• Οικονομία

    Συμβιβασμός για την πρώτη κατοικία… Αναμένονται ανακοινώσεις από τον Πρωθυπουργό

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Μικρή παράταση στο σημερινό καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας και επέκταση της προστασίας για όσους πλήττονται από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας είναι η συμβιβαστική πρόταση στην οποία φέρονται να καταλήγουν κυβέρνηση και θεσμοί, μετά την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις που υπήρξε αργά χθες το βράδυ στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη που διήρκεσε μέχρι αργά το βράδυ.

    Σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να κάνει σε λίγη ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Σύμφωνα με τη συμβιβαστική πρόταση που επετεύχθη, το σημερινό καθεστώς θα παραταθεί για δύο ενδεχομένως μήνες, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση θα πρέπει να επεξεργαστεί την τροποποίησή του προκειμένου να εντάξει στο πλαίσιο της προστασίας και όσους πλήττονται από τη σημερινή κρίση.

    Η σχετική πρόταση θα πρέπει να οριστικοποιηθεί έως τον Ιούνιο.

    Να σημειωθεί ότι το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας που ισχύει σήμερα, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας λήγει τυπικά σήμερα Πέμπτη και με βάση το ισχύον καθεστώς, αίτηση για προστασία της πρώτης κατοικίας τους μπορούν να κάνουν μόνο όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από στεγαστικό δάνειο έως και τα τέλη του 2018 και πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Αφορά δηλαδή όσους το δάνειό τους έχει «κοκκινίσει» πολύ πριν από τη νέα κρίση που προκαλεί η πανδημία και επιπλέον έχουν οφειλή από στεγαστικό δάνειο έως 130.000 ευρώ, πρώτη κατοικία αξίας 250.000 ευρώ και περιουσία που δεν ξεπερνά τις 80.000 ευρώ.

    Η κυβερνητική πρόταση προέβλεπε την ένταξη σε καθεστώς προστασίας όλων όσων πλήττονται από την κρίση, με βάση τα ΑΦΜ πολιτών των οποίων έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας και επιχειρηματιών που έχουν στεγαστικό δάνειο και ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ. Δυνητικά πρόκειται για 1,7 εκατομμύρια ΑΦΜ, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές πόσοι από αυτούς πληρούν και τα υπόλοιπα κριτήρια της προστασίας, που ισχύουν σήμερα.



    ΣΧΟΛΙΑ