• Οικονομία

    Στις 15 Απριλίου ολοκληρώνεται η διαβούλευση για τον κατώτατο μισθό

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Στις 15 Απριλίου ολοκληρώνεται η διαβούλευση για τον κατώτατο μισθό

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων


    Την σύντμηση του χρόνου διαβούλευσης για τη διαμόρφωση στον κατώτατο μισθό περιλαμβάνει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που κατατέθηκε στη Βουλή, με την ημερομηνία κατάθεσης του τελικού πορίσματος έως τις 15 Απριλίου.

    Η διαδικασία διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού θα διαρκέσει λιγότερο από τρεις μήνες, προκειμένου το  Υπουργικό Συμβούλιο να αποφασίσει το ποσοστό αύξησης του και να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Μαίου του 2022.

    Οι φορείς πρέπει να υποβάλουν τις εκθέσεις τους στην αρμόδια επιτροπή διαβούλευσης, να τοποθετηθούν οι κοινωνικοί εταίροι και τα τελικά υπομνήματα στη συνέχεια συγκεντρώνονται και υποβάλλονται στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), ώστε μαζί με ομάδα ειδικών, να συνταχθεί το πόρισμα της διαβούλευσης. Αυτό το πόρισμα υποβάλλεται στον υπουργό Εργασίας, ο οποίος εισηγείται στην κυβέρνηση το τελικό ύψος της αύξησης.

    Σε κάθε περίπτωση, η όποια απόφαση θα πρέπει βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας να λάβει υπόψη της τα στοιχεία καθώς και τις θέσεις και προτάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, της ΕΛΣΤΑΤ, του ΟΑΕΔ, του ΚΕΠΕ, του ΟΜΕΔ, της ΕΙΕΑΔ, καθώς και των ινστιτούτων των εκπροσώπων των εργαζομένων και των εργοδοτών (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, ΙΜΕ – ΓΣΕΒΕΕ, ΙΝΕΜΥ – ΕΣΕΕ, ΙΝΣΕΤΕ, ΙΟΒΕ).

    Έτσι άμεσα τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης θα πρέπει να  ξεκινήσει τη διαδικασία διαμόρφωσης του νέου κατώτατου μισθού που θα ισχύσει από την 1η Μαΐου 2022. Πρόκειται για την δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο τρέχον έτος.

    Τα σενάρια αύξησης του κατώτατου μισθού περιλαμβάνουν αυξήσεις από 3% με το πιο αισιόδοξο σενάριο να φτάνει στο 10%, αλλά με τμηματική αύξηση ώστε να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν σε αυτή ιδιαίτερα οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες.

    Το επικρατέστερο σενάριο είναι ο κατώτατος μισθός να διαμορφωθεί στα 703 ευρώ με μία επιπλέον αύξηση της τάξης του 6%, πέραν του 2% που ίσχυσε από την 1.1.2022.

    Την ίδια στιγμή, ωστόσο υπάρχουν πληροφορίες για επιπλέον αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Ιανουαρίου του 2023, η οποία όμως θα αποφασιστεί στις διαπραγματεύσεις που θα τρέξουν μέχρι την άνοιξη. Επί τάπητος έχει τεθεί μια γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 10% σε δυο δόσεις χρονικά, η πρώτη τον Μάϊο του 2022 και η δεύτερη τον Ιανουάριο του 2023.

    Τι προβλέπει η διαδικασία σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου

    «Με τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επισπεύδεται η εκκίνηση και η όλη διεξαγωγή της διαδικασίας για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού για το 2022, προκειμένου η απόφαση για το επίπεδο του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου να ληφθεί νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα, σύμφωνα και με τις πρόσφατες δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Πιο συγκεκριμένα, ορίζεται ότι:

    1. Η αποστολή έγγραφης πρόσκλησης από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης προς εξειδικευμένους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς για την σύνταξη έκθεσης για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού θα λάβει χώρα μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

    2. Η σύνταξη και η υποβολή της έκθεσης θα λάβει χώρα το αργότερο έως την 28η Φεβρουαρίου 2022

    3. Η διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευόμενου από την Επιτροπή Συντονισμού προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση, θα λάβει χώρα το αργότερο έως την 15η Μαρτίου 2022.

