• Ο Γιώργος Λογοθέτης και τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, ποιες είναι οι top μετοχές, τι συμβαίνει με την ΙΝΤΕΑΛ και οι αλλαγές στα ΕΛΠΕ

    Ο Γιώργος Κύρτσος θα είναι μια «μετεγγραφή αεροδρομίου» για τον ΣΥΡΙΖΑ;Ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ είναι αποφασισμένος να μην εγκαταλείψει τις Βρυξέλλες όπου έχει βρει πεδίο δόξης και χρήματος λαμπρό.Οι πιθανότητες να είναι στη λίστα υποψηφίων ευρωβουλευτών της Ν.Δ. είναι ελάχιστες έως μηδαμινές…

    image

    Ο πέλεκυς του βρετανού δικαστή και ο “ψεύτης” Λογοθέτης 

    Ούτε μια, ούτε δύο, αλλά 29 φορές αναφέρεται η λέξη «παραπλάνηση» (misleading) στη απόφαση που εξέδωσε ο βρετανός δικαστής sir Andrew Baker και με την οποία δικαίωσε τον fund manager Βίκτωρ Πιζάντε στη δικαστική του διαμάχη με τον εφοπλιστή Γιώργο Λογοθέτη.

    Στην ενδιαφέρουσα αυτή επισήμανση προχώρησε η στήλη over the counter του newsbomb.gr.

    Η απόφαση που εκδόθηκε την Παρασκευή αφορά στην καταγγελία για εμπορική απάτη που κατέθεσε στα βρετανικά δικαστήρια ο Βίκτωρ Πιζάντε και οι εταιρείες συμφερόντων του BCA Shipping Investment και Swindon Holdings & Finance κατά του Λογοθέτη και εταιρειών του.

    Ο Πιζάντε κατέφυγε στην βρετανική δικαιοσύνη ισχυριζόμενος ότι αν και το 2014 ο εφοπλιστής του πρότεινε να αγοράσουν 50:50 φορτηγά πλοία και έτσι έγιναν μέτοχοι στη Netley Holdings, μοναδικής μετόχου σε τέσσερεις πλοιοκτήτριες εταιρείες, ωστόσο εν συνεχεία μια κοινοπραξία της Lomar (άλλης εταιρείας της Libra Group του Λογοθέτη) με κονδύλια του fund KKR απέκτησε την ιδιοκτησία δύο πλοίων της Netley, παραπλανώντας τον fund manager.

    Ο Πιζάντε και οι δικηγόροι του υποστήριξαν πως εάν ο Λογοθέτης δεν τον είχε παραπλανήσει, τότε οι BCA Shipping Investment και Swindon Holdings & Finance θα είχαν εισπράξει πολλά εκατομμύρια από διανομές πωλήσεων των πλοίων και εμπορικές συμφωνίες.

    Ο βρετανός δικαστής Andrew Baker υιοθέτησε πλήρως την επιχειρηματολογία της πλευράς Πιζάντε για παραπλάνηση του από τον Γιώργο Λογοθέτη και επιδίκασε 6,75 εκατ. δολάρια υπέρ του fund manager συν τους τόκους.

    Αυτό που έχει ειδική σημασία είναι οι διαρκείς αναφορές που κάνει ο δικαστής στην παραπλανητική συμπεριφορά του εφοπλιστή.

    “Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα” θα έλεγα εδώ και η αξιοπιστία του εφοπλιστή στα τάρταρα.

    Τι απαντά η Libra Group

    Από την πλευρά της η Libra Group απαντά τα εξής:

    «Το Libra Group σέβεται την απόφαση του Δικαστηρίου, από την οποία είμαστε εξαιρετικά απογοητευμένοι και με την οποία διαφωνούμε κατηγορηματικά.

    Η συνεπένδυση αυτή ήταν περίπλοκη και ο κ. Πιζάντε, εξαιρετικά έμπειρος επενδυτής, είχε πλήρη ενημέρωση και γνώση των σχετιζόμενων με αυτήν κινδύνων.

    Η ειρωνεία της υπόθεσης δε, είναι ότι, εάν είχε επιλέξει να κάνει τη δέουσα υπομονή και δεν είχε πανικοβληθεί, το αποτέλεσμα για αυτόν θα ήταν πολύ διαφορετικό.

    Η συμπεριφορά του κ. Πιζάντε αποτελεί δίδαγμα στην πικρία και τη χειραγώγηση και δεν εκπλαγήκαμε με το γεγονός ότι επέλεξε να κινήσει νομικές διαδικασίες, παρά τις συνεχείς προσπάθειές μας να αντιμετωπίσουμε τα παράπονά του εξωδικαστικά.

