• The Wiseman

    Forthnet: Οταν οι …υγιείς εταιρίες δίνουν bonus στα αφεντικά (Πάνος Παπαδόπουλος)

    the wise man

    the wise man


    Το σκληρό πόκερ για το Υγεία

    Η πρόταση του CVC Capital (Hellenic Healthcare) είναι δεσμευτική και ανέρχεται στο 0,92 ευρώ ανά μετοχή. Η μη δεσμευτική προσφορά της CVC, είχε αναφερθεί σε δημοσιεύματα, ανέρχονταν στα 1,05 ευρώ και προσαρμόστηκε στα 0,92 ευρώ μετά τη διενέργεια του due diligence. Η πρόταση της Αποσοτολόπουλος Συμμετοχών στο 0,95 ευρώ ανά μετοχή βασίζεται σε μη δεσμευτική προσφορά για την χρηματοδότησή της από την HIG Capital International.

    Η διαφορά των δύο προτάσεων είναι μεγάλη, ενώ στο τίμημα σχετικά μικρή. Ωστόσο, εάν αν απορριφθεί από τη MIG η διενέργεια due diligence, σημασία έχει η αιτιολόγηση. Η επιμονή της πλευράς Αποστολόπουλου δείχνει να σχετίζεται περισσότερο με το due diligence παρά με την απόκτηση του Υγεία, λένε κάποιοι κακεντρεχείς στην αγορά, ώστε να αποκτήσει πρόσβαση σε ουσιώδης σημασίας εταιρικά στοιχεία του βασικού του ανταγωνιστή.

    Χθες δεν υπήρξε κάποια ουσιαστική εξέλιξη και η αγορά αναμένει να συνεδριάσει το δ.σ. της MIG. Τέλος, από το περιβάλλον του Ιατρικού Αθηνών διαρρέεται ότι ο Γιώργος Αποστολόπουλος ασχολείται πλέον προσωπικά την υπόθεση «Υγεία». 

    Τι συνέβη με το bonus του Πάνου Παπαδόπουλου;

    Στο μακρινό Ηράκλειο την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση της Forthnet. Η στήλη δεν είχε τη χαρά να παραβρεθεί αλλά διάβασε την ανακοίνωση της εταιρείας για τα θέματα της γενικής συνέλευσης. Όλα εγκρίθηκαν με ποσοστά 99%, εκτός από ένα. Αυτό για το bonus του Πάνου Παπαδόπουλου. 

    “Υπέρ” ψήφισε το 60,8% του εκπροσωπούμενου μετοχικού κεφαλαίου και “Κατά” το 39,2%. Το bonus επίτευξης στόχων για το 2017 “πέρασε “ από τη γενική συνέλευση, όχι όμως χωρίς αντιδράσεις και μάλιστα ηχηρές…

    Και πως άλλωστε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά όταν σε μια βαρύτατα ζημιογόνο εταιρεία, ο διευθύνων σύμβουλος λαμβάνει σταθερά bonus την τελευταία τριτία και πιο πίσω ετεροχρονισμένες έκτακτες αμοιβές παραγωγικότητας, για τις χρήσεις 2011, 2012 και 2014. To Θέμα το ειχε αποκαλυψει το mononews προ ημερων. Ο CEO της εταιριας επι της ουσιας λαμβανει περισσοτερα χρηματα κατ ετος και απο τον επκεφαλης της ΕΚΤ Μ. Ντραγκι.

    Το 2016 και 2016 δόθηκαν μπόνους επίτευξης στόχων σε χρονιές που η εταιρεία είχε ζημιές προ φόρων 50 εκατ.ευρώ και 25 εκατ.ευρώ αντίστοιχα, ενώ πέρυσι οι ζημιές έφθασαν τα 32,8 εκατ.ευρώ.

