• Οικονομία

    Συνάντηση Μπάιντεν-Πάουελ με φόντο τον πληθωρισμό

    ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν


    Με τον πρόεδρο της FED Τζερόμ Πάουελ αναμένεται να συναντηθεί σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, προκειμένου να συζητήσουν για τον καλπάζοντα πληθωρισμό που συνεχίζει να «χτυπάει» τις ΗΠΑ.

    Η συνάντησή τους θα πραγματοποιηθεί με φόντο τις προσπάθειες του προέδρου Μπάιντεν να μειώσει το κόστος της βενζίνης, των τροφίμων και των καταναλωτικών αγαθών που οδήγησαν τον πληθωρισμό σε υψηλά 40 ετών.

    Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Μπάιντεν θα συγχαρεί τον Πάουελ για την ανανέωση της θητείας του, και θα συζητήσει μαζί του την κατάσταση στις ΗΠΑ και την παγκόσμια οικονομία, αλλά και την κορυφαία προτεραιότητα του προέδρου “την αντιμετώπιση του πληθωρισμού στη μετάβαση από μια ιστορική οικονομική ανάκαμψη σε μια σταθερή ανάπτυξη που θα υποστηρίζει τις εργαζόμενες οικογένειες”, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

    Υπενθυμίζεται ότι η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια της φέτος ήδη κατά 0,75% και σχεδιάζει περαιτέρω αυξήσεις κατά 0,5% ακόμα σε κάθε μία από τις δύο επόμενες συνεδριάσεις της, συνεχίζοντας πιθανώς και με περισσότερες στη συνέχεια.

    Υπό την ηγεσία του Πάουελ, η ομοσπονδιακή τράπεζα έχει επικριθεί από ορισμένους οικονομολόγους ότι καθυστέρησε να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό, βάζοντας τέλος στην έκτακτη στήριξη και προχωρώντας σε αυξήσεις των επιτοκίων.

    Σε άρθρο γνώμης στην Wall Street Journal που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, ο Μπάιντεν ανέφερε ότι ο κύριος ρόλος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας είναι να ελέγξει τον πληθωρισμό.

    Επίσης ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμιζε ότι “ο προκάτοχός του υποτίμησε τη Fed και οι παλαιότεροι πρόεδροι προσπάθησαν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της σε περιόδους αυξημένου πληθωρισμού. Αυτό δεν θα το κάνω εγώ”.

    Διαβάστε επίσης:

    Μπάιντεν: Δεν θα παραδώσουμε στην Ουκρανία πυραύλους που να μπορούν να πλήξουν ρωσικό έδαφος

    Τζερόμ Πάουελ για αυξήσεις επιτοκίων: Αν χρειαστεί να κινηθούμε πέρα από τα επίπεδα του ουδέτερου, δεν θα διστάσουμε



    ΣΧΟΛΙΑ