• Οικονομία

    Στη Βουλή η διάταξη για την 13η σύνταξη

    • Αργυρώ Μαυρούλη


    Κατατέθηκε πριν από λίγο στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, που βρίσκεται προς ψήφιση στη Βουλή, η τροπολογία με την οποία θα καταβληθεί η 13η σύνταξη. Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά «θεσμοθετείται ως μόνιμο μέτρο η καταβολή στους συνταξιούχους της 13ης σύνταξης». Επίσης, στην Ειδική Έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία, τονίζεται ότι η σύνταξη αυτή θα χορηγείται σε όσους είναι δικαιούχοι, κύριας σύνταξης γήρατος, αναπηρίας και θανάτου. Άρα η παροχή αυτή θα δοθεί και για τις συντάξεις χηρείας.

    Θα χορηγείται σε όσους λαμβάνουν κύρια σύνταξη την 1η Μαΐου κάθε έτους, αλλά και σε όσους δικαιώνονται της καταβολή κύριας σύνταξης με ημερομηνία έναρξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος που ανατρέχει στην ως άνω ημερομηνία. Επίσης, η 13η σύνταξη καταβάλλεται και στους δικαιούχους επιδομάτων λόγω αναπηρίας, αλλά και στους ανασφάλιστους υπερήλικες.

    Βάση υπολογισμού της σύνταξης είναι το ακαθάριστο ποσό που λαμβάνουν οι δικαιούχοι κατά την ανωτέρω ημερομηνία. 

    Στην τροπολογία ξεκαθαρίζεται ότι η 13η σύνταξη είναι ακατάσχετη. Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά «δεν κατάσχεται στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν συμψηφίζεται με χρέη προς το Δημόσιο εν γένει, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα». Την ίδια στιγμή όμως, γίνεται γνωστό ότι και η 13η σύνταξη «υπόκειται σε κρατήσεις και καταβάλλεται εντός του Μαΐου κάθε έτους».

    Η διαβάθμιση του ποσοστού που θα καθορίζει και το ποσό της 13ης σύνταξης είναι ίδια όπως είχε γίνει γνωστή προ εβδομάδος σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Ζάππειο ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο. Ειδικότερα, για ποσό έως 500 ευρώ κύριας σύνταξης, η 13η θα χορηγείται στο 100% αυτού. Για ποσό από 501 έως 600 ευρώ, θα δίνεται το 70%, για ποσό από 601 έως 1.000 ευρώ το 50% και για ποσά κύριων συντάξεων, άνω των 1.000 ευρώ, θα δίνεται το 30% αυτών, ως 13η σύνταξη.

    Αν το ίδιο πρόσωπο – δικαιούχος λαμβάνει περισσότερες της μιας κύριες συντάξεις, τότε η 13η, θα προκύπτει από το άθροισμά τους.

    Στην τροπολογία προϋπολογίζεται ετήσια δαπάνη 830 εκατ. ευρώ για την καταβολή της 13ης σύνταξης.

    Διαβάστε αναλυτικά την τροπολογία:



    ΣΧΟΛΙΑ