• Οικονομία

    Στη Βουλή η τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων – Τι προβλέπει

    Γιάννης Βρούτσης, Χρήστος Σταϊκούρας


    Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

    Σύμφωνα με την τροπολογία, τα ποσά που θα καταβληθούν στους συνταξιούχους είναι άτοκα, ανεκχώρητα και ακατάσχετα από το δημόσιο ή τρίτους και δεν μπορούν να δεσμευτούν ή να συμψηφιστούν με βεβαιωμένα χρέη, προς τη φορολογική διοίκηση και το δημόσιο, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

    Ακόμη προβλέπεται ότι δεν θα υπάρξει παρακράτηση φόρου κατά την καταβολή των αναδρομικών ποσών, όπως αποκάλυψε το «Mononews».

    Όπως είχε αναφέρει το mononews, τα ποσά των αναδρομικών θα καταβληθούν εντός Οκτωβρίου σε συνταξιούχους του ιδιωτικού και του Δημόσιου τομέα, ενώ θα αφορούν περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές για τις κύριες συντάξεις. Η διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει ότι οι συνταξιούχοι του δημοσίου θα λάβουν πίσω αναδρομικά για το διάστημα των 11 μηνών (Ιούνιος 2015-Μάιος 2016) μόνο την μία περικοπή που εφαρμόστηκε το 2012, σε αντίθεση με τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.

    Κι αυτό γιατί το Ελεγκτικό Συνέδριο, που είναι το αρμόδιο δικαστήριο για το Δημόσιο, έκρινε στις 29 Μαρτίου του 2017 ότι οι μειώσεις των κύριων συντάξεων που εφαρμόστηκαν με το άρθρο 6 του ν. 4051/2012 είναι συνταγματικές. Με αυτό ως δεδομένο, αναμένεται να επιστραφούν στους περίπου 500.000 συνταξιούχους του Δημοσίου τα ποσά από την μείωση του νόμου 4093/2012, που επέβαλλε κλιμακωτό «ψαλίδι» 5% – 20% σε συνταξιοδοτικό εισόδημα άνω των 1.000 ευρώ.

    Αντίθετα στα αναδρομικά του Δημοσίου δεν αναμένεται να συμπεριληφθούν τα ποσά από τις μειώσεις του νόμου 4051 του 2012, που αφορούσαν περικοπή 12% στο τμήμα της κύριας σύνταξης που υπερέβαινε τα 1.300 ευρώ.

    Διαβάστε εδώ την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας για τα αναδρομικά



    ΣΧΟΛΙΑ