• Οικονομία

    Στα «σκαριά» νέες παρεμβάσεις για το ρεύμα και το πετρέλαιο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Στα «σκαριά» νέες παρεμβάσεις για το ρεύμα και το πετρέλαιο

    Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας


    Επιπλέον παρεμβάσεις για τα επιδόματα θέρμανσης και ρεύματος προετοιμάζει η κυβέρνηση, με φόντο τις τεράστιες αυξήσεις που παρατηρούνται στην ενέργεια.

    Μάλιστα, τα στοιχεία του πληθωρισμού, που θα ανακοινωθούν τα επόμενα 24ωρα, θα δείξουν νέα αύξηση των τιμών για το μήνα Οκτώβριο, η οποία έρχεται να προστεθεί στις σημαντικές ανατιμήσεις από τις αρχές του φθινοπώρου.

    Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, στην Ελλάδα ο πληθωρισμός Οκτωβρίου αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3% από το 1,9% το Σεπτέμβριο, με «οδηγό» τις τιμές στο ρεύμα και το φυσικό αέριο.

    Μόνιμος μηχανισμός παρέμβασης

    Γι’ αυτούς τους λόγους το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει ένα μόνιμο μηχανισμό παρέμβασης, ο οποίος θα λειτουργεί αυτόματα, όταν εκτοξεύονται οι τιμές χονδρικής στο ηλεκτρικό ρεύμα.

    Ο μηχανισμός μάλιστα, αναμένεται να ενεργοποιείται αυτόματα με ειδικό αλγόριθμο, όταν θα παρατηρούνται αυξήσεις.

    Στόχος είναι η ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το κύμα των ανατιμήσεων, καθώς εκτιμάται ότι οι διεθνείς τιμές του ρεύματος θα συνεχίζουν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και τους επόμενους μήνες, ενώ επισήμως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα παραμείνουν τουλάχιστον έως τα μέσα του 2022.

    Αυξημένη επιδότηση στο ρεύμα

    Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι η επιδότηση για το ρεύμα θα ανέλθει στα 18 ευρώ για τις πρώτες 300 κιλοβατώρα κάθε μήνα, αντί για τα 9 ευρώ που είχε εξαγγείλει αρχικά ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Ωστόσο, φαίνεται πως η ραγδαία άνοδος των τιμών αναγκάζει το οικονομικό επιτελείο να ανασχεδιάσει το μέτρο. Αυτός είναι και ένας βασικός λόγος, για τον οποίο δεν έχει εκδοθεί ακόμα η Κοινή Υπουργική Απόφαση.

    Θα πρέπει να σημειωθεί πως η μέση χονδρική τιμή του ρεύματος το μήνα Σεπτέμβριο ανερχόταν στα 134,73 ευρώ ανά MWh , ενώ τον Οκτώβριο εκτοξεύθηκε στα 198,35 ευρώ ανά MWh.

    Με τις διεθνείς τιμές του ρεύματος να παραμένουν και το Νοέμβριο πάνω από τα 200 ευρώ τη ΜWh, θεωρείται βέβαιο πως οι λογαριασμοί του ρεύματος θα έρθουν «φουσκωμένοι» τους επόμενους μήνες. Ήδη, οι ανατιμήσεις που θα δουν οι καταναλωτές του ηλεκτρικού, αφορούν τις αυξήσεις του Σεπτεμβρίου, όταν οι τιμές βρίσκονταν κατά σχεδόν 50% χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στο «πακέτο» των αναθεωρήσεων θα περιληφθούν και οι καταναλωτές μεσαίας τάσης, δηλαδή οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αναμένεται να ενσωματώσει και τις εισηγήσεις της ΕΕ, που προβλέπονται στο toolkit που έχει ανακοινώσει τις προηγούμενες εβδομάδες.:

    ·         Επείγουσα εισοδηματική στήριξη για τους φτωχούς ενεργειακά καταναλωτές, για παράδειγμα μέσω κουπονιών ή μερική πληρωμή λογαριασμών,

    ·         Να επιτραπεί η προσωρινή αναβολή πληρωμών λογαριασμών,

    ·         Να αποφεύγονται οι διακοπές ρεύματος σε νοικοκυριά,

    ·         Να παρέχει προσωρινές, στοχευμένες μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές για τα ευάλωτα νοικοκυριά και

    ·         Παροχή βοήθειας σε εταιρείες ή βιομηχανίες, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις

    Επίδομα θέρμανσης

    Την Παρασκευή αναμένεται η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης με τις λεπτομέρειες για το επίδομα θέρμανσης, ενώ επόμενο βήμα θα είναι το άνοιγμα της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ «myΘΕΡΜΑΝΣΗ» στο τέλος του μήνα.

    Άλλωστε, τα Υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας κατέθεσαν στη Βουλή τροπολογία με την οποία μεταφέρονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης 90 εκατ. ευρώ για την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2021-2022. Η τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή την ερχόμενη Πέμπτη, «ξεκλειδώνοντας» στην πράξη το άνοιγμα της πλατφόρμας.

    Με βάση τον σχεδιασμό του Υπουργείου Οικονομικών, το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής ενίσχυσης για τη θέρμανση των νοικοκυριών αναμένεται να έχει εκταμιευθεί προς τους δικαιούχος πριν από τα Χριστούγεννα, με τα πρώτα ποσά να λαμβάνουν όσοι είχαν εισπράξει και πέρυσι το επίδομα.

    Έως το τέλος του 2021 θα έχει εκταμιευθεί το ποσό του επιδόματος και στους «νέους» δικαιούχους, δηλαδή σε εκείνους που αγόρασαν φέτος καύσιμα, αλλά το 2020 για τον οποιοδήποτε λόγο δεν πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης. Προς τα τέλη του ερχόμενου Φεβρουαρίου αναμένεται να εκταμιευθεί και το υπόλοιπο κονδύλι, προς όσους προχωρήσουν σε αγορές εντός του 2022.

    Το φετινό επίδομα υπολογίζεται ότι θα λάβουν περισσότερα από 1 εκατ. νοικοκυριά, καθώς έχουν διευρυνθεί τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήριο,  ενώ το ελάχιστο επίδομα καθορίζεται στα 100 ευρώ και το ανώτατο στα 750 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Αντίστροφη μέτρηση για το επίδομα θέρμανσης – Μεταφορά €90 εκατ. από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης

    Ακρίβεια και πανδημία «τραντάζουν» το έλλειμμα – Οι φόβοι και οι ανησυχίες των επόμενων μηνών



    ΣΧΟΛΙΑ