• Οικονομία

    Τέλη κυκλοφορίας: Ερχεται παράταση – Πώς μπορείτε να πληρώσετε πριν έρθουν τα πρόστιμα

    • NewsRoom
    Ηρθαν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2024

    Ηρθαν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2024


    Τα τέλη κυκλοφορίας είναι μια ετήσια υποχρέωση που κανείς ιδιοκτήρης οχήματος δεν μπορεί να ξεχάσει. Ομως οι περισσότεροι Ελληνες επιλέγουν τις τελευταίες ημέρες του χρόνου για να σπεύσουν να πληρώσουν. Με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) να αναγκάζεται να δώσει παράταση πληρωμής. Ετσι φαίνεται ότι θα γίνει και φέτος και τα τέλη κυκλοφορίας μάλλον δεν θα πληρωθούν ως το τέλος Δεκέμβρη. Πέρυσι η παράταση που είχε δοθεί ήταν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

    Ουσιαστικά απομένουν περίπου δύο εβδομάδες και χιλιάδες είναι οι ιδιοκτήτες που δεν έχουν πληρώσει. Επομένως τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις για παράταση του χρόνου αποπληρωμής.

    Ωστόσο, οι κάτοχοι οχημάτων θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα τέλη κυκλοφορίας για το 2024 είναι αναρτημένα στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και είτε με κωδικούς πρόσβασης είτε με τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου όλοι μπορούν να εκδώσουν τα ειδοποιητήρια και να εξοφλήσουν.

    Τα τέλη κυκλοφορίας είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, δεν έχει αλλάξει δηλαδή το ποσό που θα εισπραχθεί, λίγο πάνω από το 1 δισ. Για του χρόνου ίσως υπάρξουν κάποιες αλλαγές καθώς τα πολλά οχήματα που εξαιρούνται των τελών κυκλοφορίας μειώνουν τα έσοδα του κράτους.

    Τρόποι εκτύπωσης

    Μπορείτε να εκτυπώσετε τα τέλη κυκλοφορίας. με τους εξής τρόπους:

    • Εισέρχεστε στην εφαρμογή MyCar της ΑΑΔΕ.
    • Πατάτε την επιλογή «ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ».
    • Εισάγετε τους κωδικούς του Taxisnet και πατάτε ΣΥΝΔΕΣΗ.
    • Πατάτε «Τέλη Κυκλοφορίας Οχημάτων».
    • Επιλέγετε το «Ειδοποιητήρια Τελών Κυκλοφορίας Οχημάτων».
    • Επιβεβαιώνετε ότι ο ΑΦΜ και το έτος (2023) που εμφανίζονται είναι τα σωστά και στη συνέχεια εισάγετε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος.
    • Πατάτε πάνω στο «Ειδοποιητήριο Τελών Κυκλοφορίας» προκειμένου να σώσετε το αρχείο στο κινητό ή σε κάποιον υπολογιστή, όπου στη συνέχεια μπορείτε να το εκτυπώσετε.

     

    Ο δεύτερος τρόπος είναι με την εκτύπωση των ειδοποιητηρίων χωρίς τη χρήση των κωδικών TAXISNET. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζονται ο προσωπικός σας ΑΦΜ και ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος. Πιο συγκεκριμένα :

    • Εισέρχεστε στο site της ΑΑΔΕ.
    • πατάτε το κουμπί «ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ».
    • συμπληρώνετε τον ΑΦΜ σας, τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και μετά επιλέγετε την χρονιά που επιθυμείτε.
    • πατάτε το κουμπί «ΕΚΤΥΠΩΣΗ» και εμφανίζεται το ειδοποιητήριο σε νέο παράθυρο προκειμένου να το σώσετε στο κινητό ή σε κάποιον υπολογιστή όπου στη συνέχεια μπορείτε να το εκτυπώσετε.

    Τρόποι πληρωμής

    Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων μπορούν να πληρώσουν με τους εξής τρόπους:

    1. μέσω των μηχανημάτων αυτόματων συναλλαγών που βρίσκονται στις τράπεζες. Σε αυτή την περίπτωση θα ζητηθεί το QR Code, το εικονίδιο δηλαδή που βρίσκεται πάνω δεξιά στο ειδοποιητήριο.
    2. μέσω Web banking εφόσον έχετε πρόσβαση στην διαθέσιμη εφαρμογή από την τράπεζά τους. Σε αυτή την περίπτωση θα  ζητηθεί ο κωδικός RF. Είναι ο 23ψήφιος αριθμός που βρίσκεται στο κέντρο του ειδοποιητηρίου αμέσως μετά τα γράμματα «RF».
    3. στην πλησιέστερη τράπεζα ή σε κάποιο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ, έχοντας εκτυπώσει εκ των προτέρων το ειδοποιητήριο.

