• Οικονομία

    Στην αντεπίθεση η ΕΕ – Έρχονται αντίμετρα στους αμερικανικούς δασμούς τις επόμενες ώρες

    • NewsRoom

    Ζαν Κλοντ Γιούνκερ


    Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εφαρμόσει αντίμετρα μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να επιβάλει δασμούς στις ευρωπαϊκές εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    «Είναι μια άσχημη ημέρα για το παγκόσμιο εμπόριο» σημείωσε ο Γιούνκερ κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε στις Βρυξέλλες.

    «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να μείνει άπραγη (…). Αυτό που εκείνοι μπορούν να κάνουν, εμείς είμαστε ικανοί να κάνουμε ακριβώς το ίδιο» είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    «Επομένως, αμέσως θα προσφύγουμε στον Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου» για την επίλυση της διένεξης και «θα ανακοινώσουμε αντίμετρα εντός των επόμενων ωρών».

    «Είναι απόλυτα απαράδεκτο το γεγονός ότι η μια χώρα επιβάλλει μονομερώς μέτρα όταν έχει να κάνει με το παγκόσμιο εμπόριο» υπογράμμισε ο επικεφαλής της Κομισιόν.

    ΗΠΑ: Τα αντίμετρα δεν αγγίζουν την οικονομία μας

    Οποιαδήποτε αντίμετρα επιβληθούν από την Ευρώπη ή άλλες χώρες ως απάντηση στους αμερικανικούς δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου είναι απίθανο να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην αμερικανική οικονομία, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Ουίλμπουρ Ρος στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

    Ο Ρος, που παραχώρησε τη συνέντευξη από το Παρίσι αφού ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ προχωρούν στην επιβολή δασμών σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Καναδά και του Μεξικού, επισήμανε επίσης πως πιστεύει ότι οι επιπτώσεις στις σχέσεις με τις χώρες που επηρεάζονται από την αμερικανική απόφαση δεν θα είναι μακροπρόθεσμες και ότι θα «το ξεπεράσουν εν ευθέτω χρόνο».

    Στον ΠΟΕ θα προσφύγει η ΕΕ

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε πως θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά της απόφασης των ΗΠΑ, όπως αναφέρει η Επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλστρομ.

    «Οι ΗΠΑ επιδίωξαν να χρησιμοποιήσουν την απειλή εμπορικών περιορισμών ως μοχλό πίεσης προκειμένου να εξασφαλίσουν παραχωρήσεις από την ΕΕ. Δεν είναι αυτός ο τρόπος με τον οποίο κάνουμε μπίζνες και οπωσδήποτε δεν είναι μεταξύ πολύχρονων εταίρων, φίλων και συμμάχων», είπε.

    «Τώρα που έχουμε σαφήνεια, η απόκριση της ΕΕ θα είναι ανάλογη και σύμφωνη με τους κανόνες του ΠΟΕ. Θα προσφύγουμε τώρα για την επίλυση των διαφορών αφού αυτά τα μέτρα αντίκεινται σαφώς στους συμφωνημένους διεθνείς κανόνες.

    «Θα επιβάλουμε επίσης αντισταθμιστικά μέτρα και θα κάνουμε όλα τα αναγκαία βήματα για να προστατεύσουμε την αγορά της ΕΕ από την αλλαγή κατεύθυνσης του εμπορίου που προκαλείται από αυτούς τους περιορισμούς των ΗΠΑ».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η Μέρκελ έτοιμη για τον «εμπορικό πόλεμο» με τις ΗΠΑ: «Η ΕΕ θα απαντήσει με αποφασιστικό τρόπο»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σολτς: Δεν «ηρεμεί» ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ – Η απάντησή μας πρέπει να είναι ισχυρή



    ΣΧΟΛΙΑ