• Οικονομία

  Θεοχάρης: Ξεκινούν σήμερα οι φορολογικές δηλώσεις – Αρχίζουμε τους ελέγχους από τα «μεγάλα ψάρια»

  • NewsRoom

  Ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης


  Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων όπως ανέφερε το πρωί στην ΕΡΤ ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης. «Από σήμερα, 25 Απριλίου 2024, ανοίγει η πλατφόρμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, με προθεσμία έως τις 26 Ιουλίου. Οι προβλεπόμενες δόσεις για την εξόφληση των οφειλών είναι 8 και φτάνουν έως το Φεβρουάριο του 2025, ενώ αν κάποιος επιλέξει την εφάπαξ πληρωμή ολόκληρου του οφειλόμενου ποσού, δικαιούται έκπτωσης 3%», ανέφερε.

  Επιπλέον, ο κ. Χάρης Θεοχάρης τόνισε πως «φέτος είχαμε αλλαγές, κυρίως επειδή νομοθετήσαμε μια πολύ σημαντική καινοτομία, την αυτόματη συμπλήρωση και υποβολή της φορολογικής δήλωσης για πάρα πολλούς συμπολίτες μας. Οπότε, πλέον, ακόμη και εάν κάποιος ξεχάσει να υποβάλει τη δήλωσή του εμπρόθεσμα, δεν κινδυνεύει να επιβαρυνθεί με πρόστιμο, εφόσον η δήλωση θα έχει υποβληθεί αυτομάτως.

  Όμως, ακριβώς, λόγω αυτής της νομοθέτησης, χρειάστηκε να μεταθέσουμε την ημερομηνία έναρξης υποβολής των δηλώσεων. Συνήθως αυτό συνέβαινε στις 30 Μαρτίου, φέτος όμως τείνουμε ένα χέρι εμπιστοσύνης στους λογιστές και στους φορολογούμενους, ανοίγοντας τη διαδικασία των δηλώσεων στις 25 Απριλίου. Με την αναπροσαρμογή των προθεσμιών, όλοι μπορούμε να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας εγκαίρως, διότι δεν θα δώσουμε καμία άλλη παράταση».

  Ελέγχους σε «μεγάλα ψάρια»

  Σε σχέση με το ζήτημα της διασύνδεσης POS και ταμειακών μηχανών, ο Υφυπουργός τόνισε ότι «δεν πρόκειται να δοθεί καμία άλλη παράταση. Αυτό το οικονομικό επιτελείο, αυτή η διοίκηση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δεν δίνει παρατάσεις. Η μεθοδολογία μας είναι συγκεκριμένη. Ξεκινάμε αμέσως και θα δημοσιοποιήσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν οι έλεγχοι. Οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από τα ‘μεγάλα ψάρια’.

  Δεν θα ξεκινήσουμε από τους μικρούς για να καταλήξουμε στους μεγάλους, διότι οι μεγάλοι προφανώς έχουν αυξημένους οικονομικούς πόρους και δυνατότητες. Πάντως, το 94% των υπόχρεων έχει ήδη ολοκληρώσει τη διαδικασία διασύνδεσης ή έχει κλείσει το ραντεβού, ώστε το ζήτημα να έχει τελειώσει μέχρι το τέλος Απριλίου. Από τη δική μας πλευρά, ως Υπουργείο Οικονομικών, από σεβασμό στην προσπάθεια αυτών των συνεπών ανθρώπων, δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις στο υπόλοιπο 6%».

  Ο κ. Θεοχάρης σχολίασε, ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ότι «όποιος αμφισβητεί το τεκμαρτό εισόδημα, πρέπει να το αποδείξει. Ο τρόπος ζωής του πρέπει να ταιριάζει με αυτό το εισόδημα, το οποίο αποτελεί εμμέσως ένα μίνι ‘πόθεν έσχες’. Δηλαδή, δεν μπορεί να δηλώνεις 2 ή 3 χιλιάδες ευρώ σαν ετήσιο εισόδημα και να κάνεις π.χ. ταξίδια στο εξωτερικό, να ζεις μια εντελώς διαφορετική καθημερινότητα. Στην περίπτωση αυτή δεν τίθεται θέμα καμίας περαίωσης, αλλά αυτή τη στιγμή, όταν κάποιος ελεγχθεί, με βάση τους κανόνες της ΑΑΔΕ, δεν μπορεί να γίνει ξανά έλεγχος».

  Προμήθειες τραπεζών

  Ακολούθως, ως προς τις προμήθειες των τραπεζών, ο κ. Χάρης Θεοχάρης χαρακτήρισε το θέμα ως σημαντικό, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «ο περιπτεράς πληρώνει προμήθεια για κάθε συναλλαγή. Τις επόμενες μέρες θα έρθει σχετική νομοθεσία. Δώσαμε το χρόνο στην αγορά να κάνει τις απαραίτητες συνεννοήσεις, ωστόσο δεν φαίνεται ότι η συμφωνία αυτή θα είναι άμεση. Για εμάς ο χρόνος έχει τελειώσει και γι’ αυτό νομοθετούμε τις επόμενες ημέρες τη μείωση των τραπεζικών προμηθειών για συναλλαγές έως 10 ευρώ».

  Τέλη κυκλοφορίας

  Σχετικά με τα Τέλη Κυκλοφορίας Οχημάτων, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι «από 1ης Μαΐου θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία πληρωμής των Τελών ανά μήνα. Ασφαλώς όμως ισχύει ως έχει το πρόστιμο που προβλέπεται για την περίπτωση που κάποιος κινεί το όχημά του, ενώ το έχει δηλώσει σε ακινησία. Και είναι ένα πρόστιμο ύψος 10.000 ευρώ, διότι πρόκειται για μια πολύ σοβαρή παράβαση».

  Διαβάστε επίσης:

  Σκέρτσος: Η απέραντη πολιτική υποκρισία των «άκρων»

  Αναλυτές για Mytilineos: H πρώτη ανάγνωση για τα αποτελέσματα και το dual listing

  Nestle: Γιατί κλείνει πηγή της στη Γαλλία και καταστρέφει 2 εκατ. μπουκάλια μεταλλικό νερό – Απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου  ΣΧΟΛΙΑ