    4. Η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευόμενων καθώς και της έκθεσης των φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τη σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης θα λάβει χώρα το αργότερο έως την 31η Μαρτίου 2022.

    5. Το σχέδιο του πορίσματος διαβούλευσης ολοκληρώνεται το αργότερο έως την 15η Απριλίου 2022

    6. Η εισήγηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών θα λάβει χώρα εντός του τελευταίου δεκαπενθημέρου του Απριλίου 2022».

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στο οικονομικό επιτελείο υπάρχουν συζητήσεις σχετικά με το ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού:

    1ο σενάριο

    Σωρευτική αύξηση 5%, 2% από την 1η Ιανουαρίου 2022 και επιπλέον 3% για το δεύτερο εξάμηνο. Έτσι από τα 663 ευρώ που βρίσκεται σήμερα, θα ανέβει από 1η Ιουλίου στα 682,89 ευρώ. Πρόκειται για το πιο συντηρητικό σενάριο, σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου και δεν αποτελεί την προαναγγελθείσα γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού.

    2ο σενάριο

    Αύξηση κοντά στο 5 – 7% που θα φτάσει στα 700 ευρώ από την 1η Μαίου. Στο οικονομικό επιτελείο επιμένουν ότι καθοριστικός παράγοντας είναι τόσο η ανάπτυξη κοντά στο 7% το 2021 και 4,5% το 2022, επισημαίνοντας όμως ταυτόχρονα ότι υπάρχει δυσκολία στην εκτίμηση των τελικών μεγεθών λόγω του πληθωρισμού που δημιουργεί η υγειονομική και ενεργειακή κρίση.

    3ο σενάριο

    Τα πιο αισιόδοξα σενάρια πάντως κάνουν λόγο για αύξηση ακόμα και 10%, αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των επενδυτικών οίκων που τοποθετούν το ποσοστό της ανάπτυξης στο 8%, κάτι που θα έκανε τον κατώτατο μισθό να φτάσει στα 730 ευρώ. Η αύξηση αυτή εξετάζεται να δοθεί τμηματικά, 5% την Μαίου και επιπλέον 5% την 1η Ιανουαρίου του 2023. Το ποσοστό αύξησης και ο χρόνος εφαρμογής του μέτρου θα εξαρτηθούν από την ανάπτυξη, την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, την αύξηση του ενεργειακού κόστους και φυσικά τις εξελίξεις που αφορούν την πανδημία.

    Σε κάθε περίπτωση θα τηρηθεί απαρέγκλιτα η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος για την διαμόρφωση του κατώτατου μισθού με τις συζητήσεις μεταξύ κοινωνικών εταίρων και επιστημονικών φορέων να ξεκινούν τις επόμενες εβδομάδες, όπως ανέφερε και ο Πρωθυπουργός, καθώς πρόκειται για μια κοινά αποδεκτή ευρωπαϊκή διαδικασία.

    Η αύξηση των κατώτατων μισθολογικών ορίων θα συμπαρασύρει και τους υψηλότερους μισθούς που παραμένουν επί σειρά ετών παγωμένοι, είτε μέσω κλαδικών, είτε και επιχειρησιακών συμβάσεων. Η αύξηση θα επηρεάσει και τις αμοιβές εργαζομένων με ευέλικτες μορφές απασχόλησης, ενώ θα συμπαρασύρει και τουλάχιστον 20 επιδόματα, που δίνει κατά κύριο λόγο ο ΟΑΕΔ.

    Επισημαίνεται ότι από 1-1-2022 αυξήθηκε κατά 2%  ο κατώτατος μισθός. Έτσι αύξηση στο εισόδημα τους θα δουν στο τέλος Ιανουαρίου χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, ο οποίος αναπροσαρμόστηκε στα 663 ευρώ από 650.

    Υπενθυμίζεται ότι έχει καταγράφει θεαματική αύξηση του ποσοστού των θέσεων εργασίας στις οποίες οι εργαζόμενοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό την περίοδο 2016-2020. Ένας στους τέσσερις εργαζόμενους αμείβεται με τον κατώτατο μισθό με το ποσοστό από 19,7% το 2016 να φτάσει το 27,7% το 2020.

    Διαβάστε επίσης

    Χατζηδάκης: Σημαντική θα είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού

     



    ΣΧΟΛΙΑ