    Αν και λυπούμαστε που αυτό το θέμα δεν μπόρεσε να επιλυθεί φιλικά και επιφυλασσόμαστε κάθε νομίμου δικαιώματός μας, ελπίζουμε ότι και τα δύο μέρη θα μπορέσουν σύντομα να προχωρήσουν και να θέσουν ένα τέλος στο θέμα αυτό».

    ΑΧΙΑ: Oι 9 μετοχές που έχουν αξία 

    Στην χθεσινή ετήσια ανάλυση τους για το Ελληνικό χρηματιστήριο,  οι αναλυτές της AXIA δίνουν σύσταση αγοράς (buy) για όλες τις τράπεζες, με τις τιμές στόχους να διαμορφώνονται ως εξής:

    Alpha Bank 1,80 ευρώ ανά μετοχή,

    Eurobank 1,50 ευρώ ανά μετοχή,

    Εθνική Τράπεζα 6 ευρώ ανά μετοχή,

    Τράπεζα Πειραιώς 2,15 ευρώ ανά μετοχή.

    Σε ό,τι αφορά τις μη τραπεζικές μετοχές, παρότι οι αναλυτές αναμένουν μια πιο συγχρονισμένη κίνηση φέτος από τις ελληνικές μετοχές, θεωρούν πως ορισμένες μετοχές παρουσιάζουν ένα πολύ ελκυστικό επενδυτικό story και εάν οι μακροοικονομικές συνθήκες είναι θετικές θα μπορέσουν να δώσουν ισχυρές επιδόσεις.

    Οι κορυφαίες επιλογές των αναλυτών της AXIA για το 2022 -και αυτές για τις οποίες είναι περισσότερο σίγουροι, όπως αναφέρουν- είναι η Mytilineos (Buy με τιμή στόχο 23,10 ευρώ), η οποία πιάνει τις τάσεις της πράσινης μετάβασης ενώ βρίσκεται στο σωστό κομμάτι του κύκλου για τη βασική της δραστηριότητα, και η Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ 0,15% 12,94 (Buy με τιμή στόχο 19,10 ευρώ) ως καθαρό play στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) με πρόσθετη αξία από το ώριμο pipeline έργων και τη σπανιότητα που παρουσιάζει ως «παίκτης».

    Οι αναλυτές ξεχωρίζουν άλλα τρία ονόματα που θεωρούν ότι υπό ευνοϊκές συνθήκες για τους αντίστοιχους κλάδους δραστηριότητας θα μπορούσαν να υπεραποδώσουν σημαντικά:

    την Aegean Airlines (Buy με τιμή στόχο 7,50 ευρώ ανά μετοχή) που είναι σε θέση να αξιοποιήσει πλήρως την ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού,

    τη Motor Oil (Buy με τιμή στόχο 17,20 ευρώ ανά μετοχή), μια εταιρεία διύλισης με υψηλή παραγωγή ταμειακών ροών, η οποία ενισχύει παράλληλα και τα κέρδη από τις εκτός διύλισης δραστηριότητες

    τη Fourlis (Buy με τιμή στόχο 7,10 ευρώ ανά μετοχή), μια εταιρεία σε καλή θέση για να αξιοποιήσει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας με την παρουσία που έχει σε διαφορετικούς τομείς της λιανικής.

     

    Τα μυστήρια της Ιντεαλ

    Χθες ο WISE MAN σας έγραψε να προσέξετε την INTEΑΛ.

    Για την ακρίβεια σας λέγαμε οτι “Το σαββατοκύριακο κυκλοφόρησε μια φήμη ότι εντός του Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθούν 2 deals.

    Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ανέρχεται στα 105 εκατ. ευρώ. Το ερώτημα είναι ποιες εταιρείες θα εξαγοράσει η εισηγμένη…”

    Χθες η ΙΝΤΕΑΛ σημείωσε κατακόρυφη ανόδου 9,52% και έκλεισε στα 3,68 ευρώ.

    Άρα άπαντες είναι σε αναμονή, των εξελίξεων!!!

     

    Οι στενές-στενότερες σχέσεις Κύρτσου-Παπαδημούλη

    Ο Γιώργος Κύρτσος θα είναι μια «μετεγγραφή αεροδρομίου» για τον ΣΥΡΙΖΑ;

    Ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ είναι αποφασισμένος να μην εγκαταλείψει τις Βρυξέλλες όπου έχει βρει πεδίο δόξης και χρήματος λαμπρό.

