• Οικονομία

    Τέλος στα ορίζοντια μέτρα στήριξης – Σταδιακή απόσυρση των παρεμβάσεων για την ενεργειακή κρίση ζητά το Eurogroup

    Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Σε στοχευμένα μέτρα στήριξης της κοινωνίας και κυρίως των ευάλωτων θα πρέπει να εστιάσουν τα κράτη μέλη σύμφωνα με τη νέα σύσταση του Eurogroup.

    Μάλιστα, σημειώνει πως σταδιακά θα πρέπει να αποσυρθούν οι παρεμβάσεις για την ενεργειακή κρίση, κάτι που αναμένεται να συμβεί εντός του 2023.

    «Πολλά από τα μέτρα στήριξης που ισχύουν επί του παρόντος πρόκειται να λήξουν στις αρχές του επόμενου έτους. Θα συνεχίσουμε να συντονίζουμε την απάντηση της δημοσιονομικής μας πολιτικής σε σχέση με την ενεργειακή στήριξη στη ευρωζώνη και θα συζητήσουμε περαιτέρω μια κοινή προσέγγιση για τα νοικοκυριά, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης κατάλληλων τρόπων μείωσης της στήριξης, στις προσεχείς συνεδριάσεις μας», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση που εξέδωσε.

    Μόνο στους ευάλωτους

    Το Υπουργείο Οικονομικών μάλιστα, στοχεύει σε νέες παρεμβάσεις με επίκεντρο τα ευάλωτα νοικοκυριά, όπως η επιταγή ακριβείας που θα πληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες, αλλά και ένα νέο voucher τύπου “Food Pass” εντός του 2023 ή ακόμα και ένα νέο επίδομα για τις τιμές στα καύσιμα που παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

    Αλλωστε, το Eurogroup έχει συστήσει σε κάθε κράτος μέλος μια διαφορετική δημοσιονομική πολιτική το 2023, φέρνοντας διαφορετικές ταχύτητες σε κάθε χώρα ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση. Στην πράξη οι υπερχρεωμένες χώρες όπως είναι η Ελλάδα και Ιταλία θα πρέπει να ακολουθήσουν μία πιο συνετή δημοσιονομική πολιτική, περιορίζοντας τις πρωτογενείς δαπάνες.

    Τα επόμενα βήματα

    Όπως σημειώνει το Eurogroup για τη χώρα μας, η παγκόσμια αστάθεια που δημιουργήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία υπογραμμίζει την ανάγκη να συνεχιστεί η αποφασιστική αντιμετώπιση των υφιστάμενων μεσοπρόθεσμων κινδύνων και προκλήσεων που εντοπίστηκαν στην πρώτη έκθεση επιτήρησης μετά το πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένης:

    *της αποτελεσματικής λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων,

    *της πρωτοβάθμιας υγείας,

    *την κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας,

    *τις συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα,

    *την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών,

    *τις εκκρεμείς υποθέσεις αφερεγγυότητας νοικοκυριών και κρατικές εγγυήσεις, καθώς και

    *την εφαρμογή του sale and lease back για τη διασφάλιση της πλήρους εφαρμογής του πλαισίου αφερεγγυότητας.

    Επιπλέον, η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας θα συνεχίσει να παρέχει σημαντική ώθηση στην οικονομία, καθώς και ισχυρό καταλύτη για τις προσπάθειες προς την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

    Όπως σημειώνεται, οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν ότι θα συνεχίσουν τη μεταρρυθμιστική διαδικασία, και ειδικότερα να διασφαλίσουν ταχέως την ομαλή λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ζήτημα το οποίο θα εκτιμηθεί κατά τη δεύτερη έκθεση μεταπρογραμματικής εποπτείας η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί την άνοιξη του 2023.

    Διαβάστε επίσης

    Ντόναχιου: Ιστορική στιγμή η απόφαση του Eurogroup για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους



    ΣΧΟΛΙΑ