• Οικονομία

    Τέσσερις κλίμακες για τη φορολόγηση συντάξεων και εφάπαξ επαγγελματικών ταμείων

    Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης

    Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης


    Τι ανακοινώνει σήμερα στο υπουργικό ο Άδωνις Γεωργιάδης

    Κλιμακωτή φορολόγηση για τις συντάξεις και τα εφάπαξ, που καταβάλλονται από ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης (ΤΕΑ) και ομαδικά ασφαλιστικά συμβόλαια, ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης θα περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας που θα παρουσιάσει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέες κλίμακες θα έχουν ως εξής:

    • Για 0-5 έτη ασφάλισης θα προβλέπεται 20% φορολόγηση για τα εφάπαξ και 10% για τη σύνταξη.
    • Για 5-10 έτη ασφάλισης θα προβλέπεται 15% φορολόγηση για τα εφάπαξ και 7,5% για τη σύνταξη.
    • Για 10-15 έτη ασφάλισης θα προβλέπεται 10% φορολόγηση για τα εφάπαξ και 5 % για τη σύνταξη.
    • Για 15-20 έτη και πάνω θα προβλέπεται 5% φορολόγηση για τα εφάπαξ και 2,5% για τη σύνταξη.

    Ακόμη με το νομοσχέδιο προωθούνται οι παρακάτω αλλαγές:

    1. Καθιερώνεται ένα πρότυπο καταστατικό
    2. Αποποιούνται οι διαδικασίες για τη σύσταση των ΤΕΑ
    3. Θεσπίζονται κανόνες για την επίτευξη καλύτερων παροχών και την αύξηση της εμπιστοσύνης των ασφαλισμένων προς τα ΤΕΑ
    4. Διευκολύνεται η ίδρυση ΤΕΑ από περισσότερους εργοδότες χωρίς όμως να απαιτείται επαγγελματική συνάφεια. Αυτό γίνεται προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα και σε μικρότερες επιχειρήσεις να εντάξουν τους εργαζόμενους τους
    5. Εισάγεται ενιαία φορολογική αντιμετώπιση των ΤΕΑ και των ομαδικών ασφαλιστηρίων
    6. Από το 2025 η εποπτεία ΤΕΑ πάει στην Τράπεζα της Ελλάδος για να συγκεντρωθεί η εποπτεία σε μία ενιαία αρχή κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
    7. Σταδιακά θα μετατραπούν τα αλληλοβοηθητικά ταμεία σε ΤΕΑ
    8. Δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς της αποταμίευσης μεταξύ διαφορετικών ΤΕΑ ενώ επιτρέπονται και μεταβολές κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου.
    9. Δίνεται η δυνατότητας στον ασφαλισμένο να λάβει την παροχή πρόωρα με αυξημένο φορολογικό συντελεστή με την προϋπόθεση ότι έχει τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης στο ΤΕΑ.
    10. Για να λάβει ο ασφαλισμένος την παροχή από το ΤΕΑ θα πρέπει:

    –  ή να έχει συνταξιοδοτηθεί από το ασφαλιστικό του ταμείο

    – ή να έχει συμπληρώσει το 67ο έτος ηλικίας του ανεξάρτητα από τα έτη ασφάλισης

    – ή να έχει συμπληρώσει το 55ο έτος ηλικίας με 20 χρόνια ασφάλισης.

     Αν ο ασφαλισμένος πληροί κάποια από τις δύο τελευταίες προϋποθέσεις, είναι δηλαδή 67 ετών ή 55 ετών με 20 χρόνια ασφάλισης, και εξακολουθεί να εργάζεται, μπορεί να λάβει μέχρι το 50% του ποσού που έχει αποταμιεύσει στον ατομικό του λογαριασμό, αφήνοντας το υπόλοιπο για να συνεχίσει να επενδύεται.

    Άλλες ρυθμίσεις

    Παράλληλα στο σχέδιο νόμου προβλέπεται νέα ρύθμιση για την απασχόληση συνταξιούχων, αύξηση του ορίου οφειλών για συνταξιοδότηση, επιτάχυνση επικουρικών συντάξεων και προπληρωμένη κάρτα για όλα τα επιδόματα ΟΠΕΚΑ και ΔΥΠΑ.

    • Απασχόληση συνταξιούχων

    Από 01.01.2024, καταργείται η κατά 30% μείωση της σύνταξης για τους απασχολούμενους συνταξιούχους και θεσπίζεται πόρος μη ανταποδοτικού χαρακτήρα υπέρ του e-ΕΦΚΑ ύψους 10%.

