• Οικονομία

    Σταϊκούρας: Σε φοροελαφρύνσεις τα υπερπλεονάσματα έως το 2025

    • Βασίλης Τσεκούρας
    Αφορολόγητες γονικές παροχές μετά την 1η Οκτωβρίου - Τροπολογία στη Βουλή με τις φοροελαφρύνσεις

    Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών


    Νέα διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2023 προανήγγειλε ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025.

    Σύμφωνα με το αναθεωρημένο πρόγραμμα, προβλέπονται πρωτογενή πλεονάσματα:

    *3,91 δισ. ευρώ για το 2023 (2% του ΑΕΠ)

    *5,73 δισ. ευρώ για το 2024 (2,8% του ΑΕΠ) και

    *7,95 δισ. ευρώ για το 2025 (3,75% του ΑΕΠ).

    Σημειώνεται πως η συμφωνία του Eurogroup του 2018 προέβλεπε πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2023 κατά μέσο όρο 2,2% του ΑΕΠ ως το 2060.

    Όπως εξήγησε ο Υπουργός Οικονομικών μετά από τις νέες διαβουλεύσεις με τους θεσμούς θα υπάρξουν συγκεκριμένοι στόχοι για τα επόμενα χρόνια, οι οποίοι θα επιχειρηθεί να μην είναι υψηλοί. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν υπερπλεονάσματα, τα οποία θα διαθέτουν σε περαιτέρω μείωσης φόρων και εισφορών, όπως επίσης και για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής.

    Με αυτό τον τρόπο ο Χρήστος Σταϊκούρας άφησε να εννοηθεί ότι οι στόχοι θα κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα από το 3,5% του ΑΕΠ που ίσχυε μέχρι το 2019, καθώς η πανδημία ακύρωσε στην πράξη την υποχρέωση επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων έως το τέλος του 2022.

    Δεν αναθεωρούνται οι προβλέψεις για την ανάπτυξη

    Πάρα τις θετικές ενδείξεις που έχει παρουσιάσει η οικονομία τους πρώτους μήνες του 2021, με την ύφεση να ήταν χαμηλότερη από τους στόχους που είχαν τεθεί, το Υπουργείο Οικονομικών δεν σχεδιάζει την αναθεώρηση των στόχων για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης.

    Όπως τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας ο στόχος για φέτος παραμένει στο 3,6%,ο οποίος θεωρείται άκρως ρεαλιστικός. Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο θα αναμένει την ανακοίνωση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ του β’ τριμήνου του έτους, που αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα στις 7 Σεπτεμβρίου.

    «Λαμβάνουμε υπόψη την αβεβαιότητα στο υγειονομικό πεδίο, αλλά και τις εξωτερικές μακροοικονομικές εξελίξεις», υπογράμμισε ο Υπουργός Οικονομικών.

    Διαβάστε επίσης

    Συναγερμός στο οικονομικό επιτελείο για τις μεταλλάξεις – Τι λένε τα σενάρια του Μεσοπρόθεσμου

    Κομισιόν: Επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για επιστρεπτέες προκαταβολές

    Ενοίκια: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις δηλώσεις COVID Μαΐου



    ΣΧΟΛΙΑ