    Οι πιθανότητες να είναι στη λίστα υποψηφίων ευρωβουλευτών της Ν.Δ. είναι ελάχιστες έως μηδαμινές.

    Η προσέγγιση του με τον ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει μονόδρομος και αυτήν ακριβώς την στρατηγική ακολουθεί με τις δημόσιες εμφανίσεις του.

    Ισχυρός σύμμαχος σ’ αυτή την προσέγγιση με τον «αιώνιο αντίπαλο» είναι ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης που δείχνει μεγάλη κατανόηση στις ανησυχίες του Γ. Κύρτσου και ταυτόχρονα προσπαθεί να πείσει τον Αλέξη Τσίπρα ότι με αυτή την μετεγγραφή ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει πόντους και ψηφοφόρους.

    Σίγουρα πολύ περισσότερους από αυτούς που έφερε ο …-ακόμη ευρωβουλευτής- Αλέξης Γεωργούλης! Τώρα γιατί ανησυχεί ο Στέλιος Κούλογλου μ’ αυτές τις στενές σχέσεις Παπαδημούλη-Κύρτσου μόνον ο Ύψιστος γνωρίζει…

     

    Οι περίπλοκη σχέση Βενιζέλου-Μητσοτάκη

    Υπάρχει αλληλοσεβασμός, υπάρχει εκτίμηση, υπάρχει όμως και σύγκρουση πολιτικών συμφερόντων.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να κερδίσει την μάχη του Κέντρου στον χώρο που φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Όταν η Ν.Δ. αναζητούσε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Μέγαρο Μαξίμου ήταν διχασμένο ως προς τον Βενιζέλο.

    Η «χρυσή τομή» της Κατερίνας Σακελλαροπούλου αποδείχθηκε πολιτικά ορθή και έλυσε τον γρίφο, παρά το γεγονός ότι πολλοί συνεργάτες και λογογράφοι του Πρωθυπουργού επέμεναν για τον Βενιζέλο μέχρι το τέλος.

    Φλωρίδης-Διαμαντοπούλου παίρνουν αποστάσεις από τη ΝΔ περιμένοντας το «κάλεσμα» του Νίκου Ανδρουλάκη, όχι όμως χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

    Σήμερα το μεσημέρι στις 12.00 ο Γιάννης Στουρνάρας υποδέχεται τον Νίκο Ανδρουλάκη στο γραφείο του στην Τράπεζα της Ελλάδος μαζί με τον Θεόδωρο Πελαγίδη.

    Το περιεχόμενο της συνάντησης έσπευσε να αποκαλύψει χθες ο Νίκος Βέττας που αποκάλυψε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας ξεπέρασε ήδη το 9% και οδεύει προς το 9,5%.

     

    Ποιοι καθυστερούν την ανακοίνωση της εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής από την CVC

    O wiseman σας έχει αποκαλύψει από καιρό ότι η DG Comp δεν έχει βρει ούτε έναν λόγο για να μην προχωρήσει η συμφωνία εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής από το CVC Capital.

    Υπάρχουν όμως κάποιοι παράγοντες της Ελληνικής Ασφαλιστικής αγοράς που χρησιμοποιούν «φίλους» και λομπίστες των Βρυξελλών όχι για να αποτρέψουν την συμφωνία (αφού δεν μπορούν) αλλά -κυρίως- για να υποχρεώσουν την CVC Capital να πουλήσει μερικά από τα Νοσοκομεία που έχει ήδη αποκτήσει ώστε να μην επικρατήσουν συνθήκες ολιγοπωλίου στον τομέα της Υγείας.

    Τα στελέχη της DG Comp από το καλοκαίρι παίρνουν συνεντεύξεις από τον ανταγωνισμό και δεν εισπράττουν -επισήμως- άρνηση ή ένσταση στην εξαγορά.

     Υπογείως όμως οι αντιδράσεις πυκνώνουν.

    Γι’ αυτό, οι Βρυξελλιώτες έστειλαν νέο ερωτηματολόγιο στις διοικήσεις των μεγαλύτερων Ασφαλιστικών Ομίλων της χώρας ώστε να έχουν -εγγράφως πλέον- τις όποιες ενστάσεις (αν υπάρχουν).

    Επειδή όμως scripta manent (τα γραπτά μένουν) οι διοικήσεις των μεγάλων Ασφαλιστικών Ομίλων δυσκολεύονται να διατυπώσουν αυτό που θα ήθελαν πραγματικά.

