• ΑΓΟΡΕΣ

    Κατρακυλούν και οι ευρωαγορές μετά την απόφαση της Fed


    Μεγάλες πτώσεις σημειώνονται σε όλες τις ευρωαγορές σήμερα Πέμπτη, σε πλήρη ακολουθία της χθεσινής Wall Street και έπειτα από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, μετά την πολυαναμενόμενη αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης. Το Santa Rally στο οποίο ήλπιζαν οι traders μετατράπηκε σε αιματοκύλισμα, καθώς τα σχόλια του Προέδρου της Fed δε θεωρήθηκαν αρκετά καθησυχαστικά για την εύθραυστη αμερικανική αγορά, η οποία ήλπιζε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα λάμβανε σοβαρότερα υπόψιν της τα σήματα ανησυχίας που εκπέμπει από τον Οκτώβριο. Οι επενδυτές ανέμεναν μια ακόμη πιο κατευναστική στάση, παραβλέποντας τις συνεχείς διαβεβαιώσεις του Powell ότι η νομισματική πολιτική δεν έχει προδιαγεγραμμένη πορεία και ότι θα παρακολουθεί στενά τις παγκόσμιες οικονομικες εξελίξεις.

    Σε πλήρη συμφωνία με τη χθεσινή εικόνα της Wall Street, κινούνται σήμερα και οι ευρωπαϊκοί δείκτες. Ο FTSE του Λονδίνου αγγίζει τα χαμηλά 27 μηνών με απώλειες -1,43%, και όλους του κλάδους στο κόκκινο, ενώ σήμερα αναμένεται και η απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας για το βρετανικό επιτόκιο, χωρίς όμως να υπάρχουν προσδοκίες μεταβολής.

    Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 πλησιάζει και αυτός στα χαμηλά 2 ετών με απώλειες 1,72%, ο CAC 40 στο Παρίσι βρίσκεται στο -1,66%, ο DAX στο -1,42% και στο Μιλάνο ο ΜΙΒ χάνει -1,61%, διαγράφοντας όλα τα χθεσινά του κέρδη, καθώς η επίτευξη συμφωνίας της ιταλικής κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες ωχριά, από ότι φαίνεται, μπροστά στην επιρροή της Wall Street.



    ΣΧΟΛΙΑ