• Οικονομία

    Στις τράπεζες η πρώτη εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Η Γενική Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων, Άννα Στρατινάκη

    Η Γενική Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων, Άννα Στρατινάκη


    Από τον κλάδο των τραπεζών θα ξεκινήσει η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας τον Ιούνιο και σταδιακά θα επεκταθεί στα σούπερ μάρκετ και στις επιχειρήσεις όλων των κλάδων (μεγάλες και μικρές) χωρίς εξαιρέσεις.

    Η Γενική Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων, Άννα Στρατινάκη -που συντονίζει το έργο- πραγματοποίησε ήδη συνάντηση με στελέχη της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς και θα ακολουθήσουν συναντήσεις με στελέχη των υπόλοιπων τραπεζών.

    Στη συνέχεια η κα Στρατινάκη θα έχει επαφή με εκπροσώπους των σουπερμάρκετ.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, η διαβούλευση ξεκινά από συγκεκριμένους κλάδους, καθώς έχουν πολύχρονη εμπειρία στην εφαρμογή ψηφιακών συστημάτων ωρομέτρησης και παρουσιολογίου.

    Η μελέτη για την αρχιτεκτονική της ψηφιακής κάρτας θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του μήνα. Κατά την διάρκεια μελέτης της αρχιτεκτονικής τη ψηφιακής κάρτας θα ληφθούν όλες οι απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας, προκειμένου να αποφεύγονται αυθαιρεσίες για την ακριβή διαδικασία δήλωσης της έναρξης και της λήξης του ωραρίου απασχόλησης.

    Θα πρέπει να διευκρινιστεί εάν θα είναι αρκετό το «χτύπημα» της κάρτας ή αν ο εργοδότης θα μπορεί να διαφωνήσει και να διορθώσει το ωράριο απασχόλησης χωρίς την συναίνεση του εργαζόμενου.

    Ακόμη σε συζητήσεις με τους εκπροσώπους, κυρίως των μικρών επιχειρήσεων, θα αναζητηθεί ο τρόπος επιδότησης τους για την εγκατάσταση των απαιτούμενων υποδομών – τερματικά συστήματα- για την χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασία. Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός για την χρήση της ψηφιακής κάρτας αγγίζει τα 8 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

    Η χρήση της ψηφιακής κάρτας

    Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, ο εργαζόμενος θα μπορεί να δηλώνει την προσέλευση και την αποχώρηση του στην εργασία μέσα από το κινητό του, το οποίο θα συνδέεται στο σύστημα της εταιρείας και στο νέο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ. Ο εργαζόμενος θα δηλώνει απλώς πότε προσέρχεται και πότε αποχωρεί από την εργασία του και το υπουργείο Εργασίας θα ελέγχει εάν τα στοιχεία εργοδότη και εργαζόμενου είναι ίδια. Όλα θα καταγράφονται και θα ελέγχονται ηλεκτρονικά.

    Με την αναβάθμιση του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ σε ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ θα συνδέονται online τα συστήματα των επιχειρήσεων με το ΕΡΓΑΝΗ. Έτσι ο εργαζόμενος θα «χτυπά» την κάρτα του, όταν ξεκινά και όταν τελειώνει την εργασία του. Η κάρτα θα συνδέεται απευθείας με online σύστημα του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και, με τον τρόπο αυτό, θα καταγράφεται αμέσως και σε πραγματικό χρόνο η απασχόληση του εργαζομένου, η υπέρβαση του νομίμου ωραρίου, οι υπερεργασίες και οι υπερωρίες του κι έτσι θα επέρχονται άμεσα οι σχετικές συνέπειες (αξιώσεις για επιπλέον αμοιβή από τον εργαζόμενο και κυρώσεις στον εργοδότη, εάν η υπέρβαση του ωραρίου είναι παράνομη).

    Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
    Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

    Στόχος είναι να καταγράφεται η ώρα εισόδου και εξόδου των εργαζομένων σε ηλεκτρονικό ρολόι παρουσίας προσωπικού (ωρομέτρηση) και να διαβιβάζονται αυτόματα με ηλεκτρονικό τρόπο στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ», όπου και θα διασταυρώνονται. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη το κλειδί  του νομοσχέδιου είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας με την οποία ο εργαζόμενος θα συνδέεται με το υπουργείο και θα καταγράφονται οι επιπλέον ώρες του εργαζόμενου.

    Η ψηφιακή κάρτα εργασίας  θα ξεκινήσει από τις μεγάλες επιχειρήσεις (βιομηχανίες και τράπεζες) και σταδιακά θα επεκταθεί σε όλες τις επιχειρήσεις. Έτσι το ψηφιακό ωράριο και η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας μπαίνουν στην ζωή των εργαζομένων και πλέον δεν θα μπορεί να καταστρατηγείτε το ωράριο εργασίας.

    Πλέον θα γίνεται αυτοματοποιημένα ο έλεγχος από τους επιθεωρητές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, οι οποίοι πριν μπουν σε μια επιχείρηση θα έχουν την πλήρη ηλεκτρονική καταγραφή όλων των ωρών απασχόλησης και των μεταβολών τους για το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνται. Όλες οι επιχειρήσεις της χώρας θα πρέπει να μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» και να συμπληρώσουν τα νέα απλοποιημένα έντυπα για την έναρξη της λειτουργίας του «ψηφιακού ωραρίου». Οι εργοδότες θα δηλώνουν τα σχήματα ωραρίου ή τροποποίησης ωραρίου.

    Διαβάστε επίσης



    ΣΧΟΛΙΑ