• The Wiseman

    Γιατί οι αναλυτές πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί και τι συμβαίνει με Καλογρίτσα και Πανταλάκη

    • the Wise Man
    the wise man

    the wise man


    Γιατί οι αναλυτές πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί 

    Τον τελευταίο καιρό, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει πάρει φωτιά. Όπως σας έχουμε πει σε ανύποπτο χρόνο η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έχει μπει σε μεσομακροπρόθεσμο ανοδικό κύκλο.

    Όμως πρέπει πάντα να έχουμε επαφή με την πραγματικότητα, να μην παρασυρόμαστε από το συναίσθημα και να ελέγχουμε όσα διαβάζουμε. Την προηγούμενη εβδομάδα είδαν το φώς της δημοσιότητας διάφορες αναλύσεις με διάφορες τιμές στόχους.

    Καταρχάς πρέπει να ξέρετε ότι είμαστε άνθρωποι αισιόδοξοι και θέλουμε όσες εταιρείες αξίζουν στο ταμπλό να ανέβουν, να ανέβουν και πολύ εφόσον το αξίζουν και να μοιράσουν μεγάλα κέρδη στους μετόχους τους.

    Μας έκανε τρομερή εντύπωση που αναλύτρια Χρηματιστηριακής ελληνικής συστημικής τράπεζας περίμενε να ανέβει η μετοχή της PROFILE από τα 0,70€ που έπαιζε στα τέλη του 2017 ενάμιση χρόνο μετά, στις 5/6/19 με τιμή κλεισίματος στα 3,16€ και αφού κάποιοι έχουν βγάλει 4,5 φορές τα λεφτά τους, ήρθε να μας πει ότι η δίκαιη τιμή της είναι τα 5.90€ γιατί εκεί η εταιρεία θα παίζει με ένα EV/EBITDA 2020 = 12.1 (!!!!!) και εκεί θα παίζει με ένα discount 10% σε σχέση με τις ομοειδείς εταιρείες του εξωτερικού.

    Εμείς συμφωνούμε με την αναλύτρια, όσο πιο ψηλά τόσο πιο καλά.

    Αλλά πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι οι μετοχές είναι εταιρείες που έχουν μια κεφαλαιοποίηση και βγάζουν συγκεκριμένα κέρδη άσχετα αν πουλάνε λογισμικό, αλουμίνιο, πετρέλαιο κλπ.

    Η αναλύτρια συγκρίνει και βάζει στο ίδιο μπουκέτο την PROFILE με εταιρείες κολοσσούς όπως η TEMENOS, η INFOSYS και το SWORD Group.

    Καλή χρυσή η PROFILE αλλά μιλάμε είναι πολύ μικρή σε σύγκριση με αυτές τις εταιρείες. Μέρα με τη νύχτα.

    Για να καταλάβετε, η PROFILE θα έχει κύκλο εργασιών το 2019 16.3 εκ ευρώ και 1.8 εκ ευρώ ΚΜΦΔΜ και κοστίζει 40.4 εκ ευρώ. Δηλαδή παίζει 2,5 φορές τις πωλήσεις του 2019 και έχει ένα προβλεπόμενο P/E 2019 e = 22.44, τσάμπα πράγμα.

    Οι μάγκες ήταν αυτοί που αγόραζαν στα 0,70€ και έχουν βγάλει 4,5 φορές τα λεφτά τους.

    Εσύ φίλε αναγνώστη, όταν αγοράζεις την PROFILE στα 3,40€ για να βγάλεις 4,5 φορές τα λεφτά σου η μετοχή πρέπει να πάει στα 15,30€ (!!!!!) και η εταιρεία θα κοστίζει εκεί 180,72 εκατ. ευρώ.

    Γιατί όχι, όλα είναι πιθανά.

    Ας προσγειωθούμε όμως στην πραγματικότητα.

    Η PROFILE είναι πολύ μικρή εταιρεία και με πολύ χαμηλή εμπορευσιμότητα για να δικαιούται να παίζει με τους πολλαπλασιαστές που παίζουν οι κολοσσοί.

    Φυσικά, η εταιρεία είναι υγιέστατη και έχει εξαιρετικές προοπτικές.

    Μας κάνει τρομερή εντύπωση που η συγκεκριμένη αναλύτρια είναι τόσο γαλαντόμα με την PROFILE που την θυμήθηκε μετά από τεράστια άνοδο αλλά είναι πολύ φειδωλή για παράδειγμα με την  Τέρνα Ενεργειακή.

