• Μπαράζ συναντήσεων Μητσοτάκη για τον σχεδιασμό της άρσης του lockdown, τι συμβαίνει με τον Θανόπουλο της Morgan Stanley και το ράλι της Ελλάκτωρ

    Χθες η Wall έκανε ράλι και έκλεισε με κέρδη 558 μονάδων, ενώ η μετοχή της Amazon βρέθηκε σε νέα  υψηλά.

    the wise man
    image
    the wise man

    Μαξίμου Ι: Συναντήσεις με φορείς, εργοδότες και κοινωνικούς εταίρους

    Στο Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζουν με προσοχή και υπό τις εντολές του Σωτήρη Τσιόδρα και όλης της επιστημονικής ομάδας που ασχολείται με τον covid-19, τα βήματα επαναφοράς της λειτουργίας της αγοράς αλλά και της κοινωνίας, μετά την άρση της καραντίνας.

    Πληροφορούμαι ότι όλο το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι στηρίζεται στο εξής δεδομένο: Ότι ο κορονοϊός δεν έχει πεθάνει, θα κυκλοφορεί προφανώς με μικρότερη ένταση και ελέω θέρους και, σαφώς – κάτι που όλοι επιστήμονες αλλά και κυβερνητικοί επισημαίνουν στις δημόσιες δηλώσεις τους – θα επανέλθει το Φθινόπωρο όπως όλοι οι κορονοϊοί.

    Με δεδομένο ότι όσο δεν υπάρχει φάρμακο – το οποίο θα μπορούμε να το παίρνουμε στο σπίτι μας και όχι με νοσηλεία στο νοσοκομείο – και σαφώς εμβόλιο το άνοιγμα θα γίνει με αυστηρές προδιαγραφές με στόχο την προφύλαξη της υγείας των πολιτών και της αποφυγής εξάπλωσης του κορωνοϊού.

    Για τον λόγο αυτό αμέσως μετά το Πάσχα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και όλο το υγειονομικό επιτελείο θα συναντηθούν με τους φορείς της αγοράς και των επιχειρήσεων (συν κοινωνικούς εταίρους) για να συνεργαστούν όλοι ως προς τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμόζουν οι επιχειρηματίες και οι εργοδότες.

    Μαξίμου ΙΙ: Άνοιγμα με λιγότερα τραπέζια και προφύλαξη

    Κι ενώ όλοι – σε ολόκληρο τον πλανήτη – αναμένουμε καρτερικά την επιστήμη να κάνει το θαύμα της, οι δραστηριότητες δεν θα επανέλθουν στην πρότερη κατάσταση αυτόματα. Θα περάσει καιρός και η επαναφορά θα είναι μακρόσυρτη και σταδιακή… και με ευρωπαϊκά πρωτόκολλα, τουλάχιστον στην γενική κατεύθυνση.

    Η στήλη πληροφορείται ότι για παράδειγμα ένα εστιατόριο – εξου και οι συνεργασία των κυβερνητικών με τους θεσμικούς φορείς των κλάδων – που θα ανοίξει όταν αποφασιστεί η άρση του lockdown θα κληθεί να μειώσει τον αριθμό των τραπεζιών του. Είχε δηλαδή 50 τραπέζια θα τα μειώσει maximum στο μισό.

    Κι αυτό διότι η βασική οδηγία είναι: πρέπει να υπάρχουν αποστάσεις. Το ίδιο θα ισχύσει όπως μαθαίνω και για τον αριθμό των καθισμάτων. Οι επιχειρηματίες π.χ. της εστίασης θα κληθούν να λάβουν μέτρα ασφαλείας ώστε να μην δημιουργείται συνωστισμός σε κοινόχρηστους χώρους – πέραν των τραπεζιών – όπως για παράδειγμα οι τουαλέτες.

    Όπως καταλαβαίνουμε όλοι οι κανόνες θα είναι αυστηροί, η ατομική ευθύνη σημαντική έτσι ώστε να συνεχίσουμε να κερδίζουμε χρόνο περιμένοντας την επιστήμη: τα γρήγορα τεστ, τα τεστ αντισωμάτων, το φάρμακο και εν τέλει το εμβόλιο. Αντίστοιχοι κανόνες θα υπάρξουν για τις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες.

