελλάδα είναι μία γυναίκα manager… Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της BoC για την Ευρώπη, η Zhou Lihong.

    Μου είπαν ότι είναι σκληρό καρύδι και δεν της αρέσει να χάνει δουλειές… 

    Κρίσιμο διήμερο για την Eurobank

    Η στήλη πληροφορείται ότι οι συζητήσεις με την Pimco συνεχίζονταν μέχρι τις τελευταίες ώρες… Σήμερα, όμως, αναμένεται η δεσμευτική προσφορά από το σχήμα Fortress-doValue. 

    Τα νέα δεδομένα θα συζητηθούν και θα εξετασθούν σε βάθος στο αυριανό διοικητικό συμβούλιο της Eurobank. Μαθαίνω ότι ο αρμόδιος για το deal Θεόδωρος Καλαντώνης βρέθηκε εκ νέου στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας στο εξωτερικό και διεξήγαγε συζητήσεις με τον έναν εκ των διεκδικητών της τιτλοποίησης (του Cairo και του 80% της εταιρείας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων FPS).

    Τα ήξεις αφήξεις του Mr Chipita

    Η στήλη πληροφορείται ότι οι τραπεζίτες – οι οποίοι δεν βιώνουν επαγγελματικά και την καλύτερη περίοδο – έχουν εκνευριστεί με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές για την Creta Farms… 

    Μαθαίνω ότι η γκρίνια ορισμένων εστιάζεται – με σικ τρόπο – στον επιχειρηματία Σπύρο Θεοδωρόπουλο, στον  οποίο καταλογίζουν τακτική «ήξεις αφήξεις»… 

    Κοντός ψαλμός αλληλούια αφού τα επόμενα 24ωρα η Νίκας – μέσω της συγκεκριμένης εταιρείας κατέθεσε μη δεσμευτική προσφορά ο επιχειρηματίας – θα αποφασίσει αν θα υποβληθεί δεσμευτική για την απόκτηση της Creta. 

    Πάντως η στήλη γνωρίζει εδω και καιρό οτι ο κ. Θεοδωρόπουλος δεν πρόκειται να καταθέσει προσφορά καθώς λέγεται οτι δεν έχει το πράσινο φως από τον όμιλο Olayan.  

    Φυσικά ο ίδιος πλέον γνωρίζει τα πάντα σχετικά με την Creta Farms (τιμολογήσεις, συμφωνίες με προμηθευτές, σούπερ μάρκετ κλπ.) αφού είχε πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία της εταιρίας κατά την διάρκεια του due diligence.

    Αυτό το λάθος έκαναν οι τραπεζίτες. «Άνοιξαν» τα βιβλία της εταιρείας σε κάποιον ανταγωνιστή της Creta. 

     

    Πάει προς της 20 Νοεμβρίου το deal Forthnet-Μαρινάκη 

    Η στήλη ενημερώθηκε ότι οι τελικές υπογραφές για την εξαγορά – μέρος ή όλο θα φανεί – της Forthnet από τον Βαγγέλη Μαρινάκη θα πέσουν εντός του επόμενου 10ημέρου και κοντά στις 20 του μήνα…

    5 χρόνια θα μένει στις εταιρείες το Fund του Καραμούζη

    Πληροφορούμαι ότι το fund SMERemedium Cap των Καραμούζη-Καραφωτάκη θα αποκτά πλειοψηφικό πακέτο στις εταιρείες που θα χρηματοδοτεί, θα αλλάζει το management και θα μένει στην εταιρεία 5 χρόνια… 

    Επί του παρόντος στήνουν τα γραφεία που όπως μαθαίνω θα είναι στο κέντρο της Αθήνας.



    ΣΧΟΛΙΑ