Οικονομία

Σκυλακάκης: Εάν υπάρξει μείωση ΦΠΑ σε τρόφιμα, θα αφορά λίγα προϊόντα

  • NewsRoom
Θεόδωρος Σκυλακάκης

Θεόδωρος Σκυλακάκης


Απαντήσεις γύρω από την ενεργειακή κρίση και την πιθανότητα μείωσης ΦΠΑ στα τρόφιμα έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο MEGA.

O κ. Σκυλακάκης τόνισε πως η πλατφόρμα για την επιδότηση στα καύσιμα αναμένεται να ανοίξει τις επόμενες ημέρες. «Περιμένουμε τις επόμενες 3-4 ημέρες να ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα καυσίμων, γίνεται αγώνας δρόμου για να γίνει αυτό πριν το Πάσχα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την ενεργειακή κρίση, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «σχεδιάζεται εντός της κυβέρνησης εναλλακτική. Το καλύτερο θα ήταν να παρέμβει η Ευρώπη για την ενεργειακή κρίση. Το πρόβλημα είναι κυρίως στις τιμές του φυσικού αερίου. Αυτό προκαλεί την έκρηξη στις τιμές του ηλεκτρικού. Υπάρχουν τεράστια κέρδη σε αυτή την αγορά. Αν δεν παρέμβει η Ευρώπη, εμείς θα έρθουμε να παρέμβουμε στο να μειώσουμε σοβαρά τις επιπτώσεις των παράλογων τιμών για τα ελληνικά νοικοκυριά. Τα χρήματα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα βρεθούν, αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Η παρέμβαση που θα κάνουμε σε αυτή την περίπτωση μπορεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση γενικότερα του πληθωρισμού».

Τέλος, για τα σενάρια γύρω από τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, ο κ. Σκυλακάκης ξεκαθάρισε ότι «το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα το αξιολογεί η κυβέρνηση. Είναι δύσκολο μέτρο γιατί δεν μπορεί να διασφαλιστεί ότι θα μεταφερθεί αυτή η μείωση στον καταναλωτή και τα νοικοκυριά. Ένα μέρος της μπορεί να χαθεί στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ένα δεύτερο πρόβλημα είναι ότι με πολλά χρήματα παρεμβαίνεις λίγο στα αδύναμα νοικοκυριά. Το μέτρο αξιολογείται, εφόσον πραγματοποιηθεί θα είναι εξαιρετικά περιορισμένο σε ό,τι αφορά στα προϊόντα. Θα αφορά το πολύ σε 2 – 3 προϊόντα, γιατί κάθε ένα από αυτά έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος. Δεν ξέρω τι θα αποφασίσει η κυβέρνηση. Στο ηλεκτρικό η παρέμβαση είναι βέβαιο ότι θα φτάσει στα νοικοκυριά. Πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή γιατί τα χρήματα που απαιτούνται για το ρεύμα είναι πάρα πολλά».

Διαβάστε επίσης:

Κι αν η απλή αναλογική βγάλει σταθερή κυβέρνηση Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη;

Γαϊτάνης στο Mononews: Μπαίνουμε στο δωδεκάμηνο της μάχης – Θα παρέμβουμε στο ρεύμα αν χρειαστεί – Οπισθοδρομικός ο ΤσίπραςΣΧΟΛΙΑ