    Μια εταιρεία μεγάλη, υγιέστατη, με υψηλή εμπορευσιμότητα και με εξαιρετικές , σύμφωνα, με την προσωπική μας άποψη, προοπτικές.

    Για να έχετε μια συγκριτική εικόνα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αναλύτριας, για να παίξει η ΤΕΝΕΡΓΑ με EV/EBITDA 2020 e = 12.1 η τιμή της μετοχής πρέπει να πάει στα 16.42€.

    Φυσικά, εμείς δεν σας λέμε να παίξει με ένα EV/EBITDA = 12.1 αλλά μπορεί να παίξει κάλλιστα με ένα EV/EBITDA = 10.5.

    Γιατί μ’ αυτό τον πολλαπλασιαστή πουλήθηκε η ισπανική SAETA YIELD στο αμερικάνικο fund BROOKFIELD.

    Για να παίξει η Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ 0,22% 18,29 με ένα EV/EBITDA = 10.5 η τιμή πρέπει να πάει στα 13.60€.

    Απέχει παρασάγγας από την τιμή στόχο 8.00€ που έχει δώσει η αναλύτρια.

    Πάμε τώρα σε ένα άλλο παράδειγμα.

    Την προηγούμενη εβδομάδα, στις 6 Ιουνίου, έβγαλε report η EUROXX για την AEGEAN ΑΡΑΙΓ 0,33% 12,33  αναβαθμίζοντάς την από τα 9.70€ στα 11.20€ επειδή μειώθηκε το ρίσκο της χώρας και έτσι ο αναλυτής μείωσε το WACC από 7.5% σε 7.0%.

    Ο αναλυτής βλέπει το 2019 οι ελεύθερες ταμειακές ροές να είναι θετικές στα  46.9 εκ ευρώ, το 2020 αρνητικές 0.8 εκ ευρώ, αρνητικές το 2021 κατά 74,5 εκατ. ευρώ, αρνητικές το 2022, αρνητικές το 2023 και προσέξτε, προβαίνει σε εκτίμηση ότι το 2025 (!!!!!) θα έχει ταμειακές ροές στην εταιρεία 176,3 εκατ. ευρώ, στη στρατόσφαιρα δηλαδή και με βάση το long term growth στο 1.5% βγάζει ένα terminal value για τις ταμειακές ροές προς την εταιρεία στα 166.6 εκ ευρώ.

    Αντιλαμβάνεστε ότι ή ξέρει κάτι ο αναλυτής ή απλά είναι υπερβολικά αισιόδοξος.

    Το απίστευτο είναι ότι ο αναλυτής στη σελίδα 4 του report μας λέει ότι η AEGEAN πρέπει να παίζει με ένα προσδοκώμενο P/E 2019 = 9,7.

    Με βάση αυτή την παραδοχή, η τιμή στόχος βγαίνει στα 8,03€. Χαώδης η διαφορά φίλοι αναγνώστες, άλλο η τιμή στόχος τα 11,20€ άλλο τα 8,03€.

    Για να ξέρετε, η LUFTHANSA έχει ένα προβλεπόμενο P/E 2019 = 4.3 δηλαδή παίζει με discount 55.67% σε σχέση με την AEGEAN.

    Αλλά είπαμε, έπρεπε να αναβαθμιστεί ΤΩΡΑ (!!!) η τιμή στόχος. Έβγαλε εξαιρετικό Α τρίμηνο.

    Γι’ αυτό ο αναλυτής έπρεπε να προβεί σε άμεση αύξηση της τιμής στόχου. Μας κάνει τρομερή εντύπωση η διαφορά μεταχείρισης μεταξύ AEGEAN και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ.

    Κάποια εποχή η μετοχή της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ, όταν είχε μπει η EUROXX στο placement στα 4,35€,  ήταν αγαπημένη μετοχή της EUROXX.

    Όμως, από τότε που έφυγαν όλοι σχεδόν οι μεγάλοι της πελάτες, μεταξύ 5,00€ και 5,20€, την ξέχασε. Φυσικά, συνεχίζουν να την παρακολουθούν.

    Για να ξέρετε, το τελευταίο τους report είναι από 13 Ιουλίου 2018, με τιμή στόχο τα 7,20€.

    Από τότε το FORTRESS έχει εξαγοράσει τα αιολικά πάρκα του LIBRA GROUP με ένα EV/EBITDA = 9.5, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ έχει βγάλει αποτελέσματα έτους 2018.

    Αισίως φτάνουμε στις 16 Απριλίου που η Τέρνα Ενεργιακή  ανακοινώνει την εξαγορά αιολικού πάρκου στο Τέξας εγκατεστημένης ισχύος 200 MW, όσο δηλαδή έχει τώρα ο ΑΝΕΜΟΣ.

