• Οικονομία

    Τετ α τετ Τσακαλώτου – Λαγκάρντ για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ

    • NewsRoom


    Την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται συζητήσει σήμερα Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

    Η Ελλάδα πρόκειται να ακολουθήσει το παράδειγμα της Πορτογαλίας, υποβάλλοντας αίτημα για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους του ακριβού χρέους της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με τον υπουργό Οικονομικών να πηγαίνει στη συνάντηση αρκετά αισιόδοξος. Μάλιστα όπως προέβλεψε πρόσφατα σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση «τελικά, όλοι θα δεχθούν την αποπληρωμή του ΔΝΤ», ακόμη και οι χώρες που έως τώρα έχουν διατυπώσει επιφυλάξεις (δηλαδή, η Γερμανία και η Ολλανδία). «Πάντα ελπίζεις ότι και οι πολιτικοί θα έχουν μία βάση ορθολογισμού», είπε χαρακτηριστικά.

    Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση αποσκοπεί στην πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων προς το ΔΝΤ, τα οποία φθάνουν τα 3,5 δισ. ευρώ, έχουν επιτόκιο γύρω στο 5% και το ελληνικό σχέδιο προβλέπει την αποπληρωμή τους ενδεχομένως και πριν από το καλοκαίρι. Στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης περιλαμβάνεται και ένα πιο προχωρημένο σενάριο που προβλέπει προκαταβολή των δόσεων που ωριμάζουν το 2021.  Πρόκειται για ένα ποσό που φθάνει το 1,9 δισ. ευρώ, όμως οι πιθανότητες πρόωρου μηδενισμού αυτής της οφειλής είναι εξαιρετικά περιορισμένες, αφού πρόκειται για χρέος με επιτόκιο οριακά πάνω από το 2%.

    Η συνάντηση θα γίνει στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Μάλιστα εκτός από τον αναπληρωτή διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, παρών θα είναι και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, η οποίος θεωρείται πρόσωπο κλειδί καθώς για να μπορέσει η Ελλάδα να πάρει «πρόωρο διαζύγιο» με το ΔΝΤ θα πρέπει να έχει το πράσινο φως από τον ΕSM.

    Χθες, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στο CNBC, ερωτηθείς για την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ, εμφανίσθηκε να υποστηρίζει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

    «Εφόσον η Ελλάδα θέλει να αποπληρώσει το ΔΝΤ νωρίτερα θα πρέπει να διαβουλευθεί με του πιστωτές της. Αλλά αυτό είναι ένα θετικό σημάδι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Το Ταμείο από την πλευρά του έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως βλέπει θετικά αυτή την εξέλιξη, αφενός διότι θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στην βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αφετέρου διότι θα περιορίσει το ρίσκο του ΔΝΤ και θα ενισχύσει τα οικονομικά του μεγέθη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Προειδοποιεί το ΔΝΤ: Κίνδυνος για Ιταλία, ευκαιρίες στη Γερμανία – Τι λέει για Ελλάδα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τσακαλώτος: Τα επιχειρήματα υπέρ της πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πρόωρο διαζύγιο από το ΔΝΤ θέλει η Αθήνα – Ακριβά τα δάνεια



    ΣΧΟΛΙΑ