     Πλέον οι συνταξιούχοι μισθωτοί που θα συνεχίσουν να εργάζονται θα καταβάλλουν ειδική εισφορά που θα φθάνει στο 10% του ετήσιου εισοδήματος από την εργασία. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η κράτηση θα ανέρχεται στο 50% επί της ασφαλιστικής κλάσης που έχουν επιλέξει για κύρια σύνταξη. Στους αυτοαπασχολούμενους με υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης (δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί), η εισφορά θα φθάνει το 40% επί της ασφαλιστικής κλάσης που έχουν επιλέξει για κύρια ασφάλιση, ενώ ανάλογη κράτηση θα προβλέπεται και για την επικουρική ασφάλιση. Ο πρόσθετος χρόνος ασφάλισης που θα προκύψει για τους συνταξιούχους που επιλέγουν να εργαστούν, θα οδηγεί σε προσαύξηση της σύνταξης. Όσοι ΑμεΑ εργάζονται δεν θα έχουν περικοπή της σύνταξης, αλλά θα τη λαμβάνουν ολόκληρη. Σημαντικό είναι ότι η διάταξη επεκτείνεται και στους συνταξιούχους με αναπηρία. Σήμερα οι συνταξιούχοι με αναπηρία δεν είχαν δικαίωμα για εργασία χωρίς να διακόπτεται η αναπηρική σύνταξη και το επίδομα με εξαίρεση τους ασθενείς με ψυχιατρικά προβλήματα η νοητική υστέρηση.

    • Σύνταξη με οφειλές

    Αύξηση ορίου οφειλών για συνταξιοδότηση

    Αυξάνεται το ανώτατο όριο οφειλών για συνταξιοδότηση από €20.000 σε €30.000 (από €6.000 σε €10.000 για τον π. Ο.Γ.Α.). Για το ποσό από €20.000 έως €30.000 (€6.000 ως €10.000 για τον π. ΟΓΑ), παρακρατείται ποσοστό τουλάχιστον 60% της μηνιαίας σύνταξης, ενώ για το υπόλοιπο χρέος, γίνεται παρακράτηση σε 60 δόσεις μέχρι την εξόφληση του.

     Παράλληλα, όμως, θα αίρεται το τραπεζικό απόρρητο και δεν θα πρέπει ο εν δυνάμει συνταξιούχος να διαθέτει καταθέσεις άνω των 15.000 ευρώ.

    • Χρήση προπληρωμένης κάρτας για την πληρωμή επιδομάτων της ΔΥΠΑ και του ΟΠΕΚΑ

    Προβλέπεται η καταβολή της πλειοψηφίας των επιδομάτων της ΔΥΠΑ και του ΟΠΕΚΑ μέσω προπληρωμένης κάρτας, με όριο αναλήψεων μετρητών μέχρι το 50% του ποσού κάθε επιδόματος.

    Η κάρτα θα εκδίδεται από την τράπεζα που έχει λογαριασμό ο δικαιούχος και θα υπάρχει κόφτης για τα μετρητά που μπορεί να σηκώσει ο δικαιούχος. Όπως έχει τονισθεί θα μπορεί να “σηκωθεί ” σε μετρητά το 50% του ποσού ενώ θα δοθούν κίνητρα όπως η συμμετοχή σε φορολοταρίες αν οι δικαιούχοι δεν “σηκώσουν” χρήματα και τα χρησιμοποιήσουν ηλεκτρονικά.

    Η συγκεκριμένη παρέμβαση αποτελεί προαπαιτούμενο για την αποδέσμευση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, με στόχο τη μεγαλύτερη διαφάνεια στις συναλλαγές των δικαιούχων επιδομάτων σε συνδυασμό με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

    • Επικουρικές συντάξεις

    Στόχος είναι η ενοποίηση των προϋποθέσεων θεμελίωσης επικουρικής σύνταξης για όλους τους ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ για την ταχύτερη απονομή τους. Στόχος να μειωθούν κατά σχεδόν 14.000 μέχρι το τέλος του χρόνου. Η διάταξη έχει ως στόχο:

    –Την κατάργηση των επιπλέον προϋποθέσεων που υπάρχουν σε κάποια ταμεία και τίθενται ενιαίες προϋποθέσεις

    –Την απονομή επικουρικής σύνταξης σε 3 μήνες μετά από την απονομή κυρίας ή

    –Την απονομή σε έξι μήνες από την ημερομηνία αίτησης αν αυτή υποβλήθηκε μεταγενέστερα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η διάταξη θα αναφέρει «Καθιερώνεται προθεσμία τριών μηνών για την έκδοση επικουρικής σύνταξης, η οποία ξεκινά με την έκδοση της κύριας σύνταξης, καθώς και προθεσμία έξι μηνών για τη χορήγηση εφάπαξ, με αφετηρία την ημερομηνία υποβολής του σχετικού αιτήματος. Οι πράξεις απονομής συντάξεων που εκδόθηκαν με ταχείες διαδικασίες ελέγχονται εντός τριών ετών από την έκδοσή τους και σε κάθε περίπτωση, έως την πάροδο πέντε ετών από την έκδοση. Αν προκύψει ότι το ασφαλιστικό ιστορικό που λήφθηκε υπόψη για την έκδοσή τους ήταν λανθασμένο, οι πράξεις μεταρρυθμίζονται ή ανακαλούνται κατά περίπτωση. Τα αποτελέσματα του ελέγχου δεν μπορούν να οδηγήσουν σε καταλογισμούς εις βάρος του συνταξιούχου που εκτείνονται χρονικά πέραν της τριετία».

    Διαβάστε επίσης

    Έκδοση fast track ληξιπρόθεσμων επικουρικών και εφάπαξ – Όλες οι αλλαγές στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

    Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για εφάπαξ – Σε αναμονή 10.000 ασφαλισμένοι

    Πότε μηδενίζουν επικουρικές, εφάπαξ και διεθνείς συντάξεις – Οι επόμενες πληρωμές



    ΣΧΟΛΙΑ