• Οικονομία

    Τα επιδόματα για την ενέργεια βάζουν «φρένο» σε νέες φοροελαφρύνσεις 

    Τα επιδόματα για την ενέργεια βάζουν «φρένο» σε νέες φοροελαφρύνσεις 


    Πακέτο ύψους 500 εκατ ευρώ για την ανάσχεση της ακρίβειας στην ενέργεια που αναμένεται να πλήξει σφοδρά τους καταναλωτές ανακοίνωσε την Παρασκευή το οικονομικό επιτελείο, το οποίο περιλαμβάνει επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα και το επίδομα θέρμανσης που διευρύνεται σημαντικά, ώστε να καλύψει περισσότερα νοικοκυριά.

    Ωστόσο, φαίνεται πως οι έκτακτες επιδοτήσεις για την ακρίβεια στην ενέργεια «ροκάνισαν» τον οποίο επιπλέον δημοσιονομικό χώρο δημιούργησε η νέα αναθεώρηση της ανάπτυξης από το 5,9% στο 6,1% που προβλέπεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο κατατέθηκε στις αρχές του μήνα στη Βουλή.

    Αυτό σημαίνει πρακτικά, πως μπαίνουν σε δεύτερη «μοίρα» οι σχεδιασμοί του Υπουργείου Οικονομικών για την ανακοίνωση νέων φοροελαφρύνσεων, που ενδεχομένως να αποτυπώνονταν στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στις 21 Νοεμβρίου.

    Ψηλά στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται η αναστολή πληρωμής της εισφοράς αλληλεγγύης και για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα και τους συνταξιούχους, αλλά και η μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος.

    Το κοινωνικό μέρισμα

    Άλλωστε, η κυβέρνηση σχεδιάζει τη διανομή κοινωνικού μερίσματος στο τέλος του έτους σε μια σειρά από κοινωνικές ομάδες, παράλληλα με το διπλό επίδομα που θα λάβουν τα Χριστούγεννα όσοι δικαιούνται το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

    Συγκεκριμένα, το σχέδιο κάνει λόγο για χρηματική βοήθεια σε  χαμηλοσυνταξιούχους που δεν πήραν αναδρομικά στο τέλος του 2020 και τις αρχές του 2021, που υπολογίζονται πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχοι με μηνιαίες αποδοχές έως 1.000 ευρώ για κυρία και επικουρική σύνταξη.

    Επίσης, στο τραπέζι βρίσκεται και η διανομή μερίσματος στους υγειονομικούς, οι οποίοι έλαβαν μια αντίστοιχη κρατική στήριξη το Πάσχα του 2020, σαν επιβράβευση για τις υπηρεσίες που προσέφεραν στο εθνικό σύστημα υγείας λόγω του κορονοϊού, ωστόσο το Πάσχα του 2021 δεν τους δόθηκε χρηματική επιβράβευση, καθώς είχε υποχωρήσει ο αριθμός των κρουσμάτων.

    Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η στήριξη αυτών των ομάδων σε συνδυασμό με την περαιτέρω ανακούφιση των νοικοκυριών απέναντι στο κύμα της ακρίβειας που θα χτυπήσει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς τουλάχιστον έως το τέλος του έτους.

    Οι τελικές αποφάσεις, βέβαια, θα ληφθούν προς το τέλος Νοεμβρίου, όταν θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για την πορεία της ανάπτυξης, αλλά και του δημοσιονομικού χώρου.

    Διαβάστε ακόμη:

    Μέτρα «ασπίδα» 500 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή κρίση: Διπλασιάζεται η επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα – Ενισχύεται το επίδομα θέρμανσης

    Βόρεια Εύβοια: Δέσμη 12 μέτρων για την στήριξη των επιχειρήσεων



    ΣΧΟΛΙΑ