• Οικονομία

    Τα «κρυφά» σημεία των νέων μέτρων στήριξης

    Τα «κρυφά» σημεία των νέων μέτρων στήριξης

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Μια νέα δέσμη μέτρων ανακοίνωσε το πρωί η κυβέρνηση για τη στήριξη εργαζόμενων και επιχειρήσεων που πλήττονται από τη μετάλλαξη «Όμικρον».

    Πέραν από τις αναστολές εργασίας, που διευρύνθηκαν οι επιχειρήσεις που αποκτούν το δικαίωμα ένταξης των εργαζόμενών τους στο πλαίσιο, μπαίνουν στον «πάγο» και οι δόσεις Ιανουαρίου των ρυθμισμένων οφειλών (πχ. 120 δόσεις, πάγια ρύθμιση της εφορίας) των επιχειρήσεων που πλήττονται σημαντικά και εργαζομένων των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται προσωρινά σε αναστολή.

    Σύμφωνα με το πλαίσιο που ανακοινώθηκε:

    1. Τη δόση Ιανουαρίου για ρυθμισμένες οφειλές δεν θα πληρώσουν όσες επιχειρήσεις πλήττονται σημαντικά και έχουν ενταχθεί στη λίστα ΚΑΔ των οποίων το 100% των εργαζομένων δύναται να τεθεί σε προσωρινή αναστολή εργασίας, δηλαδή:
    • Νυχτερινά κέντρα και Μπαρ
    • Αίθουσες συναυλιών και επαγγέλματα συναφή με τη μουσική.
    • Τέχνες του θεάματος και θέατρα
    • Χώροι εκδηλώσεων και θεαμάτων
    • Διοργάνωση γάμων και εκδηλώσεων
    • Παιδότοποι
    1. Για τους εργαζόμενους ανά την επικράτεια των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή, παρέχεται η δυνατότητα αναστολής καταβολής της δόσης Ιανουαρίου 2022 ρυθμισμένων οφειλών στη φορολογική διοίκηση και η αποπληρωμή της μετατίθεται στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.

    Τα SOS του «παγώματος»

    Αυτό σημαίνει πως οι υπόλοιποι πληττόμενοι κλάδοι π.χ. εστίαση που έχουν το δικαίωμα να βγάλουν το 25% των εργαζόμενών τους σε αναστολή, θα πρέπει να καταβάλουν κανονικά τη δόση της ρύθμισης στην οποία έχουν ενταχθεί.

    Μάλιστα, όλες οι επιχειρήσεις (πληττόμενες και μη) και οι εργαζόμενοι (σε αναστολή ή μη) θα πρέπει να καταβάλουν κανονικά τις τρέχουσες φορολογικές τους υποχρεώσεις όπως είναι ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ που θα πρέπει να πληρωθούν έως το τέλος Ιανουαρίου.

    Ωστόσο, όπως παρατηρούν φοροτεχνικοί στο Mononews, θα υπάρξει το εξής «παράδοξο» ένας φορολογούμενος που έβαλε το φόρο εισοδήματος το περασμένο καλοκαίρι στην πάγια ρύθμιση της εφορίας με τις 24 δόσεις, εφόσον είναι πληττόμενος, δεν θα πληρώσει τη δόση Ιανουαρίου.

    Αν όμως, πληρώνει κανονικά τις 8 μηνιαίες δόσεις του φόρου εισοδήματος που προβλέπει ο νόμος (οι οποίες θεωρούνται ως μη ρυθμισμένες), θα πρέπει να καταβάλει τη δόση Ιανουαρίου ακόμα και αν είναι πληττόμενος

    Τέλος, τόσο οι πληττόμενες επιχειρήσεις όσο και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν πως η δόση δεν «σβήνεται», αλλά η αποπληρωμή της μετατίθεται στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