• Οικονομία

    Στα επίπεδα της πανδημίας έπεσε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη

    ΟΟΣΑ: Προβλέπει ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας 5,7% φέτος και 4,5% το 2022


    Σε χαμηλό 17 μηνών έπεσε η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στην Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνα των υπευθύνων αγορών από την S&P Global, ενισχύοντας τους φόβους για επερχόμενη ύφεση.

    Ειδικότερα, τα στοιχεία καταγράφουν συρρίκνωση που αντιστοιχεί στην περίοδο μετά το lockdown λόγω της πανδημίας στις αρχές του 2021.

    Αν και οι οικονομολόγοι περίμεναν μια ήπια επέκταση στην επιχειρηματική δραστηριότητα, τα στοιχεία έδειξαν επιδείνωση της παραγωγής στον κατασκευαστικό τομέα και στασιμότητα στον τομέα των υπηρεσιών.

    Αύξηση των επιτοκίων

    «Η απότομη απώλεια νέων παραγγελιών, η μείωση των καθυστερήσεων εργασίας και οι πιο ζοφερές επιχειρηματικές προσδοκίες δείχνουν ότι ο ρυθμός μείωσης αυξάνεται περαιτέρω», δήλωσε ο Chris Williamson, οικονομολόγος της S&P Global.

    «Μεγαλύτερη ανησυχία είναι η δεινή κατάσταση της μεταποίησης, όπου οι παραγωγοί αναφέρουν ότι οι χαμηλότερες από τις αναμενόμενες πωλήσεις οδήγησαν σε μια άνευ προηγουμένου άνοδο των αποθεμάτων που δεν πωλήθηκαν».

    Τα στοιχεία αυτά υπογραμμίζουν τα αδύναμα σημεία της Ευρώπης, η οποία κάνει μία στροφή από τα μέτρα τόνωσης σε μια επιθετική αύξηση των επιτοκίων, την πρώτη ύστερα από 10 χρόνια.

    «Κατανοούμε ότι αυτές οι αποφάσεις αναμένεται να σημάνουν επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης λόγω των ακριβότερων δανείων και, δυστυχώς, της έλλειψης των νέων θέσεων εργασίας ή ακόμα και της απώλειας των ήδη υπάρχοντων», δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μάντις Μύλλερ σε ανάρτηση σε blog την Παρασκευή. «Αλλά οι συνέπειες των επίμονων πολύ γρήγορων αυξήσεων των τιμών θα ήταν ακόμη χειρότερες».

    Η επιβράδυνση που καταγράφεται θα ενισχύσει τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις των οικονομολόγω για ύφεση στην ευρωζώνη. Η απειλή της ενεργειακής κρίσης είναι αυτή που βρίσκεται στο επίκεντρο των εκτιμήσεων για ύφεση.

    Ένας άλλος δείκτης νωρίτερα έδειξε ότι η γερμανική δραστηριότητα συρρικνώνεται απροσδόκητα, ενώ η γαλλική έκθεση σηματοδοτούσε επίσης ανησυχίες για οικονομική ύφεση.

    Ειδικότερα, για τη Γερμανία, σε χαμηλό δύο ετών, καταγράφοντας μεγάλη συρρίκνωση, βρέθηκε ο σύνθετος δείκτης PMI με τις εταιρείες να πλήττονται από πληθωριστικές πιέσεις και προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

    Διαβάστε επίσης:

    Goldman, UBS: Η χειρότερη χρονιά από το 2008 για τις ευρωπαϊκές μετοχές

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