• Οικονομία

    Σνάμπελ (ΕΚΤ): Κίνδυνος για την οικονομία της ευρωζώνης αν περιοριστούν οι αυξήσεις των επιτοκίων

    • NewsRoom
    Ίζαμπελ Σνάμπελ

    Ίζαμπελ Σνάμπελ, ΕΚΤ


    Με τον πληθωρισμό να συνεχίζει να εγείρει κινδύνους για την οικονομία της ευρωζώνης πιθανώς να είναι πρόωρο να περιοριστούν οι αυξήσεις των επιτοκίων, δήλωσε σήμερα το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ιζαμπέλ Σνάμπελ.

    Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η κ. Σνάμπελ είπε ότι στην παρούσα φάση ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις κεντρικές τράπεζες είναι να θεωρήσουν πως οι πιέσεις στις τιμές θα περιοριστούν γρήγορα και να υποτιμήσουν την επιμονή που έχουν δείξει.

    “Τα στοιχεία μέχρι στιγμής δείχνουν ότι τα περιθώρια επιβράδυνσης του ρυθμού προσαρμογών των επιτοκίων παραμένουν περιορισμένα”, δήλωσε σε ομιλία της στο Λονδίνο.

    Η κ. Σνάμπελ πρόσθεσε ότι “θα χρειαστεί να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια, πιθανώς σε περιοριστικό έδαφος, για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο μεσοπρόθεσμο στόχο μας όσο το δυνατόν γρηγορότερα και ότι δεν θα υπάρξουν δευτερογενείς επιπτώσεις”.

    Παράλληλα, προειδοποίησε για τους κινδύνους που απορρέουν από τα εκατοντάδες δισ. ευρώ που ξοδεύουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να προστατεύσουν τους πολίτες τους από την ενεργειακή κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.

    “Πολλά δημοσιονομικά μέτρα που είναι δημοφιλή στο εκλογικό σώμα, όπως τα αυστηρά ανώτατα όρια τιμών ή οι επιδοτήσεις ευρείας βάσης, ενέχουν τον κίνδυνο να τροφοδοτήσουν περαιτέρω τον μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό”, είπε.

    Αυτό “θα μπορούσε να αναγκάσει τελικά τη νομισματική πολιτική να αυξήσει τα επιτόκια πέρα από το επίπεδο που θα θεωρούνταν κατάλληλο χωρίς τα δημοσιονομικά κίνητρα”, πρόσθεσε.

    Διαβάστε επίσης

    Τουρκία: Νέα πτώση για τη λίρα καθώς η Κεντρική Τράπεζα μείωσε στο 9% το επιτόκιο αναφοράς

    Βρετανία: Γιατί εξαφανίζονται τα αυγά από τα ράφια των σούπερ μάρκετ



    ΣΧΟΛΙΑ