• Οικονομία

    Σκυλακάκης: Ύφεση 4,7% στο καλό σενάριο – Είναι ρεαλιστικά αισιόδοξο

    Προϋπολογισμός: Με έλλειμμα 9 δισ. έκλεισε το πρώτο εξάμηνο

    Θεόδωρος Σκυλακάκης, υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής


    Για το αν είναι εφικτό να συγκρατηθεί η ύφεση και να μην επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για διψήφια ποσοστά μίλησε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης 

    Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης, μιλώντας στον Realfm 97,8 “σε ό,τι αφορά την εικόνα αυτό που βλέπω εγώ από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που παρακολουθούμε καθημερινά, είναι ότι το άνοιγμα συνοδεύεται από αναβαλλόμενη κατανάλωση. Δηλ. άνθρωποι που δεν είχαν πάρει τις υπηρεσίες για κάποιο διάστημα έρχονται με διάθεση να καταναλώσουν κι έρχονται με μια σχετικά καλή ψυχολογία. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι οι αγορές που όλους μας αξιολογούν έχουν αρχίσει και προβλέπουν θετικά. Βοηθάει πολύ και η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης. Είδαμε να πέφτει το δικό μας επιτόκιο ομολόγων από 2,2, 2,3, 2,4 κάτω από το 2, είμαστε στο 1,7 που σημαίνει ότι υπάρχει μια προσδοκία για όλη την πορεία των ευρωπαϊκών οικονομιών και της ελληνικής. Και το τρίτο στοιχείο είναι ότι η κουλτούρα πληρωμών παραμένει ζωντανή. Εξακολουθούν οι άνθρωποι να είναι συνεπείς όσο μπορούν στις υποχρεώσεις τους και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα, την επόμενη μέρα όσο μας επιτρέπεται δημοσιονομικά, να επανέλθουμε στη βασική μας πολιτική για μειώσεις φόρων και εισφορών. Ελπίζουμε η ανάκαμψη να έχει ένα σχήμα V για να καταστεί αυτό εφικτό και αυτό θα επιδιώξουμε και στις πολιτικές επανεκκίνησης το Φθινόπωρο”.

    Σχετικά με τις τράπεζες και τη ρευστότητα στις επιχειρήσεις, ο υφυπουργός Οικονομικών τόνισε ότι “υπάρχει ένα μόνο τραπεζικό προϊόν, το ΤΕΠΙΧ και κάπως ξεκίνησε και η επιδότηση επιτοκίου, αλλά αργά. Ελπίζουμε το προϊόν που θα βγει τώρα, που είναι η ναυαρχίδα, που είναι εγγυοδοτημένο κατά 80% από χρήματα του ελληνικού Δημοσίου, να έχει πολύ καλύτερη απόδοση. Βάζουμε 2 δισ. ευρώ σε αυτό εγγυήσεις και ελπίζουμε ότι θα δουλέψει καλύτερα και οι τράπεζες θα ανταποκριθούν καλύτερα. Τα χρήματα αφορούν σε αυτούς που επλήγησαν από την κρίση και θα υπάρχουν και οι σχετικοί όροι”.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι “βάλαμε κι ένα δεύτερο εργαλείο που είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή. Σήμερα θα δοθεί το συντριπτικό κομμάτι αυτών που είχαν απομείνει. Ό, τι ποσό μείνει θα πάει στη δεύτερη φάση στις αρχές Ιουνίου και θα στηρίζεται στη μείωση τζίρου του τριμήνου Μάρτιος- Μάιος.”

    Όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης το καλό σενάριο για την οικονομία είναι το 4,7%, το οποίο χαρακτήρισε “ρεαλιστικά αισιόδοξο”. Αλλά και για το κακό σενάριο, όπως είπε, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και να το αντιμετωπίσουμε σε περίπτωση ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας, ίσως όχι με ολικό lockdown αλλά με άλλα μέτρα τήρησης της κοινωνικής απόστασης.

    Ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε και στο θέμα με τα μειωμένα ποσά συντάξεων που είδαν συνταξιούχοι στους λογαριασμούς τους, τονίζοντας ότι “δύο πράγματα συμβαίνουν. Το ένα είναι μια παλιά εισφορά των 5 ευρώ που είχε νομοθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και ήρθε η ώρα να εφαρμοστεί. Το δεύτερο έχει να κάνει με το εξής: τώρα πληρώνονται οι κύριες συντάξεις και αυτοί που έχουν αυξήσεις στις επικουρικές – τις οποίες θα δουν μόλις πληρωθούν οι επικουρικές σε μερικές ημέρες- έχουν και λίγο μεγαλύτερο φόρο. Δηλ. αν πρόκειται να πάρεις 100 ευρώ αύξηση, έχεις και 10 ευρώ επιπλέον φόρο, ο οποίος κατά κύριο λόγο σου αφαιρείται από την κύρια σύνταξη”. Όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης θα δοθούν σχετικές διευκρινίσεις και από τον ΕΦΚΑ με ανακοίνωση.



    ΣΧΟΛΙΑ