    Το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής των τελών κυκλοφορίας

    Το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής είναι:

    • Πρόστιμο ισόποσο των τελών, αν το όχημα είναι δίκυκλο ή τρίκυκλο Ι.Χ. ή επιβατικό Ι.Χ.

    • Πρόστιμο ίσο με το 50% των τελών, αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ.

    • Μηδενικό πρόστιμο, αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.

     

    Πώς θα θέσετε το όχημα σε ψηφιακή ακινησία

    Για να θέσετε το όχημα σε ψηφιακή ακινησία, ακολουθείτε την εξής διαδικασία:

    • Συνδέεστε στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης και πιο συγκεκριμένα στην εφαρμογή myCAR με τους κωδικούς Taxisnet.
      Επιλέγετε ή καταχωρείτε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμείτε να θέσετε σε ψηφιακή ακινησία. Καταχωρείτε τον Τ.Κ. της περιοχής, την οδό και τον αριθμό.
      Δηλώνετε υπεύθυνα το χώρο στάθμευσης, ο οποίος πρέπει να είναι ιδιόκτητος, ενοικιασμένος ή παραχωρημένος.
      Υποβάλετε την αίτησή σας και εάν είστε μοναδικός ιδιοκτήτης το σύστημα σας δίνει αριθμό αίτησης και σας ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία. Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες, ενημερώνονται για το αίτημα σας, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
      Σε περίπτωση που χώρος στάθμευσης του οχήματος κατά την «ψηφιακή ακινησία», λόγω του γεγονότος ότι ήταν ενοικιασμένος, είναι διαφορετικός θα πρέπει να προμηθευτείτε πινακίδα προσωρινής άδειας κυκλοφορίας (Μ), προκειμένου να γίνει η μεταφορά του οχήματος στο νέο χώρο.
      Εάν συμπληρώσετε λάθος τα στοιχεία στάθμευσης του οχήματος στην αίτηση ψηφιακής ακινησίας έχετε τη δυνατότητα εντός της ίδιας ημέρας, να διορθώσετε τη διεύθυνση στάθμευσης. Σε επόμενο χρόνο θα πρέπει να απευθυνθείτε στη Δ.Ο.Υ. σας.
      Η ψηφιακή ακινησία επιτρέπεται μόνο για Επιβατικά Ι.Χ. και Δίκυκλα Ι.Χ.
      Στην περίπτωση που το όχημα κυκλοφορεί ή είναι σταθμευμένο σε δημόσιο χώρο και φέρει πινακίδες, ενώ βρίσκεται σε ψηφιακή ακινησία, επιβάλλεται πληρωμή των Τελών Κυκλοφορίας και το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής τους, καθώς και διοικητικό πρόστιμο 10.000€. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 30.000 ευρώ και αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη/κατόχου.
      Μπορείτε να θέσετε σε ψηφιακή ακινησία όσα οχήματα βρίσκονται στο Πληροφοριακό Σύστημα Οχημάτων της Α.Α.Δ.Ε σε «κίνηση».
      Η ακινησία του οχήματος δηλώνεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. στις εξής περιπτώσεις:
    • Κλοπής ή υπεξαίρεσης του οχήματος.
    • Κυκλοφορίας του οχήματος στο εξωτερικό.
    • Μεταβίβασης του οχήματος η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί.
    • Κατάσχεσης του οχήματος από δημόσια αρχή με τα στοιχεία κυκλοφορίας αυτού.
    • Αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος από δημόσια αρχή.
    • Παράδοσης στις εγκαταστάσεις της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ) με σκοπό την οριστική διαγραφή του με ανακύκλωση.
    • Ολοσχερούς καταστροφής του οχήματος λόγω πυρκαγιάς ή άλλης αιτίας.
    • Πλειστηριασμού του οχήματος.
    • Αποξένωσης του ιδιοκτήτη ή κατόχου από το όχημα, όπως στην περίπτωση περισυλλογής του από το Δήμο ως εγκαταλελειμμένου.
    • Κάθε άλλη περίπτωση όπου ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος δεν έχει στην κατοχή του είτε το όχημα είτε τα στοιχεία κυκλοφορίας του (άδεια και πινακίδες).

    Διαβάστε επίσης:

    Ανατροπή στα τέλη κυκλοφορίας – Τι σκέφτεται να αλλάξει η κυβέρνηση
    Η ΑΑΔΕ έστειλε σε 16 χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων στοιχεία και άλλων… οφειλετών – Ποιοι φορολογούμενοι έλαβαν κατά λάθος το mail
    Τέλη κυκλοφορίας: Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια για το 2024 – Τα πρόστιμα αν δεν πληρώσετε
     



    ΣΧΟΛΙΑ