    Χτυπήματα με στόχο το νοκ-αουτ στην Ελλάκτωρ

    Την Παρασκευή ο Λεωνίδας Μπόμπολας έκανε λόγο στους Financial Times για τεράστιες ζημιές από έργα εκτός Ελλάδας, και κυρίως από αυτά στη Μέση Ανατολή και το Κατάρ. Ερωτηθείς επίσης για τις δικαστικές υποθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας στην Κύπρο (Helector Cyprus) ο κ. Μπόμπολας δήλωσε ότι «η διαδικασία επίλυσης της υπόθεσης της Κύπρου έγινε μία ευκαιρία για την προώθηση της καινοτομίας». «Εφαρμόσαμε ένα πρόγραμμα ηθικής και σχηματίσαμε μία ομάδα κανονιστικής συμμόρφωσης σε επίπεδο Ομίλου. Επίσης συνεργαστήκαμε με την ελληνική αντιπροσωπεία της ΜΚΟ «Διεθνής Διαφάνεια» (TransparencyInternational) προκειμένου να δούμε πώς μπορούμε να διατηρήσουμε μία πολιτική μηδενικής ανοχής για το χρηματισμό και τη διαφθορά».

    Οι αναφορές αυτές «ερέθισαν» το αντίπαλο στρατόπεδο Καλλιτσάντση και η στήλη μαθαίνει ότι επίκεινται ηχηρές απαντήσεις στους ισχυρισμούς αυτούς.

    Προς το παρόν διαρρέεται ότι ο Λ. Μπόμπολας παρότι CEO ενός τόσο μεγάλου ομίλου δεν μπορεί να ταξιδέψει στο εξωτερικό τα τελευταία δύο χρόνια, διότι εκκρεμεί ένταλμα από τις Αρχές της Κύπρου.

    Η στήλη εκφράζει την απορία της και δεν υιοθετεί όσα λέγονται, εάν όμως ισχύει τότε το επίπεδο της εταιρικής διακυβέρνησης και μάλιστα σε επίπεδο διοίκησης στην Ελλάκτωρ πράγματι υποφέρει.

    Ανοίγουν τα χαρτιά τους για τα ΕΛΠΕ

    Θέμα χρόνου είναι η ανακοίνωση της short list των υποψήφιων επενδυτών για το 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων. Οι πέντε ενδιαφερόμενοι που κατέθεσαν μη δεσμευτικές προσφορές είναι οι Alrai Group Holdings Limited, Carbon Asset Μanagement DWC-LLC και Alshaheen Group SA (σε κοινοπραξία), Gupta Family Group Alliance, Glencore Energy UK LTD και Vitol Holding BV.

    Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 2 έως 3 σχήματα που περνάνε στην επόμενη φάση . Είναι βέβαιο ότι στη δεύτερη φάση, αυτή των δεσμευτικών προσφορών, θα υπάρξουν κοινοπραξίες εταιρειών που θα προκριθούν στη short list με άλλες πετρελαϊκές που δεν εμφανίστηκαν στην πρώτη φάση της μη δεσμευτικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

    Ψάχνεται η Intralot στις ΗΠΑ

    Μέχρι το 2015 ανανέωσε το συμβόλαιο με τη λοταρία του New Hampshire η INTRALOT, η συνεργασία των δύο πλευρών ξεκίνησε το 2010. Η IBG έχει εκτιμήσει ότι η έναρξη του αθλητικού στοιχήματος στις ΗΠΑ θα μπορούσε να προσθέσει περόνη τα 70 εκατ.ευρώ στα Ebitda της εταιρείας και ελεύθερες ταμειακές ροές 48 εκατ. ευρώ μέχρι το 2022. Αν και είναι νωρίς ακόμη, η εταιρεία αναζητά χρηματοδοτικά μοντέλα για την ανάταξη των εργασιών της στις ΗΠΑ. Μεταξύ αυτών, εξετάζεται και μια εισαγωγή της Intralot USA στο NYSE. Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη ωστόσο, αφού το περιβάλλον στα χρηματιστήρια δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό. 

    Η εταιρεία αποφάσισε επίσης να μην κατέβει στο διαγωνισμό για τη λοταρία της Βραζιλίας, όπως έπραξαν και άλλες μεγάλες εταιρείες του χώρου, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας στη χώρα.

    the wise man
    the wise man



    ΣΧΟΛΙΑ