    Τα αποτελέσματα Α τριμήνου της Τέρνα Ενεργειακής που είδαν το φως της δημοσιότητας χθες ήταν εξαιρετικά. Δεν τα περίμενε κανείς. Σάρωσε όλες τις εκτιμήσεις.

    Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 15,5% από 71,7 εκατ. σε 82,7 εκατ. ευρώ, τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 17,9% από 45,7 εκατ. σε 53,9 εκατ. ευρώ και τα ΚΜΦΔΜ διπλασιάστηκαν από 11,4 εκατ. ευρώ σε 23 εκατ. ευρώ (!!!!!)

    Για να δούμε, θα ασχοληθεί ο αναλυτής της EUROXX τώρα;

    Εμείς πιστεύουμε ότι τώρα θα αναγκαστεί να αναβαθμίσει την τιμή στόχο η EUROXX. Δεν μπορεί να κάνει κι αλλιώς. Κράτησε πολλές καθυστερήσεις….

    Γι’ αυτό φίλοι αναγνώστες πρέπει πάντα να διαβάζετε όλη  την ανάλυση για την εταιρεία που σας ενδιαφέρει και να προσέχετε τις λεπτομέρειες.

    Γιατί όπως σας έχουμε πει πολλάκις η εμπιστοσύνη καλή αλλά ο έλεγχος καλύτερος (!!!!!).

    Τελειώνοντας,  επισημαίνουμε ότι η στήλη εκφράζει προσωπικές απόψεις και σε καμία περίπτωση δεν κάνουμε συστάσεις για την αγορά μετοχών.

    Πριν πάει στον ΠτΔ το ΧΑ ανέβηκε 6%

    Πριν ο Αλέξης πάει χθες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Χρηματιστήριο της Αθήνας πανηγύρισε και ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 3,28% και ο τραπεζικός δείκτης με 6,04%.

    Τίποτα δεν είναι τυχαίο, αρκεί ο επόμενος να αποδειχθεί ανώτερος των περιστάσεων…

    Όταν ο Παύλος εμπιστεύθηκε τον κυρ Αλέκο και τον Δραγασάκη

    Μαθαίνω ότι η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ 1,66% 7,34 και συγκεκριμένα ο διευθύνων σύμβουλός της Παύλος Μυλωνάς δεν μπορεί ακόμη να πιστέψει ότι η κυβέρνηση την τελευταία στιγμή αθέτησε την συμφωνία για το ΛΕΠΕΤΕ.

    Αγαπητέ Παύλο, είναι δυνατόν να πιστέψει κάποιος τον κυρ Αλέκο και τον Δραγασάκη… Πόσω μάλλον, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών…

    Μάλιστα, η στήλη πληροφορείται ότι την Παρασκευή το μεσημέρι ο στενός κύκλος του Μαξίμου τα έριχναν για μια ακόμη φορά στον Τάσο Πετρόπουλο (υφυπουργό Εργασίας) ότι δήθεν εκείνος ήθελε την τροπολογία διότι οι συνταξιούχοι της Εθνικής είναι πελάτες του δικηγορικού του γραφείου…

    Η αλήθεια είναι πως πράγματι είναι πελάτες, ωστόσο ο Πετρόπουλος δεν έκανε του κεφαλιού του αλλά ήταν σε πλήρη συνεννόηση με τον κυρ Αλέκο!

    Ζάλισαν τον Πανταλάκη για τον Καλογρίτσα!

    Η στήλη έψαξε και επιβεβαίωσε την φημολογία των τελευταίων εβδομάδων ότι τα παιδιά του Μεγάρου Μαξίμου έβαλαν λυτούς και δεμένους να πιέσουν τον διευθύνοντα σύμβουλο της Attica Bank Θεόδωρο Πανταλάκη για να ανοίξει γραμμή χρηματοδότησης στον ΣΥΡΙΖΑΙΟ εργολάβο- κατασκευαστή Καλογρίτσα…

    Οι προσπάθειες έπεσαν στο κενό και τώρα πια είναι αργά δεδομένου ότι εισήλθαμε και επισήμως στην προεκλογική περίοδο…

    Η μελαγχολία του Χαράλαμπου

    Σε βαθιά μελαγχολία μαθαίνω ότι έχει πέσει ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης.

    Οι κακές γλώσσες λένε ότι του άρεσε ο θώκος της ΕΚ και τώρα που θα κληθεί να την εγκαταλείψει νιώθει άσχημα…

    the wise man
    the wise man



    ΣΧΟΛΙΑ