• The Wiseman

    Γιατι ο Άρης Ξενόφος του ΤΑΙΠΕΔ έχει ανοίξει βηματισμό;

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Τα καλά και τα άσχημα νέα στο μέτωπο της εμπιστοσύνης: Μια έρευνα που συζητούν κάθε χρόνο όσοι συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός είναι το “Trust Barometer”, το Βαρόμετρο Εμπιστοσύνης που ανακοινώνει η πολυεθνική εταιρεία δημοσίων σχέσεων Edelman. Τι άλλο είναι οι αγορές και η πολιτική εκτός από «εμπιστοσύνη»; Και φέτος, όπως τονίζει ο Richard Edelman, το αφεντικό του διεθνούς ομίλου, υπάρχουν και καλά και δυσάρεστα νέα. Τα καλά νέα είναι πως κερδίζει έδαφος η εμπιστοσύνη στους ειδικούς, και συγκεκριμένα στους τεχνοκράτες και τους ακαδημαϊκούς, ενώ ανακάμπτει ραγδαία και η εμπιστοσύνη στους διευθύνοντες συμβούλους (CEOs) εταιρειών. Μάλιστα οι πολίτες έχουν νέες απαιτήσεις από τους επικεφαλής των επιχειρήσεων. Σχεδόν επτά στους δέκα θεωρούν πως η «δημιουργία εμπιστοσύνης» είναι το πρώτο καθήκον ενός CEO, πιο σημαντικό και από την παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων ή υπηρεσιών.

    Μάλιστα σχεδόν δύο στους τρεις θέλουν τους CEOs να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες αντί να περιμένουν τις κυβερνήσεις οι οποίες πλέον κατατάσσονται πολύ χαμηλότερα από τις επιχειρήσεις με βάση την εμπιστοσύνη των πολιτών.

    Οπως γράφει και ο R. Edelman, «οι επιχειρήσεις καλούνται να λύσουν το ζήτημα με τους καθηλωμένους μισθούς της εργατικής τάξης κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, την ίδια στιγμή που καλούνται να αντιληφθούν την ανάγκη επανακατάρτισης των εργαζομένων που θα χάσουν τις δουλειές τους λόγω των αυτοματισμών».

    Τα άσχημα νέα από την φετινή έρευνα; Μόλις οι 5 στους 10 ερωτηθέντες απάντησαν πως διαβάζουν τα λεγόμενα mainstream media έστω μια φορά την εβδομάδα! Ταυτόχρονα καταγράφεται κατάρρευση της εμπιστοσύνης προς τους πολιτικούς θεσμούς σε πλήθος χωρών. Βρείτε την έρευνα και διαβάστε την.

    Ευτυχώς δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα

    Στο ετήσιο βαρόμετρο της Edelman ευτυχώς δεν υπάρχουν στοιχεία για την Ελλάδα γιατί μάλλον θα ήταν αποκαρδιωτικά. Πιθανώς η κυβέρνηση να έσπαζε το ρεκόρ βύθισης της εμπιστοσύνης που κατέκτησε (ποιος άλλος;) ο Ντ. Τραμπ!

    Τα χθεσινά στοιχεία της ΑΔΑΕ για τη συνεχή συσσώρευση απλήρωτων οφειλών προς το δημόσιο τι άλλο δείχνουν;

    Μέσα στον προηγούμενο χρόνο προστέθηκαν σχεδόν 10,9 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών σε φόρους, τα 1,2 δισ. ευρώ από τα οποία μέσα στον Δεκέμβριο! Πρόκειται για νούμερα που στην ουσία οφείλονται στα χαρτιά αφού είναι σχεδόν αδύνατο να εισπραχθούν.

    Πως χάθηκε 1,5% από το ΑΕΠ του 2017

    Την ίδια στιγμή καταγράφεται υστέρηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά σχεδόν 800 εκατ. ευρώ το 2017. Αυτές οι δαπάνες θα προσέφεραν πρόσθετη αύξηση του ΑΠΕ κοντά στο 1,5% σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη που παρακολουθούν απογοητευμένα το μαγείρεμα του κ. Χαρίτση στο υπουργείο Οικονομίας με τη δήθεν απορρόφηση του ΕΣΠΑ. Γιατί; Γιατί όταν κάποια επιχείρηση έπαιρνε τα χρήματα για μια επένδυση ή προχωρούσε ένα έργο, τότε θα στηρίζονταν ολόκληρη αλυσίδα συνεργατών / παραγωγών, κ.ο.κ. Ολοι αυτοί ακούνε για απορροφήσεις, χωρίς να βλέπουν ούτε ευρώ!

    Ετοιμάζονται να αξιοποιήσουν, όμως, το καλύτερο κλίμα στο ΧΑ

    Άρης Ξενόφος
    Άρης Ξενόφος.Προέδρος του ΤΑΙΠΕΔ

    Η εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση μπορεί να υποχωρεί, αλλά το καλό κλίμα στο χρηματιστήριο βοηθάει αρκετούς. Τόσο τις διοικήσεις ορισμένων εισηγμένων που προσπαθούν καιρό να προσελκύσουν επενδυτές και κεφάλαια, αλλά και τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ (Άρης Ξενόφος) που έχει βαρύ πρόγραμμα μέχρι τον Ιούνιο.

    Τώρα τρέχει ώστε να αξιοποιήσει τη συγκυρία και να πωλήσει σε καλύτερο τίμημα (μετά και την ανακοίνωση για τη νέα μερισματική πολιτική) το 5% του ΟΤΕ. Αλλά και το 35% των Ελληνικών Πετρελαίων, για το οποίο θα χρειαστεί αρκετή συζήτηση με τον έτερο μέτοχο, τον όμιλο Λάτση.

    Εχουν ή δεν έχουν συζητήσει, οι δανειστές απαιτούν ξεκαθάρισμα της κατάστασης μέχρι το τέλος Μαρτίου.

    Σε εστιατόριο του Ψυχικού 

    Σε εστιατόριο του Ψυχικού εθεάθησαν οι Μιχάλης Σάλλας, Απόστολος Ταμβακάκης και Ιωάννης Βαρδινογιάννης.

    the wise man
    the wise man



    ΣΧΟΛΙΑ