    Καθυστερούν την αποστολή του συμπληρωμένου ερωτηματολογίου για να κερδίσουν χρόνο…

     

    Ο νόμος για το ΤΧΣ και η ευκαιρία του Χρήστου Μεγάλου…

    Ο νόμος για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, επρόκειτο να ψηφιστεί τον περασμένο Οκτώβριο.

     Μπήκαμε στον Φλεβάρη και ακόμη δεν έχουμε δει καν τον προσχέδιο.

    Μεγαλύτερο αγκάθι φαίνεται να είναι η διαδικασία fit & proper για την επιλογή των διοικήσεων των τραπεζικών ομίλων.

    Μέχρι να ψηφιστεί ο νόμος για το ΤΧΣ η διοίκηση της Εθνικής περιμένει με δεμένα τα χέρια και την κατάσταση εκμεταλλεύεται (ποιος άλλος ; ) ο Χρήστος Μεγάλου  της Τρ. Πειραιώς.

    O CEO της Τρ. Πειραιώς επικοινωνεί διαρκώς με τους διαχειριστές και τους αναλυτές του εξωτερικού και τους προσφέρει μια επενδυτική επιλογή στον χρηματοπιστωτικό κλάδο που εξασφαλίζει μεγάλη ρευστότητα δηλαδή δυνατότητα αγοράς και πώλησης μεγάλων πακέτων μετοχών και ταυτόχρονα δυνατότητα πολύ μεγάλων αποδόσεων σε Ευρώ.

    Ο τραπεζικός κλάδος της Ευρώπης έγινε και πάλι της μόδας και ο Χρήστος Μεγάλου εξηγεί με απλά λόγια, πως με ένα deal όπως π.χ. αυτό του Attica Group ΑΤΤΙΚΑ 1,27% 2,39 με την ΑΝΕΚ, όχι μόνον μπορεί να βελτιώσει τους αριθμοδείκτες κερδοφορίας αλλά και να επιτύχει γρήγορες χρηματιστηριακές αποδόσεις….

     

    Ξεκίνησαν οι διοικητικές αλλαγές στα ΕΛΠΕ

    Από τις 21 Ιανουαρίου, ο wiseman σας είχε προαναγγείλει ότι η διοίκηση των ΕΛΠΕ είχε προγραμματίσει ένα μεγάλο ξεκαθάρισμα στις υψηλές διοικητικές θέσεις και σας είχε προειδοποιήσει πως  «κάποια στελέχη που λοξοδρόμησαν, λοξοκοιτούσαν προς άλλες κατευθύνσεις και ήθελαν να πάρουν άλλες θέσεις ευθύνης σε άλλους οργανισμούς, δεν έχουν πλέον θέση στον σχεδιασμό της διοίκησης….».

    Χθες ανακοινώθηκε επισήμως ότι νέος Γενικός Διευθυντής Οικονομικών του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια αναλαμβάνει ο κ. Βασίλειος Τσάιτας, που μέχρι χθες είχε την ευθύνη για τις Σχέσεις με Επενδυτές και αγορές κεφαλαίων, ενώ συμμετείχε σε σημαντικά στρατηγικά έργα του Ομίλου.

    Η νέα εταιρική ταυτότητα και ο πλήρης εταιρικός μετασχηματισμός, θα φέρουν μεγάλες αλλαγές και στο οργανόγραμμα του Ομίλου αφού θα δημιουργηθούν νέες διοικήσεις, νέες ευθύνες και νέες αρμοδιότητες….

     

    Στον κατασκευαστικό κλάδο υπάρχουν δουλειές για όλους…

    Οι παλιές δύσκολες εποχές που οι κατασκευαστικοί όμιλοι ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν μεγάλες εκπτώσεις για να πάρουν ένα έργο έχουν παρέλθει.

    Σήμερα υπάρχουν έργα για όλους.

    Υπάρχουν όμως και πολύ αυστηρότερες προδιαγραφές, πολύ σφικτά χρονοδιαγράμματα και συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να πάρει ένας όμιλος μια μεγάλη δουλειά. Γι’ αυτό όλοι συμμαχούν με όλους.

    Σε κάθε μεγάλο έργο θα υπάρχουν πολλοί υπεργολάβοι που θα πρέπει να ολοκληρώνουν τα έργα τους σε σύντομο χρονικό διάστημα. Νέες εποχές νέες συμμαχίες νέες προοπτικές…

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές