• Οικονομία

    Στάσιμη η βρετανική οικονομία στο τρίμηνο – Αναμένεται να αποφύγει την ύφεση

    • NewsRoom
    Τζέρεμι Χαντ, Βρετανός υπ. Οικονομικών

    Τζέρεμι Χαντ, Βρετανός υπ. Οικονομικών


    Στάσιμη παρέμεινε η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου στο τρίμηνο μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, μετά από μια διαδοχική αύξηση των επιτοκίων, ενώ σύμφωνα με τους αναλυτές, πρόκειται να παρουσιάσει στασιμότητα για αρκετούς μήνες ακόμη, αποφεύγοντας όμως την ύφεση.

    Ειδικότερα, τον Σεπτέμβριο, η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,2%, κυρίως λόγω της ανάπτυξης στον κλάδο των υπηρεσιών, αντισταθμίζοντας την πτώση κατά 0,6% τον Ιούλιο.

    Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της Βρετανίας αναπτύχθηκε 0,6%.

    Τα επιτόκια βρίσκονται σε υψηλό 15ετίας στο 5,25% και αναμένεται να παραμείνουν υψηλά για κάποιο χρονικό διάστημα.

    Αισιόδοξος ο Χαντ

    Ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ ανέφερε ότι τα υψηλότερα επιτόκια πλήττουν την ανάπτυξη, ωστόσο πρόσθεσε ότι η οικονομία είχε καλύτερες επιδόσεις από ό,τι αναμενόταν φέτος.

    Την περασμένη εβδομάδα, η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανό να δει μηδενική ανάπτυξη μέχρι το 2025, αν και αναμένεται να αποφύγει την ύφεση.

    Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο, η Τράπεζα της Αγγλίας είχε αυξήσει τα επιτόκια 14 φορές στη σειρά, προκειμένου να προσπαθήσει να τιθασεύσει τις αυξανόμενες αυξήσεις των τιμών.

    Ωστόσο, ενώ η αύξηση των επιτοκίων μπορεί να μειώσει τον πληθωρισμό -τον ρυθμό με τον οποίο ανεβαίνουν οι τιμές- επηρεάζει επίσης την οικονομική ανάπτυξη καθιστώντας ακριβότερο τον δανεισμό για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

    Πότε θα μειωθούν τα επιτόκια

    Από πλευράς του ο διοικητής της τράπεζας Άντριου Μπέιλι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είναι «πολύ νωρίς» για να εξεταστεί το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων.

    Σύμφωνα με τον Paul Dales, επικεφαλής οικονομολόγο του Ηνωμένου Βασιλείου στην Capital Economics, τα τελευταία στοιχεία υποδηλώνουν ότι “η έλξη από τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνεται”.

    Εντούτοις, δεν αναμένει την Τράπεζα να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια πριν το τέλος του επόμενου έτους.

    Την ίδια στιγμή, το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής (ONS) ανέφερε  ότι τα τελευταία στοιχεία για την ανάπτυξη, κατέγραψαν μια υποτονική εικόνα σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

    Επιπλέον, ο τομέας των υπηρεσιών σημείωσε μικρή πτώση στο τρίμηνο, ενώ ο κλάδος της μεταποίησης και των κατασκευών κατέγραψαν οριακή ανάπτυξη.

    Διαβάστε επίσης: 

    Τις 44.000 έφτασαν οι αιτήσεις για το Youth Pass

    Νέα πρόστιμα για αθέμιτη κερδοφορία – Σκρέκας: Ουδείς υπεράνω του νόμου

    Απρόσμενη άνοδος του πληθωρισμού τον Οκτώβριο – Στα ύψη οι τιμές στα τρόφιμα



    ΣΧΟΛΙΑ