• Οικονομία

    Συντάξεις: Τι ποσά αναδρομικών διεκδικούν οι συνταξιούχοι – Στα 4 δισ. ευρώ ο λογαριασμός

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Νέα δεδομένα στην αποπληρωμή των αναδρομικών ποσών που διεκδικούν 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι δημιουργεί η κρίση του κορονοϊού.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αναμένεται να δημοσιοποιηθεί, στην καλύτερη περίπτωση, εντός του Ιουνίου και το πιθανότερο ποσό που θα κληθεί να τους επιστρέψει το κράτος ανέρχεται σε περίπου 4 δισ. ευρώ.

    Το ποσό αυτό αφορά στο διάστημα των 11 μηνών  που μεσολαβεί ανάμεσα στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) τον Ιούνιο του 2015 που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές του 2012 και την έναρξη της εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016 με τους συνταξιούχους να διεκδικούν από 800 ευρώ έως και άνω των 5.000 ευρώ. Οι απόψεις ειδικών στην κοινωνική ασφάλισης διίστανται για το αν το ΣτΕ θα αποφασίσει ποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν τα αναδρομικά, ανάλογα με το εάν έχουν ή όχι προσφύγει στη δικαιοσύνη.  Σε κάθε περίπτωση θεωρούν ότι είναι δίκαιο τα αναδρομικά να δοθούν στο σύνολο των 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων.

    Ωστόσο, η κρίση του κορονοιού δεν αφήνει πολλά «δημοσιονομικά» περιθώρια αποπληρωμής αναδρομικών ποσών τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, πέραν των όσων περιλαμβάνονται στο νέο ασφαλιστικό νόμο. Ως εκ τούτου αίολα πρέπει να θεωρούνται πλέον τα σενάρια που εξετάστηκαν στο πρόσφατο παρελθόν. Υπενθυμίζεται ότι η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εξέταζε την αποπληρωμή των αναδρομικών ύψους 4 δισ. σε περισσότερες από 72 δόσεις με την χρήση μέρους του υπερπλεονάσματος του κρατικού προϋπολογισμού και την αξιοποίηση της δεξαμενής του 1 δισ. που έχει ήδη προϋπολογιστεί για την καταβολή της 13ης σύνταξης το 2020.

    Τι ποσά αναδρομικών διεκδικούν οι συνταξιούχοι για τους 11 μήνες;

    Σε περίπτωση που καταβληθούν τα αναδρομικά των 11 μηνών θα πρέπει να δοθούν και τα δώρα στους συνταξιούχους.

    Συγκεκριμένα, τα ποσά που διεκδικούν είναι τα εξής:

    – Για τις κύριες συντάξεις από 800 ευρώ έως και 4.200 ευρώ.

    – Με την επιστροφή και των δώρων στις κύριες συντάξεις από 800 ευρώ έως και άνω των 5.000 ευρώ.

    – Για τις επικουρικές συντάξεις από 200 ευρώ έως και 3.500 ευρώ.

    – Για την επιστροφή δώρων στις επικουρικές συντάξεις από 245 ευρώ έως 1.100 ευρώ.

    Οι διεκδικήσεις κατά περιπτώσεις μπορούν να ξεπεράσουν και αυτό το ποσό, αν ο συνταξιούχος λαμβάνει περισσότερες από δυο συντάξεις, όπως για παράδειγμα γιατροί του ΕΣΥ, μηχανικοί του Δημοσίου, χήρες ή χήροι που λαμβάνουν περισσότερες από τέσσερις συντάξεις και άλλοι.

    Tα ελάχιστα ποσά προκύπτουν για τους συνταξιούχους ΟΓΑ που έχασαν μόνο τα δώρα, τα οποία για την κατώτατη σύνταξη των 330 ευρώ ήταν 660 ευρώ το χρόνο, καθώς οι αγρότες ελάμβαναν μέχρι το 2012 τα πλήρη δώρα. Υπάρχουν βέβαια και ορισμένες ειδικές κατηγορίες συνταξιούχων που διεκδικούν ακόμη λιγότερα και είναι όσοι ήταν κάτω των 60 ετών – άρα είχαν χάσει τα δώρα από το 2010 – και είχαν ελάχιστη περικοπή, π.χ. 15 ευρώ το μήνα στην κύρια τους σύνταξη. Αντίστοιχα, τα μεγαλύτερα ποσά προκύπτουν για συνταξιούχους με υψηλές συντάξεις ή περισσότερες από δυο συντάξεις.

     Για να υπολογίσει κανείς το συνολικό ποσό που διεκδικεί για το επίμαχο 11μηνο πρέπει να ανατρέξει στα μηνιαία εκκαθαριστικά πληρωμών των κύριων και επικουρικών συντάξεών του, όπου αναγράφονται οι μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 του 2012.

    Ποιες είναι οι περικοπές του 2012 που κρίθηκαν αντισυνταγματικές;

    Οι περικοπές του 2012 που τέθηκαν σε εφαρμογή και συγκεντρώνουν αυξημένες πιθανότητες να επιστραφούν στους συνταξιούχους για το διάστημα των 11 μηνών πριν την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου αφορούν:

    – Συνταξιούχους με εισόδημα από κύριες, επικουρικές και μερίσματα κάτω από 1.000 ευρώ μικτά, οι οποίοι έχασαν τελείως τα «ψαλιδισμένα» δώρα και μέτρησαν απώλειες και στην επικουρική τους σύνταξη.

    – Συνταξιούχους με εισόδημα από κύριες, επικουρικές και μερίσματα πάνω από 1.000 ευρώ μικτά, οι οποίοι έχασαν τελείως τα «ψαλιδισμένα» δώρα και μέτρησαν απώλειες 5%-20% στο άθροισμα κύριας και επικουρικής, ενώ είχαν και επιπλέον μειώσεις στην επικουρική 12% για όσους λάμβαναν μηνιαία σύνταξη άνω των 1.300 ευρώ κάτι που κρίθηκε αντισυνταγματικό από το ΣτΕ.

    Ποιες είναι οι συνολικές διεκδικήσεις των συνταξιούχων;

    Οι συνταξιούχοι έχουν προσφύγει στις δικαστικές αίθουσες διεκδικώντας πέρα από το 11μηνο από τις 10/6/15- 11/05/16 τα εξής:

    – Για την περίοδο 1/1/2013 – 9/6/2015 : 8,742 δισ. για τις κύριες και 1,948 για τις επικουρικές, σύνολο 10,690 δισ. ευρώ.

    – Για την περίοδο 12/5/2016 – 31/12/2018 : 9,471 δισ. για τις κύριες και 2,109 δισ. ευρώ για τις επικουρικές, σύνολο 11,580 δισ. ευρώ.

    Σε περίπτωση που προστεθούν όλες οι διεκδικήσεις των συνταξιούχων τα αναδρομικά ποσά ανέρχονται στο δυσθεώρητο ποσό των 26,27 δισ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