• Οικονομία

    Στο 3,75% το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ μέχρι τον Ιούλιο

    • Bloomberg
    Κριστίν Λαγκάρντ

    Κριστίν Λαγκάρντ


    Σε τρεις αυξήσεις επιτοκίων, κατά 0,25 μονάδες έκαστη, αναμένεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο, πριν δώσει τέλος στην επιθετικότερη σύσφιξη νομισματικής πολιτικής που έχει κάνει ποτέ στην ιστορία της, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

    Αυτό σημαίνει ότι το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα διαμορφωθεί στο 3,75%, όπου και θα μείνει για το υπόλοιπο της χρονιάς.

    Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 5-13 Απριλίου.

    Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν πως οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων είναι σε γενικές γραμμές ευθυγραμμισμένες με εκείνες των επενδυτών, οι οποίοι σταμάτησαν να βάζουν στοίχημα πως ο τρέχων κύκλος αύξησης των επιτοκίων θα κλείσει μετά τις καταρρεύσεις τραπεζών σε ΗΠΑ και Ελβετία.

    Μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), αξιωματούχοι της ΕΚΤ δήλωσαν σχεδόν ομόφωνα ότι θα πρέπει να υπάρξει και νέα αύξηση του κόστους δανεισμού στις 4 Μαΐου, αν και το ύψος της αύξησης αυτής παραμένει υπό συζήτηση.

    Γράφημα επιτόκια ΕΚΤ Bloomberg

    Διαβάστε επίσης

    Νάγκελ: Απαιτείται επαγρύπνηση της ΕΚΤ για τον επίμονο δομικό πληθωρισμό



    ΣΧΟΛΙΑ