• Οικονομία

    Τέσσερις μήνες παράταση στην αποπληρωμή 1,08 δισ. ευρώ εισφορών του 2019

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    vroutsis βρούτσης

    Γιάννης Βρούτσης,


    Παράταση τεσσάρων μηνών για την αποπληρωμή 1,08 δισ. ευρώ ασφαλιστικών εισφορών που προέκυψαν από την εκκαθάριση του έτους 2019 δίνει η κυβέρνηση σε περισσότερους από 800.000 μη μισθωτούς, μισθωτούς με παράλληλη απασχόληση και αγρότες.

    Την Δευτέρα αναμένεται να κατατεθεί τροπολογία στην Βουλή από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση που θα προβλέπει ότι η αποπληρωμή της πρώτης από τις πέντε δόσεις αποπληρωμής δεν θα ξεκινήσει στο τέλος Νοεμβρίου, αλλά στις 31 Μαρτίου 2021.

    Ο κ. Βρούτσης σε δηλώσεις τους ανέφερε ότι «Με πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας, θα κατατεθεί τροπολογία εντός της εβδομάδας, βάσει της οποίας οι δύο δόσεις γίνονται πέντε, για να διευκολυνθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες, με το χρεωστικό υπόλοιπο», προσθέτοντας ότι, με τη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, δεν συνδέεται πλέον το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα, που μετέτρεπε το ασφαλιστικό σε φορολογικό.

    Πρόκειται αναμφίβολα για μια απόφαση που στην παρούσα εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία που έχει προκαλέσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, δίνει βαθιά «ανάσα» στους μισούς περίπου μη μισθωτούς εργαζομένους και τους δίνει ένα σημαντικό χρονικό περιθώριο για να διαχειριστούν όσο το δυνατόν καλύτερα την δραματική συρρίκνωση του εισοδήματός τους.

    Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του e-ΕΦΚΑ, 800.349 ελεύθεροι επαγγελματίες,   αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί με παράλληλη απασχόληση και αγρότες κατά μέσο όρο, καλούνται να πληρώσουν 1.355,61 ευρώ έκαστος, σε πέντε μηνιαίες δόσεις με το συνολικό ποσό οφειλής τους να ανέρχεται σε 1,08 δισ. ευρώ. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 53% του συνόλου των μη μισθωτών, οι οποίοι τον προηγούμενο χρόνο πλήρωσαν εισφορές χαμηλότερες από αυτές που αντιστοιχούσαν στο εισόδημα που τελικά δήλωσαν στη φορολογική δήλωση για το 2019.

    Παράλληλα ο e- ΕΦΚΑ θα κληθεί να επιστρέψει 208,3 εκατ. ευρώ σε περίπου 345.000 ασφαλισμένους που πλήρωσαν υψηλότερα ποσά από αυτά που αντιστοιχούσαν στο δηλωθέν εισόδημά τους, ενώ σε 359.000 ασφαλισμένους προέκυψε μηδενικό αποτέλεσμα στην εκκαθάριση.

    Με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των ειδοποιητηρίων του 2019  κλείνει οριστικά το κεφάλαιο της πολύπλοκης διαδικασίας υπολογισμού και είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών για 1,5 εκατομμύριο ασφαλισμένους που εισήγαγε ο νόμος 4387/2016 (Κατρούγκαλου), καθώς από 1/1/2020 οι ασφαλισμένοι επιλέγουν στην αρχή κάθε χρόνου το ύψος των μηνιαίων εισφορών που θα καταβάλουν με βάση την οικονομική τους δυνατότητα. Για την εξόφληση των συγκεκριμένων δόσεων εισφορών θα χρησιμοποιηθούν οι κωδικοί εντολής πληρωμής που ίσχυαν έως τις 31/12/2019.

    Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος Κατρούγκαλου προέβλεπε ότι οι ασφαλισμένοι οφείλουν να καταβάλλουν για οποιοδήποτε εισόδημα έχουν από ελεύθερη δραστηριότητα αρχικά 20% σε ασφαλιστικές εισφορές, το οποίο στη συνέχεια μειώθηκε στο 13,33%. Ωστόσο, η εκκαθάριση των εισφορών έρχονταν μετά από έναν χρόνο που υποβάλλονταν οι φορολογικές δηλώσεις και μετά την εκκαθάριση εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι καλούνταν μαζί με τις τρέχουσες εισφορές να καταβάλλουν επιπλέον ποσά  για το προηγούμενο έτος.

    Ο συγκεκριμένος τρόπος υπολογισμού κρίθηκε αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας για τους μη έχοντες εργοδότη (αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες) σε σύγκριση με τους μισθωτούς, καθώς αντίκειται στην αρχή της ισότητας. Εκτός συντάγματος θεωρεί το δικαστήριο το όριο του 20% που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου, ενώ αντίστοιχα το ανάλογο ποσοστό για μισθωτούς είναι 6% διότι το υπόλοιπο είναι από τον εργοδότη.

    Από τη 1η Ιανουαρίου του 2020 αποσυνδέεται ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών από το δηλωθέν εισόδημα. Οι μη μισθωτοί επιλέγουν από συγκεκριμένες ασφαλιστικές κατηγορίες. Επτά ασφαλιστικές κατηγορίες για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, εκ των οποίων μία θεωρείται ειδική ασφαλιστική κατηγορία και απευθύνεται σε νέους επαγγελματίες για τα 5 πρώτα έτη ασφάλισης και έξι κατηγορίες για αγρότες. Η κατάταξη σε μία από τις κατηγορίες αυτές γίνεται με ελεύθερη επιλογή μετά από υποβολή σχετικής αίτησης.

    Τι προβλέπει η τροπολογία που έχει στη διάθεσή του το mononews  

    Επιμήκυνση δόσεων εκκαθάρισης των εισφορών του έτους 2019

    1.Σε περίπτωση που από την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών τους έτους 2019 των μη μισθωτών, μισθωτών με παράλληλη απασχόληση και αγροτών προκύπτει διαφορά που πρέπει να καταβληθεί από τους ασφαλισμένους (χρεωστικό υπόλοιπο) αυτή καταβάλλεται, ισομερώς κατανεμημένη, σε πέντε μηνιαίες δόσεις ανεξαρτήτως του ύψους του ποσού της μηνιαίας δόσης.

    1. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την 31η.3.2021. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα. Ο οφειλέτης δύναται να επιλέξει, σε οποιοδήποτε στάδιο, την εφάπαξ εξόφληση του υπόλοιπου αριθμού των δόσεων.
    2. Εάν η μηνιαία δόση οφειλής δεν καταβληθεί εμπρόθεσμα, επιβάλλεται ο προβλεπόμενος τόκος καθυστέρησης σύμφωνα με το άρθρο πρώτο της παρ. ΙΑ, υποπαραγράφου ΙΑ.2, παρ. 11 του ν.4152/2013 όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 4 του άρθρου δεύτερου του ν.4158/2013, επί του ποσού της μηνιαίας δόσης που καταβάλλεται εκπρόθεσμα.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