Οικονομία

Συντάξεις: Αποπληρωμή 14.000 επικουρικών εντός διμήνου

Αλέξανδρος Βαρβέρης, Υποδιοικητής του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης

Αλέξανδρος Βαρβέρης, Υποδιοικητής του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης


Στην καταβολή 30.000 επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ προχωράει ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης σε ασφαλισμένους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, σύμφωνα με τον υποδιοικητή του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης Αλέξανδρο Βαρβέρη.

Κατά την διάρκεια του επόμενου διμήνου (Μάιος -Ιούνιος) ο ΕΦΚΑ αναμένεται να εκδώσει 14.000 επικουρικές συντάξεις κυρίως από τα ταμεία του Δημοσίου (ΤΕΑΔΥ και ΤΑΔΚΥ), ενώ σε επεξεργασία βρίσκονται επιπλέον 12.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης από ταμεία του ιδιωτικού τομέα όπου υπάρχει καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης. Σύμφωνα με τον κ. Βαρβέρη, η λίστα αναμονής έχει ήδη περιοριστεί και στόχος της διοίκησης του ΕΦΚΑ είναι έως το καλοκαίρι να έχουν μηδενιστεί οι ληξιπρόθεσμες εκκρεμότητες που υπερβαίνουν το τρίμηνο.

Οι επικουρικές συντάξεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα πέραν των τριών μηνών ανέρχονται σε 85.000. Εξ αυτών έχουν εκκαθαριστεί 40.000, με ισάριθμες απονομές συντάξεων στο πρώτο τρίμηνο του 2023. Οι υπόλοιπες 45.000 επικουρικές αλλά και όσες νέες αιτήσεις περάσουν στις καθυστερήσεις πέραν του τριμήνου θα επιδιωχθεί να εκδοθούν έως τον Αύγουστο, δηλαδή μέσα στο προσεχές τετράμηνο.

Από τις 45.000 επικουρικές που εκκρεμούν οι 14.000 είναι του Δημοσίου και οι υπόλοιπες 31.000 από ταμεία του ιδιωτικού τομέα.

Ο ΕΦΚΑ σχεδιάζει να τις εκκαθαρίσει με πληρωμές σε δυο δίμηνα. Το επόμενο δίμηνο (Ιούλιος-Αύγουστος) θα εκκαθαριστούν οι υπόλοιπες 21.000 αιτήσεις (από το στοκ των 45.000), προκειμένου να επιτευχθεί ο μηδενισμός των παλιών εκκρεμοτήτων.

Στο στοκ υπάρχουν και περίπου 2.000 επικουρικές από το ΤΣΜΕΔΕ για τις οποίες μέχρι στιγμής η έκδοσή τους φαντάζει αδύνατη διότι ο κλάδος επικούρησης για το ταμείο των μηχανικών δεν ήταν υποχρεωτικός, όπως για τους μισθωτούς ΙΚΑ και Δημοσίου, με αποτέλεσμα σήμερα να ψάχνουν οι υπηρεσίες χρόνους ασφάλισης στο πρώην ΤΣΜΕΔΕ και να μη βρίσκουν επαρκή στοιχεία!

Στη λίστα αναμονής για επικουρική σύνταξη υπάρχουν αιτήσεις ακόμη και από το 2014 και ο κυριότερος λόγος που τόσα χρόνια δεν είχαν εκδοθεί οι περισσότερες από τις επικουρικές που ήταν σε αναμονή ήταν επειδή οι συνταξιούχοι θα έπρεπε να πάρουν πρώτα την οριστική απόφαση με την κύρια σύνταξη.

Εφάπαξ

Παράλληλα, εντός της εβδομάδας αναμένεται να αποπληρωθούν 2.000 εφάπαξ και εντός Μαίου επιπλέον 3.000. Ειδικά για το Δημόσιο, το κλειδί για να υπολογίζεται το εφάπαξ μαζί με την οριστική σύνταξη βρίσκεται στην ηλεκτρονική απεικόνιση της υπαλληλικής πορείας των ασφαλισμένων μέσω του «ηλεκτρονικού ΔΑΥΚ» (Δελτίο Απεικόνισης Υπηρεσιακής Κατάστασης) που άρχισε να εφαρμόζεται στις συντάξεις του ΕΦΚΑ-Δημοσίου.

Ήδη για το 70% των αιτήσεων συνταξιοδότησης λόγω γήρατος στο Δημόσιο με χρόνο ασφάλισης σε ένα Ταμείο οι συνταξιούχοι πληρώνονται το εφάπαξ πριν κλείσουν δύο μήνες από την πληρωμή της οριστικής τους σύνταξης.

Το εφάπαξ υπολογίζεται με διπλό τρόπο για όσους βγουν στη σύνταξη μέσα στο 2022. Ειδικότερα ένας υπάλληλος που το τρέχον έτος κλείνει 36 χρόνια εργασίας θα λάβει εφάπαξ για τα 28 χρόνια με βάση τον παλιό τρόπο υπολογισμού και για τα υπόλοιπα 8 χρόνια, από το 2014 και μετά θα έχει άτοκη επιστροφή εισφορών.

Το εφάπαξ βαίνει μειούμενο για τα έτη συνταξιοδότησης που συμπληρώνονται από 1ης Ιανουαρίου 2014 και μετά, καθώς με τον νόμο 4387/2016, οι εισφορές που πληρώνονται από το 2014 και εντεύθεν στα ταμεία Πρόνοιας του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα δεν έχουν ανταποδοτικότητα.

Με την αλλαγή του υπολογισμού, ένας υπάλληλος που θα συνταξιοδοτηθεί το 2022 με 36 έτη θα πάρει δύο τμήματα εφάπαξ, το πρώτο τμήμα του εφάπαξ θα είναι για τα έτη ως το 2013 και θα υπολογιστεί με το 60% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών της πενταετίας 2009-2013, επί τα έτη ασφάλισης ως το 2013 και το δεύτερο τμήμα θα είναι η επιστροφή των εισφορών που πλήρωσε από το 2014 ως το 2022, χωρίς τόκο.

Το μέσο εφάπαξ που καταβάλλουν όλα τα Ταμεία Πρόνοιας του Δημοσίου είναι 22.942 ευρώ, και 15.881 ευρώ είναι το μέσο εφάπαξ για όλα τα Ταμεία Πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα.

Το μέσο εφάπαξ που κατέβαλαν τα Ταμεία Πρόνοιας του Δημοσίου το 2022 διαμορφώνεται:

*Στις 22.819 ευρώ για τους δημοσίους υπαλλήλους υπουργείων και κεντρικών υπηρεσιών (ΤΠΔΥ).
* Στις 22.505 ευρώ για τους υπαλλήλους των Νομικών Προσώπων (Οργανισμοί υπουργείων κ.ά.).
* Στις 21.248 ευρώ για τους υπαλλήλους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
* Στις 23.405 ευρώ για τους υπαλλήλους του ΙΚΑ.

Διαβάστε επίσης:ΣΧΟΛΙΑ