• Οικονομία

    Σταϊκούρας: Στο 8% η ύφεση για το 2020, τήρηση κυβερνητικών δεσμεύσεων και νέες πρωτοβουλίες

    • NewsRoom
    Μικρότερος ΕΝΦΙΑ, κατά 2,5% - 3% το 2022 – Πρώτη δόση τον Μάρτιο

    Χρήστος Σταϊκούρας. Yπουργός Οικονομικών


    Όλα όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών κατά την παρέμβασή του στη διαδικτυακή εσπερίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών – Οικονομολόγων (ΠΑ.Ε.Λ.Ο.)

    Ύφεση κοντά στο 8% προέβλεψε για το σύνολο του 2020 ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την παρέμβασή του στη διαδικτυακή εσπερίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών – Οικονομολόγων (ΠΑ.Ε.Λ.Ο.) για το πρόγραμμα «Γέφυρα», που αφορά στην επιδότηση των δόσεων δανείων με προσημείωση ή υποθήκη της κύριας κατοικίας τους από το Ελληνικό Δημόσιο, η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, 3 Σεπτεμβρίου και συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από τους λογιστές – μέλη της ΠΑ.Ε.Λ.Ο., όσο και από επιχειρηματίες και ανώτερα στελέχη επιχειρήσεων.

    Όπως είπε ο υπουργός στην εσπερίδα, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Νίκος Υποφάντης, το σενάριο αυτό κινείται μέσα στις προβλέψεις του υπουργείου και είναι μικρότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ σημείωσε πως η κυβέρνηση όχι μόνο θα τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει δώσει, αλλά θα προχωρήσει και σε σειρά νέων πρωτοβουλιών για να διοχετευθούν ακόμα περισσότερα χρήματα στην πραγματική οικονομία. Σημείωσε, επίσης, ότι τα χρήματα για τις πρωτοβουλίες αυτές υπάρχουν, καθώς, μετά και την τελευταία έξοδο της χώρας στις αγορές, τα ταμειακά διαθέσιμα βρίσκονται στο επίπεδο που ήταν κατά την αρχή της πανδημίας.

    Διαδικτυακή εσπερίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών – Οικονομολόγων (ΠΑ.Ε.Λ.Ο.)

    Επίσης, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε τη σημασία της συμβολής των λογιστών στην όλη προσπάθεια, πρόσθεσε ότι αντιλαμβάνεται τον τεράστιο φόρτο εργασίας που έχουν επωμισθεί λόγω των συνθηκών και τους κάλεσε να προσπαθήσουν να ενημερώσουν όσο περισσότερο γίνεται τις επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες και τους πολίτες για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες και τα εργαλεία που έχουν τεθεί για τους παραπάνω, ενώ σημείωσε ότι μέχρι τώρα πάνω από 2,4 δισ. ευρώ έχουν διατεθεί σε περισσότερα από 564.000 ΑΦΜ επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.

    Αναφερόμενος στο ρόλο των τραπεζών, ο υπουργός Οικονομικών είπε πως «δεν ανταποκρίθηκαν αρχικά όπως περιμέναμε», σημείωσε ωστόσο ότι «σήμερα τα πράγματα είναι καλύτερα», ενώ ανέφερε ότι έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ο Κώδικας διευθέτησης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας, τον οποίο χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό για την προώθηση των χρηματοδοτικών εργαλείων, ενώ χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το πρόγραμμα «Γέφυρα» και σημείωσε ότι μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί 51.000 αιτήσεις για αυτό.

    Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, ο οποίος εκτίμησε ότι οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Γέφυρα» δεν αποκλείεται να φτάσουν και τις 200.000 μέχρι τη λήξη της σχετικής προθεσμίας, ενώ απάντησε σε σειρά λιγότερο και περισσότερο εξειδικευμένων ερωτήσεων επάνω στο πρόγραμμα γέφυρα. Στην επίλυση των αποριών συνέβαλλαν με τη γνώση τους και η νομικός σύμβουλος ΕΕΑ και Οικονομικού Επιμελητηρίου, Σουζάνα Κλημεντίδη, ο πρόεδρος της ΠΑ.Ε.Λ.Ο. και ιδιοκτήτης των λογιστικών γραφείων Worldtaxis, Βασίλης Παναγιωτόπουλος και ο αντιπρόεδρος της ΠΑ.Ε.Λ.Ο. και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της BBC A.E., Λάμπρος Μπέλεσης.

    Διαδικτυακή εσπερίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών – Οικονομολόγων (ΠΑ.Ε.Λ.Ο.)

    Στην εσπερίδα αναφέρθηκαν και πρακτικές συμβουλές αξιοποίησης χρηματοδοτικών εργαλείων όπως οι μικροπιστώσεις και η επιστρεπτέα προκαταβολή, ενώ σημειώνεται πως ήταν προγραμματισμένη και η συμμετοχή του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, όπως και του γενικού γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, Χρήστου Τριαντόπουλου, ωστόσο εξαιτίας της αιφνίδιας εκκένωσης του ΥΠΟΙΚ και του ΥΠΑΝ λόγω επαφής με κρούσμα κορωνοϊού, αυτό δεν κατέστη δυνατό. Η εσπερίδα πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία των εταιρειών BBC, Optimum Solutions, TOP Development, Union Programming Group και WorlDTax!s. Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε από την Slide2Open Communications.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News



    ΣΧΟΛΙΑ