• Οικονομία

    Συρρικνώνεται η δεξαμενή ομολόγων με αρνητική απόδοση στην ευρωζώνη

    χρεος


    H δεξαμενή του χρέους της ευρωζώνης με αρνητική απόδοση συρρικνώθηκε τον Σεπτέμβριο, ένδειξη ότι στην αγορά επικρατεί νευρικότητα λόγω της ανόδου του πληθωρισμού και της επικείμενης μείωσης των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης των κεντρικών τραπεζών.

    Από τη Βρετανία, τη Γερμανία έως και τις ΗΠΑ υπήρξε σχετικό ξεπούλημα στις αγορές ομολόγων καθώς ενισχύεται η άποψη ότι ο πληθωρισμός δείχνει πιο επίμονος από ότι προβλέπεται.

    Η Τράπεζα της Αγγλίας αλλά και η Federal Reserve στις ΗΠΑ ξάφνιασαν τις αγορές με έναν πιο συντηρητικό τόνο πρόσφατα.

    Με το σκηνικό να μεταβάλλεται, η δεξαμενή κυβερνητικού χρέους με αρνητική απόδοση στη ζώνη του ευρώ συρρικνώθηκε στα 5,42 τρις ευρώ τον Σεπτέμβριο από 6,4 τρις ευρώ τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία της Tradeweb.

    Aπό το σύνολο των 9,0 τρις ευρώ του εκδοθέντος δημοσίου χρέους στη ζώνη του ευρώ, το 59,8% εξακολουθεί να έχει αρνητική απόδοση αλλά έχει μικρύνει ως ποσοστό από 69% τον Αύγουστο.

    Πρόκειται για αξιοσημείωτη συρρίκνωση από πέρυσι όταν το 75% του συνολικού χρέους στην ευρωζώνη είχε αρνητική απόδοση. Τότε η κρίση της πανδημίας είχε πλήξει την οικονομική δραστηριότητα, ενισχύοντας τη ζήτηση για τίτλους σταθερού εισοδήματος.

    Όταν τα ομόλογα έχουν απόδοση κάτω από 0% οι επενδυτές ουσιαστικά πληρώνουν τον εκδότη για να διακρατήσουν το ομόλογο και αν το διακρατήσουν μέχρι τη λήξη θα χάσουν χρήματα.

    Η παγκόσμια οικονομία, ωστόσο, έχει ανακάμψει φέτος βοηθούμενη από τους εμβολιασμούς. Και παρά το ότι η στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται να συνεχιστεί για αρκετό διάστημα ακόμη, οι λόγοι για πολύ χαμηλές ομολογιακές αποδόσεις έχουν αρχίσει να εξασθενούν.

    Τα 10ετη γαλλικά ομόλογα είχαν αρνητική απόδοση και τώρα βρίσκονται πάνω από το 0%, που σημαίνει ότι ο όγκος του χρέους με αρνητική απόδοση μειώνεται και είναι πιθανό ακόμη και η απόδοση στα αντίστοιχα γερμανικά να αναρριχηθεί πάνω από το 0% μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς, εκτιμούν αναλυτές στη Saxo Bank.

    Η απόδοση στο 10ετες γαλλικό ομόλογο ανέβηκε πάνω από το 0% τον Σεπτέμβριο και βρίσκεται πλέον στο 0,11%. Η απόδοση του γερμανικού παραμένει αρνητική στο -0,24% αλλά ανέβηκε 19 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο.

    Παρόμοια είναι και η εικόνα με το επενδυτικής διαβάθμισης εταιρικό χρέος καθώς η δεξαμενή των εταιρικών ομολόγων με αρνητική απόδοση μειώθηκε στα 1,28 τρις ευρώ τον Σεπτέμβριο, αντιστοιχώντας περίπου στο 36% του συνόλου της αγοράς αυτής των 3,5 τρις ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