    Κι όλα αυτά σχεδιάζονται προκειμένου να μην υπάρξει αναζωπύρωση. Κι όπως τόνισε εχθές ο Σωτήρης Τσιόδρας: «πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι είναι μια δυναμική κατάσταση.

    Αν δεις ότι ξεφεύγει η κατάσταση, επανέρχεσαι σε μέτρα. Κι αυτό θα το δούμε να γίνεται με αυτό τον ιό μέχρι να έχουμε ένα εμβόλιο. Και αυτό θα γίνει για να προστατέψεις το σύστημα υγείας και να χτίζεις σιγά σιγά τη συλλογική ανοσία».

    Οι θεσμοί και οι τραπεζίτες

    Τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των θεσμών θα έχουν σήμερα- εκτός απροόπτου – οι διοικήσεις των τραπεζών στο πλαίσιο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

    Τα θέματα αρκετά με αιχμή της συνέπειες του covid-19 στα δανειακά χαρτοφυλάκια αλλά και τι θα γίνει με την προστασία της πρώτης κατοικίας και τι γίνεται με το νέο πτωχευτικό πλαίσιο.

    Πράσινη η WALL και  το ΧΑ

    Σιγά-σιγά παίρνει τα πάνω της – χωρίς εξάρσεις – η χρηματιστηριακή αγορά. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει κάτι καθώς έχουμε μπροστά μας την Σύνοδο Κορυφής στην οποία οι ηγέτες της Γηραιάς Ηπείρου θα αποφασίσουν για το Ταμείο Στήριξης.

    Αυτό βέβαια που ενδιαφέρει τις αγορές είναι το ύψος των κονδυλίων, κυρίως όμως οι όροι διάθεσης. Διότι για την Ευρώπη μιλάμε…

    Πάντως χθες η Wall έκανε ράλι και έκλεισε με κέρδη 558 μονάδων, ενώ η μετοχή της Amazon βρέθηκε σε νέα  υψηλά στα 2.283 δολάρια μετά την ανακοίνωση ότι θα προσλάβει 75.000 υπαλλήλους.

    Επίσης στην Αθήνα μια από τις  μετοχές που ξεχώρισε ήταν ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 1,17% 2,60 που κέρδισε περίπου 20%, και έκλεισε στα 0.98 ευρώ. Η μετοχή στις 3 Απριλίου βρέθηκε στα 0,53 ευρώ. Ο λόγος; Μαθαίνω ότι σύντομα θα υπάρχουν καλά νέα σε επιχειρηματικό επίπεδο.

    Έξοδο στις αγορές, με στόχο την ενίσχυση του Ταμείου

    Η κρίση που προκαλεί ο κορονοϊός στην οικονομία είναι ανεπανάληπτη. Το ΔΝΤ στην έκθεσή του κάνει λόγω για ύφεση 10% στην ελληνική οικονομία και μάλιστα αναφέρει ότι η Ελλάδα θα βρεθεί οικονομικά σε χειρότερη θέση σε σχέση με τις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρώπης.

    Αυτά βλέπει ο Σταϊκούρας και είναι έτοιμος να βγει στις αγορές με έκδοση 7ετούς ομολόγου. Το δημόσιο μαζεύει ρευστό καθώς η επόμενη ημέρα είναι δύσκολη και οι ευρωπαϊκοί πόροι ελάχιστοι και με όρους μνημονίου.

    Φεύγει (;) από την Morgan Stanley

    Η στήλη πληροφορείται ότι το στέλεχος της Morgan Stanley Νάσος Θανόπουλος, υπεύθυνος μεταξύ άλλων και για την Ελλάδα ετοιμάζει – εκτός απρόοπτου – την αποχώρησή του από την επενδυτική τράπεζα. Αληθεύει;

    Πρόκειται για στέλεχος με αξιόλογη εμπειρία και κουμπάρος του Πρίγκιπα Νικόλαου.